Harry Dean Stanton – tiesitkö edesmenneestä legendasta tätä?

Viikonloppu alkoi suru-uutisella, kun yhdysvaltalaisnäyttelijä Harry Dean Stantonin ilmoitettiin kuolleen luonnollisista syistä Kaliforniassa 91-vuotiaana. Persoonallisen näköinen näyttelijä ehti vuosikymmeniä kestäneen uransa aikana esiintyä useissa menestyselokuvissa ja tunnetuissa sarjoissa, joskin harvemmin päärooleissa. Kokosimme yhteen seitsemän faktaa, joita et ehkä hänestä tiennyt.


1. Stanton käväisi TV-ruuduissa ensimmäisen kerran vasta liki kolmikymppisenä, vuonna 1954 mysteeri- ja kauhusarja Inner Sanctumin eräässä jaksossa. Tätä seurasi useita pikku rooleja elokuvissa ja TV-sarjavierailuja mm. eri lännensarjoissa, kuten Bonanzassa ja Alfred Hitchcock esittää -sarjassa. Eräänlainen silmukka tuli päätökseen tänä vuonna, kun Stanton palasi TV-ruutuun mysteeridraamasarja Twin Peaksin hahmona.

2. Rikosdraama Lannistumattoman Luken (1967) voi katsoa olevan yksi näyttelijän uran alkupään arvostetuimpia teoksia. Vaikka kyseinen elokuva muistetaan lähinnä Paul Newmanin esittämän päähenkilön munansyöntivedonlyönnistä ja George Kennedyn Oscar-voittoon vieneestä sivuroolitulkinnasta, Stantonilla oli leffassa myös sen ääniraidan osalta tärkeä merkitys. Tramp-nimistä kanssavankia näytellyt Stanton pääsi osassaan esittelemään ensikertaa valkokankaalla muusikontaitojaan, joiden avulla hän hankki elantoaan näyttelemisen ohella; hän esitti Lannistumattomassa Lukessa mm. kansanlauluihin luettavan Cotton Fields -kappaleen.

3. Vaikka näyttelijän nimi ei ehkä ole tuttu, tai et pysty välttämättä muistamaan, missä olet hänen kasvonsa ennen nähnyt, tässä joitakin sivurooleja, joita hän teki: Francis Ford Coppolan Kummisetä osa II (1974) - Stanton esitti mafiasaagan erästä FBI-miestä, Ridley Scottin Alien - kahdeksas matkustaja (1979) - Stanton näytteli avaruusaluksen äksyä teknikkoa nimeltä Brett, John Carpenterin Pako New Yorkista (1981) - Stanton nähtiin tieteisleffassa aseistettuna taksikuski Brainina, joka oli myös Kurt Russellin näyttelemän päähenkilön vanha tuttu, Martin Scorsesen Kristuksen viimeinen kiusaus (1988) - Stantonilla oli rooli kiistellyssä raamatullisessa rainassa apostoli Paavalina (Paul), David Lynchin Villi sydän (1990) - Stantonin tehtävä oli näytellä yksityisetsivä Johnnie Farragutia, joka jäljitti Laura Dernin näyttelemää naispäähenkilöä ja Frank Darabontin arvostetussa rikosdraama Vihreässä mailissa (1999) Stanton palasi vankivermeisiin kuolemantuomiota pelkäämättömänä Toot-Tootina.

Ote Alienista:


Ote Vihreästä mailista:


4. Näyttelijän muutamat näkyvimmät roolit ovat kulttimaineessa olevissa elokuvissa: Alex Coxin käsikirjoittama ja ohjaama tieteiskomedia Repo Man olisi tuskin sama leffa ollenkaan ilman Harry Dean Stantonin erikoislaatuista Budia, joka työkseen nyhtää saatavia velallisilta. John Hughesin romanttisessa nuortendraamassa Pretty in Pink hän puolestaan esitti päähenkilön yksinhuoltajaisää, jota maailma murjoi ja Wim Wendersin palkitussa Paris, Texasissa hän oli elokuvan neljä vuotta autiomaassa harhaillut mystinen päähenkilö. Persoonallisesta tulkinnastaan huolimatta Stanton itse jäi ilman henkilökohtaista palkintoa mistään roolistaan.

Ote Repo Manista:


5. Tupakkaviljelijän pojaksi syntynyt Stanton poltti tiettävästi koko ikänsä myös itse.

6. Jack Nicholson ja Harry Dean Stanton kävivät aikoinaan samoilla näyttelijäkursseilla. Kollegat olivat siviilissä niin hyviä ystäviä, että Stanton toimi myös Nicholsonin bestmanina 1960-luvun alussa. Stanton ei koskaan avioitunut.

7. Tänä vuonna valmistuneen Twin Peaksin kolmannen kauden voi nähdä parhaillaan HBO Nordicilla tai vähän myöhemmin Subilla. Stanton uusi sarjassa roolinsa nuhjuisen asuntovaunualueen omistavana Carl Roddina. Kautta on luonnehdittu haikeaksi, sillä se jäi myös muutaman muun tutun näyttelijän viimeiseksi TV-esiintymiseksi: pölkkynaisena tunnettu Catherine E. Coulson nukkui pois pian osuutensa kuvausten jälkeen syyskuussa 2015 ja agentti Rosenfieldinä nähty Miguel Ferrer tämän vuoden tammikuussa. Sarjan luoja David Lynch on kommentoi Stantonin kuolemaa tuoreeltaan näin: "Siinä meni suuruus. Ei ole muita Harry Deanin kaltaisia. Kaikki rakastivat häntä. Ja hyvästä syystä. Hän oli suuri näyttelijä (oikeastaan suuruuden yläpuolella) - ja suuri ihminen." Ohjaaja John Carpenter oli samoilla linjoilla: "Harry Dean Stanton oli hieno mies, kiltti ja täynnä huumoria. Hän oli myös oiva näyttelijä."

Ote Twin Peaksista:


Lähteet: Variety, IndieWire, THR, Twitter, IL, YLE

Kuva: 61st BFI London Film Festival/Lucky, 2017

R. Isoviita 16.09.2017 klo 18:43

Uusimmat uutiset

Martin Scorsesen leffasuunnitelma kalskahtaa kuin Mel Gibsonilta napatulta

Lopputulos luultavasti on erilainen.

R. Isoviita

Pienen merenneidon uuden versioinnin maskeerauksesta syntyi yllättävä jupakka

Taustalla piirrosanimaatioon liittyvä syy.

R. Isoviita

Viime vuoden yllätyshitin tähti kertoo, tuleeko leffalle myös jatkoa

Michelle Yeohilla riittää nyt töitä.

R. Isoviita

Joaquin Phoenixin leffa jäissä

Pillit toistaiseksi pussiin.

R. Isoviita

Näytä lisää uutisia...