Von Liebermann

Von Liebermann

Käyttäjä, 13 fania

Oma statistiikka: Elokuvien kommentit (219)

04.03.2014 klo 17:43

Perhe – August: Osage County

August: Osage County on herkullisen julma tutkielma häiriintynestä perheestä ja sen räjähdysalttiista dynamiikasta.Meryl Streep on elementissään perheen teräväkielisenä matriarkkana eikä säästele panoksia päästessään laukomaan Tracy Lettsin pisteliäitä repliikkejä. Streep johtaa elämää suurempaa näyttelijäkaartia, josta on vaikea löytää heikkoa lenkkiä. Eniten edukseen ovat Streepin ohella suorapuheista Mattie Faeta esittävä Margo Martindale ja Chris Cooper tämän kylmänrauhallisena aviomiehenä.

John Wells on ohjannut Lettsin näytelmään perustuvan perhekuvauksen ammattitaidolla ja antaa näyttelijöille tilaa, mutta toteutukseltaan filmi on melko tasapaksu ja ehkäpä hieman liian teatraalinen. Wells on myös kadottanut osan alkuperäisnäytelmän huumorista; näytelmä on rohkeasti musta komedia, elokuva on paikoitellen jo tragedia.

rating 90,000

17.02.2014 klo 21:46

Philomena

Philomena on herttaisen lämminhenkinen elokuva, joka nokkelan dialoginsa ansiosta ei sorru siirappisuuteen. Se ottaa vahvasti kantaa teemoihinsa ja tarjoilee katsojalle myös ajateltavaa viihdyttävän roadtripin lisäksi.

Judi Dench on valloittava naiivina Philomenana ja hänen ja Steve Cooganin välinen kemia nostattaa elokuvan aivan toiselle tasolle kuin voi kuvitellakaan. Dench ja Coogan loihtivat loistavan käsikirjoituksen henkiin ammattitaidolla ja hieman kieli poskessa.

Teknisesti elokuva ei välttämättä ole Oscar-sesongin vaikuttavimpia filmejä, mutta tunnelmaltaan ja näyttelijäsuorituksiltaan valovuosia muita rainoja edellä.

rating 90,000

15.02.2014 klo 11:28

Khartum

Khartum on malliesimerkki 1960-luvulla liukuhihnalla tehdyistä eeppisistä historiaelokuvista. Taistelukohtaukset sekä poliittinen kieroilu ja diplomaattinen tyhjänpuhuminen on taltioitu kaikki sangen näyttävästi, vaikkei tämä nyt aivan Arabian Lawrencen sfääreihin yllä. Charlton Heston on vaikuttava kylmänrauhallisena kenraali Gordonina.

rating 80,000

26.12.2013 klo 18:13

Fanny ja Alexander

Fannyn ja Alexanderin ensimmäinen tunti on elokuvataidetta täydellisimmillään. Läpileikkauksena porvarillisesta perheestä ja 1900-luvun alun yhteiskunnasta elokuva on vailla vertaansa, vaikka loppupuolella raina tuntuukin hieman venytetyltä. Kokonaisuutenakin kuitenkin Bergmanin parhaita. Ei ole jouluaattoa ilman Fannya ja Alexanderia.

rating 90,000

05.09.2013 klo 14:43

Red 2

Vaikka Red 2 on menettänyt terävimmän kärkensä alkuperäiseen verrattuna, palvelee se edelleen kelvollisena toimintaviihteenä. Siinä missä ensimmäinen osa teki pilaa massoille tarkoitetuista actionturhakkeista, Red 2 ottaa itse askeleen kohti aivotonta toimintahömppää. Dialogista löytyy silti vielä satunnaisia oivalluksia ja näyttelijäkaarti on edelleen ensiluokkainen. Varsinkin John Malkovich on elementissään.

rating 60,000

02.08.2013 klo 16:53

Frenzy

Frenzy on astetta ronskimpi elokuva Hitchcockin ansioluettelossa, mutta silti mestarinsa tyylille uskollinen. Tunnelmaltaan elokuva on englantilaisen kotikutoinen eivätkä näyttelijät ole Hitchin elokuville ominaisia valkokankaan tähtösiä vaan englantilaisen teatteritaiteen veteraaneja. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että näyttelijät olisivat yhtään huonompia kuin Ingird Bergman tai Cary Grant. Päinvastoin, varsinkin Alec McGowen kuivakkana komisariona ja Vivien Merchant hänen rouvanaan ovat kerrassaan mainioita ja heidän väliset illaliskohtaukset ovat todellisia osoituksia Hitchcockin neroudesta. Myös loppuratkaisu on yksi ohjaajalegendan parhaimmista.

rating 80,000

30.07.2013 klo 11:38

Varkaitten paratiisi

50-luku oli Hitchcockin kulta-aikaa ja myös postikorttimaisen korea Varkaitten paratiisi kuuluu ohjaajamaestron parhaimmistoon Takaikkunan ja Vertigon ohella. Tarina itsessään on Hitchcockille melko kevyt ja hupaisa, mutta mestarin kädenjälki tekee elokuvasta viihdyttävän ja tyylikkään kokonaisuuden. Hitchcockin elokuvissa oli aina tyyliä ja arvokkuutta genrestä riippumatta; tyylikkyys on jotain joka on erittäin harvinaista nykyelokuvassa.

