Juki

Juki

Käyttäjä, 19 fania

Sotaelokuvat TOP 5

1

Kauriinmetsästäjä rating 4,23

2

Platoon - nuoret sotilaat (1986)

Yksi parhaista näkemistäni Vietnam-leffoista Ilmestyskirja. Nyt. -leffan ohella. Plussaa siitä, että sota esitettiin leffassa todella realistisena eikä mitään turhia sankariramboiluja oltu tungettu mukaan. Tarina on mielenkiintoinen, perustuuhan tämä ohjaaja Oliver Stonen omiin Vietnam-kokemuksiin. Näyttelijät tekivät kaikki hyvät suoritukset ja ohjauskin on kaikin puolin onnistunut. Suosittelen kaikille sotaleffojen ystäville.

Platoon - nuoret sotilaat rating 4,13

3

Ilmestyskirja. Nyt (1979)

Vihdoin tuli katsottua tämä jo vuosikausia katselulistallani keikkunut klassikko. Enkä pettynyt. Kyseessä on paras koskaan näkemäni sotaleffa, vaikka enemmän draamaahan tässä oli kuin sitä varsinaista sotatouhua. Vaikka Robert Duvall huomioitiin roolistaan Oscar-ehdokkuudella, niin mielestäni Martin Sheen ja lopussa nähtävä Marlon Brando tekevät leffan vakuuttavimmat suoritukset ja myös heille olisin ehdokkuuden (ja myös voitonkin) suonut. Leffan maisemat ovat upeita ja tunnelmakin on yhtä aikaa sekä jännittynyt, että ahdistava. Musiikit olivat myös loistavat. Kummisedän ohella Ilmestyskirja Nyt nousee omalla listallani Francis Ford Coppolan parhaaksi teokseksi. Redux-versiota en ole nähnyt, enkä näin loistavan alkuperäisversion vuoksi välttämättä edes haluakaan nähdä. Pakollista katsottavaa kaikille sotaleffojen ystäville.

Ilmestyskirja. Nyt rating 4,31

4

Full Metal Jacket (1987)

Yksi Kubrickin parhaista leffoista ja myös yksi parhaista näkemistäni sotaelokuvista Ilmestyskirja.Nyt-leffan ohella. Parasta antia leffassa oli alkupuolella nähtävä koulutusjakso ja erityisesti Lee Ermeyn (1944-2018) loistava suoritus vääpeli Hartmanina. Myös Vincent D'Onorfio tekee sekoavan Pylen roolissa loistavan suorituksen. Kyseessä oli hänen ensimmäinen elokuvaroolinsa. Leffan DVD-julkaisun ekstroissa nähtävässä dokumentissa D'Onorfio kertoo joutuneensa lihottamaan itseään roimasti leffaa varten. D'Onorfio myös kertoo, että Kubrickin ansiosta hänen uransa elokuvanäyttelijänä lähti nousuun ja hän on ensiintynyt tähän mennessä yli 50:ssä elokuvassa. Musiikin elokuvaan on säveltänyt Kubrickin tytär Vivian Kubrick taiteiljanimellä Abigail Mead.Kubrick oli myös tunnettu perfektionisti ja vaati näyttelijöiltä useita uusintaottoja ennen kuin oli tyytyväinen kuvattavaan kohtaukseen. Tämä perfektionismi vaikutti varmasti myös siihen, että hän ohjasi vuosina 1953-1999 vain 13 pitkää elokuvaa joista viimeisen, Eyes Wide Shut, leikkaustyö valmistui vain päiviä ennen ohjaajan kuolemaa vuonna 1999.

Full Metal Jacket rating 4,20

5

Kotkat kuuntelevat rating 4,00

Profiilin tiedot

TOP-listat