HAL9000

HAL9000

Käyttäjä, 9 fania

surkeimmat suomennokset

1

Rita Hayworth - avain pakoon (1994)

Hölmösti suomennettu, vahvasti sentimentaalinen ja sydäntä riipaseva tarina on upeasti kuvattu ja näytelty draama, jossa on yksilön elämä pelissä. Elokuva elää ja hengittää Morgan Freemanin kautta, vaikka Tim Robbinskin on enemmän kuin hyvä. 90-luvun kermaan lukeutuva, ehdottomasti muistettava merkkiteos.

Rita Hayworth - avain pakoon rating 4,54

2

Joka leikkiin ryhtyy (1998)

Maisemiltaan kovin suomalaisen näköisen peräkylän trio tekee epätodennäköisen löydön metsästä; putkikassin täynnä Benjamineja 4,4 miljoonan arvosta. Surkeiden sattumusten sarja on tragikoomista seurattavaa alkaen jo suomennetusta otsikostaan. Teemansa ''tragedia lumessa'' tuo mieleen Coenien pari vuotta vanhemman Fargon.

Joka leikkiin ryhtyy rating 3,78

3

Eraser - suojelija (1996)

Tuttua ja turvallista kuin Oululaisen reissumies. Kyseessä siis jokin ihmeaseiden salakauppa, josta jyvällä olevaa todistajaa Arskan esittämän alansa parhaan ''pyyhkijän'' on määrä suojella oikeudenkäyntiin asti. Jälleen yksi poliisi on ruvennut kylmäksi petturiksi, jolle vain raha ratkaisee. Tiukat tilanteet seuraavat toisiaan, ja kliseitäkin on, mutta sehän vähän ikään kuin kuuluu asiaan. Lentokonekohtaus tosin menee jo hiukan komedian puolelle. Arskalle on kirjoitettu muutama huvittava heitto; esimerkiksi niitattuaan krokotiilin, hän sanoo: ''You're luggage.''

Eraser - suojelija rating 2,98

4

Blue Velvet - ja sinisempi oli yö (1986)

Kiehtova mysteeri häiriintyneellä Hopperilla.

Blue Velvet - ja sinisempi oli yö rating 4,10

5

Kaappaus merellä (1992)

Die Hard on siirretty laivalle huonolla lopputuloksella. Tommy Lee Jones harvoja valopilkkuja.

Kaappaus merellä rating 3,34

6

Vaarallinen tehtävä (1996)

Sarjan ensimmäinen osa ei vielä paisuttele vehkeillä liikaa, vaan pysyy hillitympänä, jos ei oteta lukuun lopun junaepisodia. Naamarikikkailu lähtee aavistuksen laukalle. Tasokasta viihdettä, ei muuta. Kömpelöstä suomennoksesta pakko mainita myös.

Vaarallinen tehtävä rating 3,35

7

Sleepers - katuvarpuset (1996)

Luupavasti ensimmäisen tunnin pyörivä elokuva lässähtää oikeussalidraamaksi, joista en yleensä liiemmin perusta. Nimekäs näyttelijäkaarti käy vähän pintakaasulla. Petyin varsinkin Hoffmaniin ja De Niroon. Elokuva on lievästi ylipitkä. Yhellä ukolla oli muuten ihan Joe Pescin ääni!

Sleepers - katuvarpuset rating 3,89

8

Total Recall - unohda tai kuole (1990)

Arskan parhaimmistoa ja hyvin toteutettu lavastusta ja maskeja myöten. Get your ass to Mars!

Total Recall - unohda tai kuole rating 3,82

9

Oman elämänsä sankari (1999)

Hölmösti suomennettu ja siirappinen draama hyvillä näyttelijöillä.

Oman elämänsä sankari rating 3,90

10

Huuliharppukostaja (1968)

Leonen länkkäreistä laadukkain jo pelkästään aitojen kuvauspaikkojen takia. Todella dramaattinen, viipyilevä ja kaiken kaikkiaan monumentaalinen panos. Itse pidän tätä kaikkien aikojen parhaana lännenelokuvana.

