Rautahammas on poissa

Näyttelijä Richard Kiel, joka on parhaiten tunnettu James Bond -elokuvien metallihampaisena pahiksena, menehtyi eilen kalifornialaisessa sairaalassa. Amerikkalaissyntyinen Kiel olisi täyttänyt tulevana lauantaina 75 vuotta. Hänen tarkkaa kuolinsyytään ei ole kerrottu, mutta Kiel oli jo vuosia kärsinyt liikenneonnettomuudesta johtuneista liikuntaongelmista.

Yli kaksimetrinen näyttelijä esiintyi Roger Moore -kauden James Bond -elokuvissa 007 -rakastettuni ja Kuuraketti, mutta hänet nähtiin jo 1960-luvulla mm. Lassie-sarjassa ja Hämärän rajamailla -sarjan jaksossa avaruuden muukalaisena. Yli 50 vuotta jatkuneella urallaan Kiel ehti osallistua lukuisten tv-töiden lisäksi myös Kanuunankuularalli-kaahailukomedian jatko-osaan sekä näytellä sivuosaa Adam Sandler -komediassa Happy Gilmore - ammattilainen. Joitakin vuosia sitten Kiel piipahti mainostamassa myös tuolloin Suomeen lanseerattua uutta maksukorttia.

Viimeisinä vuosinaankin Kiel kiersi jakamassa nimikirjoituksia James Bond -faneille. Siviilissä Bond-rooliaan paljon leppoisampi näyttelijä kertoi taannoin BBC:lle antamassaan haastattelussa, ettei hän silti alkujaan varsinaisesti pitänyt Rautahammas-roolihahmonsa kuvauksesta.

- Ajattelin, ettei siihen oikeastaan tarvita näyttelijää, se oli enemmän hirviörooli. Niinpä yritin saada asiaa muutettua - sanoin, että näytelläkseni sitä roolia, haluan antaa hahmolle joitakin inhimillisiä piirteitä, Kiel paljasti.


Lähteet: THR, BBC, The Wrap

Kuva: MGM

Z.E 11.09.2014 klo 07:51

Uusimmat uutiset