Grace Kelly ja Cary Grant on Hitchin parituksista se kaikkein klassisin ja varsinkin Kelly on hyvässä vireessä. Lisäksi Brigitte Auber ja Jessie Royce Landis tarjoilevat hulvattomat sivuroolisuoritukset.

Varkaitten paratiisi on myös yksi kaikkien aikojen parhaiten puvustetuista elokuvista, eikä ihme kun puikoissa on ollut kaikkien puvustajien äiti Edith Head.

rating 90,000

21.07.2013 klo 12:10

The Lone Ranger

The Lone Ranger on näyttävä spektaakkeli, mutta ylipitkässä kestossaan se ei osaa päättää onko se draama, komedia vai kunnianosoitus vanhan hyvän ajan länkkäreille. Ensin Depp laukoo puujalkavitsejään ja sen jälkeen seuraa intiaanien joukkoteurastus. Elokuva kaipaa kipeästi tiivistystä ja käsikirjoituksen hiomista.

Nimiroolia näyttelevä Armie Hammer on sen verran karismaton, ettei onnistu saamaan kliseistä dialogia kuulostamaan kieli poskessa tehdyltä farssilta. Johnny Depp tarjoaa elokuvan suurimmat naurut, vaikka onkin esittänyt samaa roolia viimeiset kymmenen vuotta. Lontoon teatterilavoilta lainatut Tom Wilkinson ja Ruth Wilson tuovat elokuvaan ryhtiä, vaikkeivät yksiuloitteiset roolit vastaa läheskään heidän kykyjään.

Finaalin takaa-ajokohtaus on ylipituudestaan huolimatta hulppeaa katsottavaa ja sovelias kunnianosoitus John Waynen westerneille.

rating 50,000

18.07.2013 klo 17:32

Herttuatar

Tyypillisen kepeä pukudraama, joka ei tarjoile mitään uutta tai erityisen kiinnostavaa. Puvustus ja näyttelijätyö ovat luonnollisesti ensiluokkaista, mutta sama tarina kerrotaan niin paljon kiinnostavammin Anna Kareninassa, Forsytein tarussa ja lukemattomissa muissa tämän lajityypin edustajissa.

rating 60,000

19.06.2013 klo 20:03

Viattomuuden aika

Kun ohjaaja joskus uskaltaa poistua mukavuusalueeltaan, voivat tulokset olla odottamattomia. Martin Scorsese on muutaman kerran uskaltanut poiketa hänelle ominaisesta väkivaltadraamasta, ja Viattomuuden aika on todiste siitä, että se kannattaa. Kulta-ajan New Yorkiin sijoittuva kolmiodraama on Scorsesen parhaita, ellei jopa paras elokuva. Itse tarina, tuo kolmiodraama, ei ole niinkään erikoinen laadultaan, mutta läpileikkauksena New Yorkin yläluokasta elokuva on poikkeuksellinen. Loistava näyttelijäjoukko tulkitsee seurapiirielämän normeja ja säännöstöjä sisulla ja tunteella, herättäen menneen maailman vielä kerran henkiin. Lavastus ja puvustus täydentävät ajankuvaa täydellisesti, samoin mahtipontisesti pauhaava musiikki. Tuntien Scorsesen myöhäisempiä töitä, kameratyöskentely on tässä teoksessa valitettavan kankeaa.

rating 90,000

02.05.2013 klo 21:47

Kvartetti

Dustin Hoffmanin esikoisohjaus on nostalginen charmin ja hienostuneisuuden ruumillistuma. Juoneltaan tai toteutukseltaan Kvartetti ei ole elokuvamaailmaa mullistava, mutta verkkaiseen tahtiinsa se tarjoilee kauniita kuvia, koskettavia hetkiä ja elämänmakuisia roolisuorituksia.

Kvartettina nähdään neljä brittiläisen valkokankaan legendaa: Maggie Smith haavoittuvana diivana, Tom Courtenay tiukkapipoisena herrasmiehenä, Billy Connolly härskinä hurmurina ja Pauline Collins herttaisena höppänänä pelaavat loistavasti yhteen, kuten kvartetin kuuluukiin. Kukaan ei jää toisten varjoon, vaikka kaikki pistävätkin parastaan.

Hoffmanin sovitus suositusta näytelmästä on ehkä hieman vakavampi kuin alkuperäisteos, vaikka elokuvaa varten on lisätty humoristisia sivuhahmoja, kuten Michael Gambonin hulvattomasti tulkitsema diktaattoriohjaaja. Vanhenemisen tuska ja kaipuu menneeseen on koko ajan läsnä, etenkin kun sivurooleissa nähdään joukko uransa iltaruskossa olevia muusikkoja ja esiintyjiä, kumartamassa viimeisen kerran yleisölleen.

rating 80,000

06.04.2013 klo 21:32

Wild Generation

Richard Griffithsin ja Frances de la Tourin ilmiömäisistä roolisuorituksista huolimatta The History Boys ei pysty karistamaan teatraalista kankeuttaan. Yhteiskunnallista kritiikkiä ja tabuja käsittelevä teksti on terävä, mutta sopii paremmin näyttämölle kuin valkokankaalle.

rating 60,000

05.03.2013 klo 11:17

Elä ja anna toisten kuolla

Siinä missä Sean Connery antoi kasvot kylmän sodan maskuliiniselle ja häikäilemättömälle politiikalle, Roger Moore on kaikessa charmanttisuudessaan ja kylmänrauhallisuudessaan kuin brittiläisen imperiumin ruumiillistuma. Ja totta tosiaan, eihän brittiläisestä imperiumista muuta enää jäljellä olekaan kuin kuningashuone, gin&tonic ja James Bond.