Huuliharppukostaja rating 4,47

11

Uhrilampaat (1991)

Tässä loistoleffassa kaikki vaan toimii todella hyvin. En tiedä, mistä Hopkins on kaivanut tuollaisen latauksen, mutta ukko suorastaan tunkee ruudusta läpi. Ilman häntä elokuva olisi vain puolet siitä, mitä se on, vaikka Lecter onkin itse asiassa vain sivuhahmo. Myös Foster on todella roolinsa sisällä. Eihän siitä mihinkään pääse; törkeän hyvä. Tämä trillerihelmi on 90-luvun ehdotonta kärkeä.

Uhrilampaat rating 4,22

12

Isku Mogadishuun (2001)

Teknisesti laadukas valkokangassovitus operaatio ''emämunauksesta''. Erittäin väkivaltainen elokuva. Sam Shepard kenraalina on tyypilliseen tyyliin tosimies ja korostuneesti äijä lentäjälaseineen ja mällin jauhamisineen. Amerikkalaisten paikallisista käyttämä nimitys ''laiheliinit'' on lievästi sanottuna hirtehinen.

Isku Mogadishuun rating 3,46

13

Pahuuden kosketus (2001)

Jos haluat nähdä Matthew McConaugheyn muussa kuin romanttisessa komediassa, tässä on yksi esimerkki. Jo edesmenneen, paremmin näyttelijänä tunnetun Bill Paxtonin harvinainen ohjaustyö osoittautuu hallituksi jännäriksi asiaankuuluvalla käänteellä.

Pahuuden kosketus rating 3,58

14

Salasana: Mercury (1998)

Päivässä unohtuva toimintapala on kovin epäuskottava tapaus, jonka juonessa on valaan mentäviä aukkoja liikaa. Peter Stormarella jälleen vähäpuheinen ja lyhyt rooli. Kohtaus viinikellarissa elokuvan valopilkkuja autistista lasta esittävän Miko Hughesin ohella. Suomenkielinen otsikko jälleen todella tökerö. Englanninkielinen alkuperäisnimi ilmeisesti viittaa lämpötilan ja tässä kuvaannollisesti tilanteen kuumentumiseen, kun elohopea nousee mittarissa.

Salasana: Mercury rating 2,91

15

Elämä on ihanaa (1997)

Yksinkertaisen käsikirjoituksen paikkaavat näyttelijät, joista suurimman vastuun kantaa tietysti Jack Nicholson, jonka laukomana perin mehukkaat törkeydet saavat nauramaan. Kohtalaisen vaikean sivuosan vetävä Greg Kinnear tukee hyvin pääkaksikkoa. Koirahan takaa automaattiset sympatiapisteet. Pienestä roolista voi tunnistaa äänen perusteella Yeardley "Lisa Simpson" Smithin.

Elämä on ihanaa rating 3,81

16

Erämaa syö miestä (1998)

Ja elokuva syö minua. Harvinaisen ärsyttävä ja typerä. Joku vain alkaa syömään toisia ihmisiä ja saa muut tekemään samoin. Hyppäätkö kaivoon, jos minä hyppään? Totta kai! Tyhmä kysymys! Suomentaja on varmaan kuvitellut olevansa näppärä kääntäessään ''Ahnaan'' muotoon ''Erämaa syö miestä''.

Erämaa syö miestä rating 3,47

17

Monty Pythonin Hullu maailma (1975)

Kökkö keskiaikaparodia on yhtä deus ex machinaa. Tämä on taas yksi niistä, joiden arvoa en tajua. Lisäksi tuo suomenkielinen otsikko taas kerran tuulesta temmattu.

Monty Pythonin Hullu maailma rating 4,10

18

Juokse tai kuole (1987)

Päivitetty kommentti vuodelta 2017 eli elokuvan tapahtuma-ajalta: Arskan sutkauksien varassa toimiva kökkö tulevaisuusvisio on todellakin ajan armottoman hampaan jäytämä. Tulevaisuuteen sijoittuvat elokuvat harvoin onnistuvat vakuuttamaan, eikä Kingin salanimellä kirjoittamaan outoon tarinaan löyhästi perustuva The Running Man (typerästi suomeksi Juokse tai kuole) tee siihen poikkeusta. Ne irralliset aerobic- /tanssikohtaukset olisin kyllä jättänyt leikkauspöydälle. Pisteitä kuitenkin osin tahattomastakin koomisuudesta ja Arskasta jo sinällään.

