Arvostelu

David Milch on luonut erään 2000-luvun parhaista ja realistisimmista sarjoista.

Hell of a place to make your fortune.

Deadwoodin ensimmäinen tuotantokausi käsittää 12 jaksoa. Jokainen jakso on varsin erilainen, mutta jokaisella on myös jatkumo edellisistä jaksoista, eikä ole ihme jos kesken kauden telkkarin eteen tiensä löytänyt katsoja on pihalla. Kaikki jaksot ovat myös tasollisesti aivan eri laatua. Pari jaksoa ovat selkeästi muita huonompia ja pistemäärä jää neljään pointsiin, mutta suurin osa jaksoista saa täydet pisteet, joten ensimmäisen tuotantokauden kokonaisuus on siis ansaitut viisi pistettä viidestä.

Deadwood on draamasarja kerrottuna westernin keinoin, mutta mitään saippuasarjaa on turha odottaa tai perinteistä sisäsiistiä TV-länkkäriä. Deadwood ei näytä pyssymiehiä sankareina tai inkkareita yltiöpahiksina.
Sankarillisia pyssymiehiä ei Deadwoodista löydy, eikä väkivaltaan ainakaan ensimmäisessä tuotantokaudessa ryhdytä kovinkaan usein. Mutta silloin kun siihen ryhdytään, se näytetään brutaalina, realistisena ja takuuvarmasti vastenmielisenä, sillä sitähän se väkivalta on.

Deadwood perustuu löyhästi tositapahtumiin. Se seuraa Deadwood-nimisen kylää ja siellä omaisuutta hankkivien kehitystä omalla sarallaan. Deadwood sijaitsee Etelä-Dakotassa. Tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1876. Aikaan jolloin elettiin vahvemman oikeudella, ja aikaan jolloin Villistä Lännessä alettiin pikkuhiljaa kehittyä nykyiseen tilanteeseen päin.
Deadwoodin tuppukylässä on värikkäitä ihmisiä, jotka yrittävät saada tienestinsä eri tavoin. Henkilöhahmot ovat mielenkiintoisia ja kaikki keskenään erilaisia. Kun Deadwoodissa tulee ruumiita, ei lääkäri Doc Cochranilla (Brad Dourif) ole paljoa tekemistä, vaan ruumiit viedään suoraan Herra Wun (Keone Young) sioille. Laki on Deadwoodissa vain nimellinen pikkuseikka, jota seurataan vain suurin piirtein. Kuten jos joku isokiho murhataan, silloin yritetään saada syyllinen vastuuseen. Näistä aineksista kehkeytyy erittäin mielenkiintoista TV-draamaa. "HBO:n laatusarja" -mainostus pitää tässä tapauksessa varsin hyvin paikkansa.

Deadwood ei missään tapauksessa ole mikään tyypillinen western. Itse asiassa yhtä realistista westerniä Amerikan maalta on tullut vain Peckinpahilta (Hurja joukko) ja Eastwoodilta (Armoton). Deadwood ei kosiskele yleisöään sankareilla, johon voi samaistua tai "pahojen" inkkarien "oikeutetulla" lahtaamisella, vaan se yksinkertaisesti näyttää Villin Lännen toisen puolen, jota ei ole ennen pahemmin näytetty. Tähtilippuakaan ei ruudussa kertaakaan liehu. Kenenkään ihmisen uran kehitystä ei TV:ssä yhtä kiehtovasti ole aikoihin näytetty. Deadwood on omalle tyylilleen uskollinen ja jokainen jakso kantaa ylväästi tätä tyyliä yllään.

"God rest the souls of that poor family... And pussy's half price for the next 15 minutes!"

Deadwood on ainoa laatuaan jenkkiläisessä TV:ssä. Siinä ei kaunistella mitään ja isojen miehien ei tarvitse varoa ärräpäitään. Kukkahattu-tätien mieleen Deadwood ei varmasti ole, sillä fuck- ja cocksucker -sanoja viljellään ainakin joka toiseen lauseeseen, kuten sen ajan miehet varmasti viljelivätkin. Ja kyllähän se väkivalta (vaikka onkin vähäistä) on sen verran rankkaa katsottavaa, että K15-merkintä on varsin varteen otettava suositus. Väkivaltaa ei ole sisällytetty jokaiseen jaksoon, mutta mitään jaksoa ei kannata kovin nuorten antaa katsoa.

Näyttelytyö Deadwoodissa on kertakaikkisen loistavaa. Ian McShanen näyttely Al Swearengenina, huoratalon/baarin pitäjänä, joka tekee hommansa oman kädenoikeudella, on parasta mitä TV:ssä on ikinä nähty. Ja David Carradinen velipuoli Keith Carradine vetää niin ikään loistavan roolin niissä muutamassa jaksossa legendaarisen murhamiehen Wild Bill Hickokin roolissa. Ainoa valituksen aihe tulee Robin Weigertista Calamite Janen roolissa. Weigert on teennäinen eikä sisäistä hahmoaan hyvin, vaikka ulkoisesti näyttääkin tarpeeksi paljon samalta. Mainittakoon, että Calamity Jane pukeutui ja käyttäytyi kuin mies. Powers Boothekin vetää loistoroolin Cy Tolliverina. Timothy Olyphant näyttelee koko kauden läpi ns. pääroolissa Seth Bullockina mukavasti.

David Milch on luonut erään 2000-luvun parhaista ja realistisimmista sarjoista, joka tullaan muistamaan vielä vuosikymmeniä tästä eteenpäin. Toivottavasti Nelonen näyttää vielä loputkin tuotantokaudet lähitulevaisuudessa. DVD tulee varmasti ostettua hyvinkin pian, sillä kyllähän tätä mielellään katsoo enemmänkin kuin kerran.

Kokonaisuutena Deadwoodin ensimmäinen tuotantokausi on loistava, ehdottomasti yksi 2000-luvun parhaista sarjoista. Deadwood on kaikin puolin nerokas, mutta melkoisen hidastempoinen. Hidas tempo tosin auttaa syventymään paremmin erittäin monen kirjaviin ja mielenkiintoisiin henkilöhahmoihin. Väkivallalla ei mässäillä, mutta kun sille päälle satutaan, muuttuu meno karuksi. Suosittelen sarjaan tutustumista kaikille hyvästä draamasta ja westernistä pitäville.

"No law at all... in Deadwood... Is that right?"

nimimerkki: The Wolf

Pisteet: rating 100,000

The Wolf
Tähtääjä, 7 arvostelua
Arvosteltu: 12.04.2006
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta
Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta arvosana 4,43
Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta
Ugetsu - kalpean kuun tarinoita
Ugetsu - kalpean kuun tarinoita arvosana 4,05
Ugetsu - kalpean kuun tarinoita
Jahti
Jahti arvosana 4,15
Jahti
The Plague Dogs
The Plague Dogs arvosana 4,18
The Plague Dogs

Sarjan tiedot

Deadwood: 1. tuotantokausi
Deadwood: 1. tuotantokausi arvosana 4,44