Moore vei Bondeja onnistuneesti humoristisempaan suuntaan, mutta Elä ja anna toisten kuolla on Mooren filmeistä kaikkein alavireisin. Jane Seymour sen sijaan on Bond-tyttöjen eliittiä.

rating 50,000

01.03.2013 klo 22:27

Les Misérables

Valitettavasti yksi parhaimmista teatterimusikaaleista ei ole kääntynyt yhtä onnistuneeksi elokuvasovitukseksi. Kokonaan laulettu konsepti ei tunnu valkokankaalla luonnolliselta, varsinkaan kun suurin osa laulusta on hirvittävän epävireistä. Loisteliaan mahtipontiset lavasteet ja silmiä hivelevä kuvaus eivät peitä alleen sitä tosiasiaa, että suurin osa näyttelijöistä on keskinkertaisia ellei jopa huonoja laulajia.

Hugh Jackman pääroolissa hoitaa homman kotiin, vaikkei aivan alkuperäisen Jean Valjeanin (Colm Wilkinson, joka esiintyy elokuvassa piispana) tasolle ylläkkään. Muita onnistuneita roolisuorituksia ovat Amanda Seyfried Cosettena ja Samantha Barks Eponinena. Anne Hathaway osaa laulaa, mutta hänen näyttelemisensä on surkunhupaisan teennäistä. Sama pätee Eddie Redmayneen. Russell Crowe osaa taas puolestaan näytellä, mutta hänen laulunsa on järkyttävää kuunneltavaa. Hävytöntä Thénardierin pariskuntaa esittävät Sacha Baron Cohen ja Helena Bonham Carter saavat aikaan ihan hyvät naurut, mutta lauluäänellä ei ole kumpakaan siunattu.

Näyttelemisen ja ulkoisten puitteiden osalta Les Misérables on täysosuma, mutta elokuvassa, joka on läpeensä laulettu, pitäisi myös osata pysyä sävelessä. Sääli sinänsä, tässä olisi ollut aineksia todelliseen mestariteokseen.

rating 60,000

24.02.2013 klo 15:12

Rakkaus

Ranskalaisten näyttelytyyli on maailman hienosyisintä, minkä vuoksi heillä on ideaali mahdollisuus tehdä hyviä elokuvia, jotka lepäävät vain ja ainoastaan näyttelijöiden harteilla. Juoni on ennalta-arvattava, dialogi ei tarjoa elämää suurempia oivalluksia eivätkä kuvakulmat hivele silmiä. Amour on näyttelijöiden elokuva, Jean-Louis Trintignantin ja Emmanuelle Rivan, ja he todellakin tekevät elokuvasta omansa.

Amour on koskettava kertomus vanhuudesta, kuolemasta ja rakkaudesta, johon itävaltalaismaestro Michael Haneke on lyönyt omaperäisen leimansa. Hänen vakaassa ohjauksessaan Trintignant ja Riva näyttelevät itsensä vielä kerran historiaan, vielä vanhoilla päivilläänkin he pääsevät sykähdyttämään yleisöä.

Amourin voi juonensa puolesta nähdä yhteiskunnallisena kritiikkinä, mutta ennen kaikkea se on suurten näyttelijöiden joutsenlaulu ja viimeinen hurraa-huuto kuolevalle kultturellille porvaristolle.

rating 90,000

23.02.2013 klo 21:12

Hannu ja Kerttu: noitajahti

Yksi kaikkien aikojen klassisimmista saduista on muovattu kaikki mahdolliset kliseet sisältäväksi toimintakauhusekamelskaksi. Juonta ei ole juuri nimeksikään ja roolisuoritukset ovat Gemma Artertonia lukuun ottamatta arvostelun alapuolelle. Satuihin pohjaavat kauhu- ja toimintaelokuvat näyttävät nyt olevan suurinta huutoa, raiskaten niin satuja kuin elokuvataidetta.

rating 30,000

20.02.2013 klo 21:11

Moonrise Kingdom

Moonrise Kingdom on viehättävä elokuva viimeisestä viattomuuden kesästä nostalgisella 60-luvulla. Omalaatuiselle tyylilleen uskollisena Wes Anderson on ohjannut ja käsikirjoittanut leikittelevän kokonaisuuden, joka jaksaa yllättää ja herättää katsojassa ajatuksia. Tekniset aspektit kuvauksesta lavastukseen ja puvustukseen pelaavat hyvin yhteen nokkelan käsikirjoituksen kanssa.

Päärooleissa nähdään epätavallisen pätevä katras lapsinäyttelijöitä, kun taas komea kattaus Hollywoodin eturivin näyttelijöitä nähdään toinen toistaan eksentrisimpinä aikuisina. Bruce Willis pääsee kerrankin näyttämään todelliset taitonsa elokuvassa, jossa on juoni, ja Tilda Swinton ryhdittää elokuvaa Maggie Smith -henkisenä sosiaalitanttana.

rating 80,000

19.02.2013 klo 13:55

Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa

Sekä elokuva itse että Lazenbyn roolisuoritus Bondina ovat paljon mainettaan parempia. Käsikirjoitus on yksi Bond-elokuvien parhaista, johtuen ehkä siitä, että tämä on kaikkein uskollisin elokuva Ian Flemingin alkuperäisteokselle.

