HAL9000

HAL9000

Käyttäjä, 9 fania

tieteiselokuva top 10

1

Terminator 2 - Tuomion päivä (1991)

Cameronin jatko kasariklassikolle on jokaisella osa-alueella parempi kuin edeltäjänsä. Arska saa viljellä jo klassikoiksi muodostuneita heittojaan saksalaisella korostuksella, kuten ''I need your boots, clothes and your motorcycle.'' Voisin huoletta väittää tätä historian onnistuneimmaksi jatko-osaksi. Timanttia alusta loppuun.

Terminator 2 - Tuomion päivä rating 4,44

2

Total Recall - unohda tai kuole (1990)

Arskan parhaimmistoa ja hyvin toteutettu lavastusta ja maskeja myöten. Get your ass to Mars!

Total Recall - unohda tai kuole rating 3,82

3

Apinoiden planeetta (1968)

Painotan tätä: ensimmäinen on aina ensimmäinen. Vuoden -68 Apinoiden planeetta on yksi elokuvahistorian opettavaisimpia teoksia ja lajityyppinsä valio. Jos haluaa tutustua genreen, suosittelen tätä. Hyvää vuosikertaa oleva klassikko (samalta vuodelta on toinen scifijärkäle). Vaikka elokuva onkin toteutukseltaan osittain ontuva ja ajanhammas on purrut siihen paikoin, pitääkin katsoa maskeerauksen ja tehosteiden taakse, pintaa syvemmälle. Apinoiden planeetta sisältää karun ja kylmän sanoman siitä, mitä on rappio ja kato. Elokuva asettaa ihmisen lajina erilaiseen valoon ja kehottaa katsomaan erittäin syvälle peiliin. Se kertoo valinnoista ja on itse asiassa hyvinkin älykäs elokuva.

Apinoiden planeetta rating 3,98

4

2001: Avaruusseikkailu (1968)

Hypnoottisen kaunis ja ikäisekseen teknisesti hämmästyttävä scifi-klassikko painii täysin omassa sarjassaan hivellen katsojan silmiä ja korvia. 2001: Avaruusseikkailu edustaa elokuvataiteen valioita. Ei turhaan Sight & Sound -lehden kymmenen kaikkien aikojen parhaan listalla.

2001: Avaruusseikkailu rating 4,20

5

The Thing - "Se" jostakin (1982)

Alkuperäisen Alienin vaikutusta ei voi sivuuttaa tässä Carpenterin scifikauhun klassikossa. Yllättävä ja otteessaan pitävä.

The Thing - "Se" jostakin rating 4,19

6

Robocop (1987)

Väkivallan takana terävää yhteiskuntakritiikkiä. Urbaani tieteiselokuvan klassikko.

Robocop rating 4,10

7

Alien - kahdeksas matkustaja (1979)

Ahdistava ja oikeasti pelottava. Ahdas ja suljettu paikka on eräs primitiivisimmistä pelon aiheuttajista. Alien on eräs kaikkien aikojen mestarillisimmista elokuvista jännityksen rakentamisessa. Elokuvan suurin ansio on sen täysin makaaberi tunnelma ja ihmisen avuttomuuden kuvaus. Tasokas näyttelijäkopla lisää tehoa. Ridley Scott on jättänyt uniikin jalanjäljen kauhun ja scifin historiaan!

Alien - kahdeksas matkustaja rating 4,13

8

Blade Runner (1982)

Blade Runner on Ridley Scottin toinen scifin jättiläinen. Tehosteet ovat varsinkin blu-rayltä katsottuna edelleen näyttäviä.

Blade Runner rating 4,08

9

Kolmannen asteen yhteys (1977)

Scifin virstanpylväisiin luettava klassikko on Spielbergin kolmanneksi merkittävin elokuva Tappajahain ja Kadonneen aarteen metsästäjien jälkeen. Aika ei ole juurikaan nakertanut tehosteita. Kollektiivinen pakkomielle ''Paholaisen tornia'' kohtaan muuttuu asteittain jopa hieman koomiseksi.

Kolmannen asteen yhteys rating 3,50

10

Godzilla (1954)

Kaikkien monsteri- ja katastrofielokuvien äiti on ylittämätön scifi-klassikko. Sisältää purevaa kritiikkiä ydinaseista ja ydinenergian käytöstä. Godzilla on myös kannanotto tieteen eettisiin kysymyksiin. Ehdottoman suositeltava.

Godzilla rating 3,63