Ottaen huomioon, että tämä oli George Lazenbyn ensimmäinen elokuvarooli, hän suorituu kiitettävästi Bondin osassa. Joka tapauksessa hahmo jää kuitenkin enemmän Sean Connery -imitaatioksi, kuin Lazenbyn omaksi tulkinnaksi agentin sielunmaisemasta. Diana Rigg puolestaan on Bond-tyttöjen ehdoton kuningatar.

Loppukohtaus on kaksipiippuinen juttu: toisaalta se on yllättävä ja dramaattinen sekä tuo kaivattua synkkyyttä Bond-elokuvien maailmaan; toisaalta kohtauksen toteutus on kömpelö. Itse tappokohtaus on humoristinen (Blodelf niskatuessa ja vanha mummo haulikon kanssa), mutta heti sen jälkeen katsojan pitäisikin virittyä hartaan surulliseen tunnelmaan, jonka jälkeen elokuva yhtäkkiä päättyykin. Onnellinen loppu olisi sittenkin voinut olla kokonaisuuden kannalta toimivampi.

rating 70,000

17.02.2013 klo 22:49

Hitchcock

Hitchcock on onnistunut ajankuva klassikkoelokuva Psykon tuotannosta, jossa Hollywoodin kulta-aika herätetään henkiin taidolla ja tyylillä. Parhaimmillaan elokuva on kuvatessaan ohjaajamestarin suhdetta vaimoonsa Almaan.

Anthony Hopkins tekee hienon roolisuorituksen Alfred Hitchcockina; hän ei jätä hahmoa pelkäksi karikatyyriksi, vaan avaa katsojalle salatumpia puolia juhlitun maestron persoonasta: mustasukkaisuus vaimostaan, pakkomielle nuoriin blondeihin ja sairaalloinen ruokahalu. Myös Helen Mirren onnistuu luomaan rouva Hitchcockista hahmon, jolla on lihaa luidensa ympärillä. Julkisuudessa Alma totuttiin näkemään pelkkänä miehensä varjona, mutta elokuva todistaa, että kaiken takana todellakin on nainen. Hopkins ja Mirren pelaavat loistavaa yhteispeliä luoden elokuvalle sielun, samalla kun Scarlett Johansson, Jessica Biel and James D'Arcy luovat ajankuvaa menneen maailman tähtinä.

rating 80,000

26.01.2013 klo 12:21

Unelmien pelikirja

Yllättävän raikas ja hurmaava draamakomedia kertoo kahden mielenterveydeltään epävakaan henkilön eriskummallisen rakkaustarinan kiehtovan erilaisesti. Vaikka loppuratkaisu on ennalta-arvattava, äkilliset juonenkäänteet ja mustalla huumorilla viiltävä dialogi onnistuvat yllättämään.

Pääosanelikko Cooper-Lawrence-DeNiro-Weaver on kerrassaan loistava, Lawrence ehkä heistä kaikkein vaikuttavin.

Ei liene liikaa sanoa, että tässä on klassikon ainekset koossa. Elokuvasta uhkuu samanlainen suvereenin osaamisen taito kuin Ingrid Bergmanin ja Cary Grantin rainoista aikoinaan.

rating 90,000

26.01.2013 klo 12:13

Anna Karenina

Vaikka Joe Wrightin Anna Karenina on epäilemättä yksi kunnianhimoisimmista Tolstoi-sovituksista, nerokkaat ohjausratkaisut ja teatraalinen leikittely eivät vapauta elokuvaa puisevan pukudraaman kahleista. Ylitsepursuava lavastus ja puvustus eivät peitä alleen sitä tosiasiaa, että käsikirjoitus on perinteistäkin perinteisempää kamaridraamaa.

Pääosapari Knightley ja Taylor-Johnson hoitavat osansa ammattitaidolla, mutta heidän väliltään puuttuu kemia. Kaikkien aikojen rakkaustarina lässähtää siihen paikkaan. Jude Law sen sijaan vakuuttaa kuivakkana aviomiehenä, Ruth Wilson hauskuuttaa omalaatuisena ruhtinattarena ja Alicia Vikander ihastuttaa naiivina sulottarena.

rating 70,000

29.12.2012 klo 14:40

Venus

Venus on melankolinen tarina vanhan miehen omituisesta rakkaudesta nuoreen naiseen. Miljöö on synkkä ja henkilöhahmot häiritseviä; parhaimmillaan elokuva on vanhojen herrojen nahistellessa keskenään.

Näyttelytyö on ensiluokkaista, varsinkin Jodie Whitaker ja Leslie Phillips sykähdyttävät. Peter O'Toole on vaikuttava, mutta arvoitukseksi jää näytteleekö hän vai onko hän pelkästään oma itsensä.

rating 70,000

22.12.2012 klo 12:48

2012

Erikoistehosteiltaan ensiluokkainen katastrofielokuva, joka kuitenkin kompastuu toisluokkaiseen käsikirjoitukseen. Kliseitä pursuava tarina sisältää ihmepelastumisia, pitkiä jäähyväisiä katastrofin pyörteissä, kansallistunnetta nostattavia palopuheita, ilkeitä kapitalisteja ja avioeroperhedynamiikkaa. Kunnon käsikirjoituksella ja paremmalla näyttelijäkaartilla rainassa olisi voinut olla aineksia hyväänkin elokuvaan.

No, onneksi Englannin kuningatar pelastui.

rating 50,000

17.12.2012 klo 13:25

Hobitti - Odottamaton matka

Vaikka jo tiedettiin, ettie Hobitti voi yltää Sormusten herra -trilogian tasolle, pettymys oli silti suuri. Elokuva on toki viihdyttävä ja tekniseltä toteutukseltaan täysosuma, mutta tarina on ontto ja laahaava. Ja mitä voi odottaa, kun 300-sivuinen lasten satu sovitetaan kolmeksi kolmetuntiseksi fantasiajärkäleeksi!

Visuaalisesti elokuva on loistelias ja Sir Ian McKellenin johtama näyttelijäkaarti hoitaa hommansa ammattitaidolla. Välillä elokuvan nostalgisuus on käsinkosketeltavaa, kuten vanhan Bilbon selostamassa alkumontaasissa (jossa mainitaan muun muassa legendaariset Säkinheimo-Reppulit!), mutta yhä useammassa kohdassa Jackson on mennyt sieltä mistä aita on matalin: perinteistä erikoistehostein maustettua Hollywood-soopaa. Örkkipahis varsinkin on todellinen pohjanoteeraus. Parhaimmillaan elokuva on, kun valkokankaalla vilahtaa vanhoja tuttuja hahmoja ensimmäisestä trilogiasta: Sir Christopher Lee, Cate Blanchett, Hugo Weaving ja Sir Ian Holm ovat edelleen täydessä terässä.

Se elokuvan hyväksi on sanottava, että se on yksi harvoista rainoista, joka osaa käyttää 3D:tä hyödykseen.

rating 60,000

11.12.2012 klo 11:54

Elät vain kahdesti

Conneryn Bondeista mitäänsanomattomin. Japani on harvinaisen tylsä miljöö ja ninjajoukot naurettavia.

Blofledin kasvojen paljastaminen on yksi elokuvan suurimmista virheistä. Hahmon vähäinenkin uskottavuus hävisi samalla.

Rainan parasta antia lienee Nancy Sinatran tunnuskappale.

rating 60,000

17.11.2012 klo 12:46

Hot Fuzz

Brittihuumori on yleensä parhaimmillaan kun se parodioi amerikkalaista yliampuvuutta, kuten tässä rainassa. Käsikirjoitus on yksi nerokkaimmista ja väkivaltaisetkin toimintakohtaukset on toteutettu hyvällä maulla. Yllättävän nimekäs näyttelijäkaarti hoitaa homman kotiin ja pakkoa sanoa, että kun tämän rainan brittiläiset pitkän linjan veteraaninäyttelijät tarttuvat konekivääriin, Expendablesien pullistelevat näyttelijänraadot jäävät auttamattomasti kakkoseksi.

rating 80,000

28.10.2012 klo 10:41

007 Skyfall

Skyfall on paluu vanhan hyvän ajan Bondeihin eli sarjan paras raina sitten Roger Mooren eläköitymisen. Ohjaaja Mendes on yhdistellyt kuivaa brittihuumoria hyvin Craigin Bondille ominaisten tummien sävyjen kanssa. Toimintakohtaukset ovat näyttäviä, mutta myös itse juonelle annetaan tarpeeksi aikaa.

Tarina, jossa Bondin pomo M on keskiössä, on yllättävän mielenkiintoinen. Paluun tekevät niin vodkamartini, Aston Martin, Q kuin Moneypennykin. Skyfall on tarpeeksi kieli poskessa tehty, mutta ei silti mene mauttomuuden puolelle.

Poikkeuksellisen nimekkäässä näyttelijäkaartissa nähdään Javier Bardem camp-henkisenä pahiksena, Ralph Fiennes kuivakkana byrokraattina, Naomi Harris Bondin sidekickinä ja Albert Finney Bondin sukukartanon riistanvartijana. Finneyn humoristinen cameo on ehdottomasti yksi elokuvan kohokohdista. Vaikuttavimmasta roolisuorituksesta vastaa kuitenkin M:ää esittävä Dame Judi Dench, joka vihdoinkin saa tarpeeksi valkokangasaikaa.

Erityismaininta Adelen mainiolle tunnuskappaleelle.

rating 80,000

20.10.2012 klo 12:44

Balettitossut

Charmantti BBC-filmi, jota on kaunis ja kevyt katsella. Emma Watson, Yasmin Paige ja Lucy Boynton esittävät kolmea 30-luvun näyttämömaailmassa ponnistelevaa tyttöä taidolla ja innokkuudella. Heistä parhaiten koitoksesta selviää Paige. Sivurooleissa nähdään monia hulvattomia suorituksia muun muassa Richard Griffithsiltä, Dame Eileen Atkinsilta ja Gemma Jonesilta. Elokuvan sydän on kuitenkin Victoria Woodin esittämä herttainen mutta suorapuheinen Nanny.

rating 80,000

02.09.2012 klo 14:13

The Expendables 2

Elokuva on jo niin huono, että se on hyvä. Kliseitä pursuava actionpläjäys toimii kieli poskessa tehtynä monumenttina 80-luvun toimintaelokuville ja -tähdille. Juoneltaan ja dialogiltaan elokuva on kuitenkin täyttä roskaa ja pelkkää elähtenäiden ihmisraunioiden pullistelua. Chuck Norrisin cameo nostaa rainan arvoa yhdellä tähdellä.

rating 40,000

22.07.2012 klo 11:10

Yön ritarin paluu

Edellisiin osiin verrattuna pettymys, mutta genressään keskivertoa parempi elokuva. Bale Batmanina antoi ehkä parhaimman suorituksena tässä trilogian päätösosassa, mutta uusi tulokas Anne Hathaway Kissanaisena oli elokuvan todellinen tähti. Vanhat konkarit Caine, Freeman ja Oldman tekivät taattua työtä, mutta yksikään heistä ei saa tarpeeksi valkokangasaikaa.

Spektaakkelimaisuus, näyttävät räjähdykset ja vasemmistovivahteinen käsikirjoitus eivät peitä niitä tosiasioita, että Yön ritarin paluu on ylipitkä, ylidramaattinen ja sen pahis on yksi naurettavimmista pahiksista koskaan.

rating 70,000

27.05.2012 klo 11:41

The Avengers

Juoni on sen verran typerä ja dialogi niin hirvittävää, että tämä elokuva olisi ollut kärsimystä ilman suuria tähtinäyttelijöitä, jotka vetivät elokuvan läpi kieli poskessa. Toimintaelokuvana keskivertoa parempi ja lopun räiskintä oli kieltämättä näyttävää.

Elokuvan pahis oli kyllä heikko esitys; Tom Hiddleston ei ole uskottava pahis. Parhaista roolisuorituksista vastasivat Robert Downey Jr., Scarlett Johansson ja Cobie Smulders.

rating 70,000

01.04.2012 klo 11:24

The Best Exotic Marigold Hotel

The Best Exotic Marigold Hotelissa ohjaus ei ole mitenkään valtavirrasta poikkeavaa eikä käsikirjoitusta voi syyttää omaperäisyydestä. Silti elokuvan pelastaa loistava näyttelijäjoukko, joka on koottu Britannian valovoimaisimmista veteraaniesiintyjistä. Juonella ei oikeastaan ole väliä; näitä konkareita jaksaisi katsoa, vaikka he lukisivat puhelinluetteloa.

Vaikuttavimmista roolisuorituksista vastaavat Dame Maggie Smith ja Tom Wilkinson. On myös hauska nähdä Downton Abbeystä tutun Penelope Wiltonin saavan näinkin paljon valkokangasaikaa. Celia Imrie ja Ronald Pickup ovat hulvaton double-act rakkautta ja seksiä etsivinä vanhuksina. Ihme kyllä, Dame Judi Dench ja Bill Nighy, jotka ovat ehkä eniten elokuvan keskiössä, tekevät rainan mitäänsanomattomimmat roolit. He kyllä näyttelevät ammattitaitoisesti, mutta varsinkin Denchin roolihahmo on kirjoitettu erittäin tylsäksi. Intialaisvahvistus Dev Patel jää auttamattomasti näiden brittiläisten vanhojen armojen jalkohin.

Hyväntuulen komediana ja ylistyksenä vanhuudelle sekä vanhoille näyttelijöille The Best Exotic Marigold Hotel on täysosuma.

rating 80,000

19.03.2012 klo 08:15

Kova kuin kivi

Vanhan ajan länkkäriä ja Coenin veljeksille tunnusomaista mustaa huumoria yhdistelevä John Wayne -remake toimii loistavasti. Komedialliset hetket, tumma realismi ja näyttävät ammuskelukohtaukset kulkevat kaikki sopuisasti käsi kädessä.

Jeff Bridges loistaa rääväsuisena juoppolallisherrifinä, mutta Hailee Steinfeld on elokuvan todellinen tähti. Erinomaisella näyttelijättärellä on epäilemättä loistava ura edessään. Pääosatrion kolmas pyörä Matt Damon jää auttamattomasti konkari-Bridgesin ja nousevan Hailee-tähtösen varjoon.

rating 80,000

19.03.2012 klo 08:08

Palveluksessanne, Miss Daisy

Elokuva alkaa hulvattomana komediana vanhan rouvan ja hänen autonkuljettajansa viha-rakkaussuhteesta, ja päättyy koskettavana kuvauksena ystävyydestä ja vanhenemisesta. Jessica Tandy ja Morgan Freeman ovat ilmiömäisiä rooleissaan. Ehdottomasti yksi kaikkien aikojen inspiroituneimmista valinnoista parhaan elokuvan Oscarille.

rating 80,000

13.03.2012 klo 15:21

Gandhi

Ben Kingsleyn dynaaminen roolisuoritus ja silmiähivelevät kuvat Intiasta saavat unohtamaan, että tämä eeppinen teos on rikolliset kolme tuntia pitkä. John Gielgud, John Mills, Nigel Hawthorne, Edward Fox ja kumppanit edustavat brittiläistä siirtomaavalta sillä tyylillä ja taituruudella kuin vain britit osaavat.

rating 80,000

13.03.2012 klo 13:08

Hugo

Turha sanoakaan, mutta Martin Scorsese on elokuvallinen nero. Mieheltä onnistuvat niin veriset väkivaltarainat, historialliset suurelokuvat, psykologiset trillerit kuin sentimentaaliset musikaalit. Nyt Scorsese on tehnyt uuden aluevaltauksen: lasten elokuvat. Ja täysosuma taas kerran.

Hugo on vanhan ajan elokuvien charmia uhkuva satu, jossa Scorsese on loihtinut 30-luvun pariisilaisen rautatieaseman taianomaisesti henkiin. Visuaalisesti elokuva on vailla vertaa ja Scorsese on tähän asti ainoa ohjaaja, joka on osannut käyttää 3D:tä hyödykseen. Omana suosikkinina raiteiltaan suistuneen junan syöksy läpi aseman.

Kaiken visuaalisen grandeurin lisäksi Scorsese on onnistunut mahdottomassa tehtävässä eli on saanut lapsinäyttelijät näyttelemään luonnollisesti. Halleluja! Sivurooleissa nähdään näyttävä kattaus brittiaatelia: Christopher Lee, Ben Kingsley, Frances de la Tour ja Richard Griffiths heistä mainitsemisen arvoisina.

rating 80,000

13.03.2012 klo 12:57

The Artist

The Artist menee elokuvataiteen juurille ja muistuttaa minkä takia elokuvia alunperin tehtiin: ihmisten VIIHDYKKEEKSI. Ei poliittisia sanomia, ei maailmanparannusta, ei tekotaiteellista kikkailua. Pelkkä simppeli tarina, valovoimaiset tähdet ja loisteliaat puitteet kera upean musiikin. Juoni saattaa olla vanha kuin taivas ja osittain tuttu esim. Laulavista sadepisaroista, eikä elokuva vaadi katsojaltaan paljoakaan aivotyötä, mutta tyylikäs ja hauska kokonaisuus takaavat viihdyttävän katselukokemuksen.

rating 80,000

13.03.2012 klo 09:13

Hamlet

Monumentaalisen pitkä ja alkuperäistekstilleen täysin uskollinen Shakespeare-sovitus on uuvuttavaa katseltavaa jopa WS-faneille. Puitteet ovat toki henkeäsalpaavat, Kenneth Branagh on Hamletina omimmillaan ja sivurooleissa nähdään toinen toistaan kuuluisampia tähtiä, heistä vaikuttavimpina Sir Derek Jacobi ja Kate Winslet. Pieni käsikirjoituksen viilaus ja temmon nopeutus olisi kuitenkin paikallaan.

rating 70,000

12.03.2012 klo 17:20

J. Edgar

Olisi luullut Eastwoodin kaltaisen konkarin jo tietävän, että elämäkertaelokuvat, jotka yrittävät kertoa päähenkilönsä elämäntarinan syntymästä kuolemaan, eivät yleensä toimi. Leffoista tulee raskaita ja laahaavia, ja niin kävi J. Edgarinkin kanssa. Hyppely aikatasolta toiselle ei auta mitään, eikä varsinkaan epäonnistunut vanhusmaskeeraus.

Leonardo DiCaprio on nimiroolissa hyvä ja vakuutta niin nuorena kuin vanhana Hooverina, ja olisi kyllä allekirjoittaneen mielestä ansainnut Oscar-ehdokkuuden suorituksestaan. Toinen Oscar-ehdokkuuden arvoinen näyttelijä tässä rainassa on Hooverin manipuloivaa äitiä esittävä Judi Dench. Brittidaami on kerrassaan hyytävä homofobisena ja menneen maailman glooriassa rypevänä porvarisrouvana.

rating 70,000

12.03.2012 klo 17:07

Pappi lukkari talonpoika vakooja

Vuoden 2011 ylivoimaisesti paras elokuva on tunteella ja pikkutarkalla taidolla tehty mestariteos, joka antaa realistisen ja samalla niin kafkamaisen kuvan kylmän sodan aikaisesta vakoojatoiminnasta. Gary Oldman tekee hiuksenhienon ja monivivahteisen roolin legendaarisena George Smileyna, ja olisi kyllä Oscarinsa ansainnut. Oldmanin lisäksi elokuvassa nähdään todellinen ukkoensemble Britannian miesnäyttelijöiden parhaimmistoa. Heistä eniten edukseen ovat Colin Firth ja John Hurt.

Miltei flegmaattisen rauhallinen kuvaustyyli, psykedeelinen lavastus ja harmaatakin harmaampi puvustus ovat kirsikka kakun päällä ja luovat tunnelman, jota ei monikaan elokuva ole saavuttanut sitten 60-luvun eli sen aidon kylmän sodan kultakauden.

rating 90,000

12.03.2012 klo 16:57

Rautarouva

Meryl Streep osoittaa taas kerran miksi hän on aikamme paras näyttelijä. Hän ei ainoastaan tee täydellistä roolisuoritusta Margaret Thatcherinä vaan onnistuu kannattelemaan surkeasti ohjattua, käsikirjoitettua ja leikattua elokuvaa täysin omilla harteillaan. Siinä missä muut elokuvan aspektit epäonnistuvat, Streep tekee yhden uransa mahtavimmista roolitöistä ja näin kompensoi keskeneräiseltä vaikuttavaa tekelettä. Pisteet tulevat vain ja ainoastaan Streepin ja Denis Thatcheriä esittävän Jim Broadbentin tunteikkaista tulkinnoista. Broadbent tukee Meryliä aivan kuten Denis aikanaan tuki Margaretia.

rating 80,000

12.03.2012 klo 16:50

My Week with Marilyn

Tylsähköstä ohjaustyylistä ja tasapaksusta käsikirjoituksesta huolimatta My Week with Marilyn on viihdyttävä nostalgiapätkä värikylläiseltä 50-luvulta, jonka charmanttiuden kuvaaja on saanut vangittua upeasti.

Michelle Williams ihastuttaa nimiroolissa, mutta elokuvan todelliseksi tähdeksi nousee tarunhohtoista Sir Laurence Oliveria esittävä Kenneth Branagh. Sivurooleissa vakuuttaa brittiläisen elokuvan eliitti Dame Judi Denchistä Harry Potter -tähti Emma Watsoniin. Varsinkin Zoe Wanamaker Marilynin mielipuolisena mentorina esiintyy edukseen.

rating 80,000

12.03.2012 klo 16:43

Vuosi elämästä

Leighille tyypillinen elämänmakuinen kuvaus englantilaisest elämänmenosta. Rainan arkisuus on sen viehätys, mutta myös sen kompastuskivi. Vaikka roolisuoritukset ovat kauttaaltaan vahvoja (varsinkin koskettava David Bradley), ne eivät pysty pitämään katsojan mielenkiintoa täysin yllä ilman mitään draamallista jännitettä.

rating 70,000

12.03.2012 klo 16:40

Black Swan

Se mikä olisi voinut olla elokuvan loistelias kunnianosoitus baletille, olikin tekotaiteellinen peläyttelypätkä, joka pääsi vauhiin vasta viimeisen 20 minuutin aikana. Natalie Portman on pääroolissa hyvä, mutta show'n varastaa totaalisesti valloittavan räiskyvä Mila Kunis.

rating 70,000

24.10.2011 klo 21:22

Syvälle salattu

Suomalaiseksi elokuvaksi laadukas, mutta kauhuelokuvana melko perusmättöä. Kliseiset kauhuelementit puuduttivat, mutta onneksi elokuvan lopussa oli järjellinen selitys eikä mitään yliluonnollista. Krista Kosonen vakuuttaa ja maalaiskylän asukkaat esitellään hauskoina karikatyyreinä. Franzénin hahmo oli turhaakin turhempi.

rating 40,000

23.10.2011 klo 16:13

Elämä pelissä

Elämä pelissä on laadukkaasti tehty selviytymistarina, vaikka juoni on imelän amerikkalainen ja kliseitä täynnä. Tarinan sanoma on kuitenkin vahva ja hyväätarkoittava.

Sandra Bullock on hyvä vahvatahtoisena äitinä, mutta mysteeriksi silti jää miten hän sai parhaan naisnäyttelijän Oscar-pystin roolisuorituksestaan. Lapsinäyttelijä Jae Head loistaa pikkuveljen roolissa ja Lily Collins ihastuttaa perheen teiniprinsessana.

rating 70,000

22.10.2011 klo 23:56

Vakoilija kylmästä

Dialogipainotteinen vakoojajännäri ei ole mikään James Bond -seikkailu, vaikka maalaileekin tyylikästä kuvaa kylmän sodan Euroopasta. Lontooseen sijoittuva jakso on elokuvan mielenkiintoisin, mutta loppua kohden tahti hidastuu ja katsojan mielenkiinto herpaantuu.

Nokkelan dialoginsa lisäksi elokuvaa pelaa vahvoilla roolisuorituksilla. Richard Burton kituuttelee uskottavasti kaksoisagenttina ja sivurooleissa vilahtaa monia nykyisiä brittiveteraaniosaston legendoja. Vaikuttavia ovat erityisesti Claire Bloom Burtonin naikkosena, Cyril Cusack perienglantilaisena tiedustelupalvelun päällikkönä ja Anne Blake kirjastonhoitaja neiti Crailina.

rating 70,000

22.09.2011 klo 21:27

Eikä yksikään pelastunut

Tasapaksu mukaelma Agatha Christien parhaimmasta romaanista. Juonta ei ole turhaan muutettu, lukuun ottamatta loppua, joka on elokuvassa melkoinen pettymys. Myös joidenkin henkilöiden nimet on jostain kumman syystä muutettu. Valitettavasti alkuperäisteoksen jännityksestä ei ole tippaakaan jäljellä tässä sievistelevässä 40-luvun tekeleessä.

Näyttelijäntyö on vahvaa, varsinkin Judith Anderson neiti Brentinä ja Walter Huston tohtori Armstrongina esiintyvät edukseen. Tunnuskappalekin on mainio.

rating 60,000

30.08.2011 klo 18:27

Perikato

Bruno Ganzin roolisuoritus Hitlerinä on loistava, ehdottomasti vuotensa paras, ja olisi ansainnut Oscar-ehdokkuuden parhaasta miespääosasta. Ganz ei tee Hitleristä karikatyyriä, vaan todellisen ihmisen, vaikkakin mielenvikaisen sellaisen.

Valitettavasti Ganzin roolisuorituksen lisäksi elokuva ei paljoakaan eroa sadoista muista II maailmansota -elokuvista. Pommit putoilevat, konekivääri papattaa ja yleisöä yritetään shokeerata irronneilla ruumiinosilla ja kuvottavilla ruumiskasoilla. Been there, done that, got the T-shirt.

rating 70,000

29.08.2011 klo 10:38

Rasputin

Hapan ja mitäänsanomaton kuvaus Venäjän viimeisestä keisariperheestä ja heitä manipuloineesta munkista. Historialliset tosiseikat saavat vähän sijaa tässä tarinassa, joka on ennemminkin kyhätty Rasputinia koskeneista legendoista ja huhupuheista. Loistava näyttelijäjoukko menee hukkaan tässä keskinkertaisuudessa.

rating 60,000

Edellinen sivu | 1 2 3 4 5 | Seuraava sivu

Profiilin tiedot