Juokse tai kuole rating 3,36

19

Perhe on paras (1989)

Perhedraamassa on paljon tunnettuja naamoja, juonta tosin vain nimeksi.

Perhe on paras rating 3,35

20

Noiduttu (1945)

Trauman riivaaman miehen syväanalyysi yrittää kyllä kovasti, mutta ei aivan onnistu tehtävässään. Potilaan roolissa olevalla Norman Lloydilla muuten henki edelleen pihisee, mies on jo päälle satavuotias. Dalin luoma unikohtaus aikansa mittapuulla hieno.

Noiduttu rating 3,83

21

Platoon - nuoret sotilaat (1986)

Platoon (taas turha suomennos nuoret sotilaat) on rehellinen kuvaus yhdestä niistä sopista, joita Yhdysvallat on mennyt hämmentämään. Ohjaajan omakohtaisiinkin kokemuksiin pohjautuvan elokuvan pääosassa olisi tietysti voinut olla joku siihen paremminkin sopiva kuin Charlie Sheen (isänsä jalanjäljillä Vietnamin viidakoissa). Mehukkaat sivuosat kuitenkin kompensoivat häntä. Pidän silti enemmän Stonen sisarteoksesta Syntynyt 4. heinäkuuta, joka käsittelee samaa aihetta enemmän seurauksien kantilta.

Platoon - nuoret sotilaat rating 4,13

22

Speed - kuoleman kyydissä (1994)

Entisen Die Hard -kuvaajan debyyttiohjaus on tekniseltä toteutukseltaan sähäkkä taival, jossa näyttelijät eivät sitten kuitenkaan ole niin sähäköitä. Hopper hulluna pommieksperttinä on kuitenkin vedossa ja erottuu edukseen. Kuvaus ja leikkaus toimivat.

Speed - kuoleman kyydissä rating 3,62

23

Tappajahai (1975)

Nyt ollaan sellaisen jännistysklassikon äärellä, että ei paremmasta väliä. Maailman jäljitellyin elokuva on suorastaan kihelmöivä, ja ennen kaikkea viihdyttävä! John Williamsin piinaava teema on ehkä ikonisin elokuvahistoriassa. Kuvaus on erittäin onnistunutta. Haista on saatu todella uskottava. Nyt ja aina Spielbergin paras ja merkittävin elokuva.

Tappajahai rating 4,11

24

Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota (1984)

Oikestaan mitään muuta huonoa tästä ei voi sanoa, eikä mielestäni ole suotavaa sanoa kuin että tämä on mammuttimaisen pitkä. Leonen jäähyväiseepos sanan varsinaisessa merkityksessä. Suorastaan järkälemäistä leffaa väsättiin 10 vuotta ja se kestää 3h 40 min. Viisi tähteä antaisin jos olisi 3 tuntia.

Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota rating 4,30

25

Die Hard - Koston enkeli (1995)

Nyt ei ole joulu, vaan lämmin loppukesä Isossa Omenassa. Krapulainen ja hyllytetty McClane on saatava kentälle, jotta hullu pommimies saadaan aisoihin. Hän saa jälleen apurikseen sattumanvaraisen sivullisen kuten alkuperäisessäkin Die Hardissa. Tämän kolmosen voisi luokitella myös buddy filmiksi. Huomattavasti kakkosta parempi käsikirjoitus ja muutenkin viihdyttävämpi toteutus. Sisältää tietysti paljon epäuskottavia sattumuksia kuten hyvän toiminnan kuuluukin. Lukeutuu erittäin harvinaiseen joukkoon elokuvia, joita jaksaa katsoa monta kertaa uudestaan. Lähes ykkösen veroinen. Kun McClanen hihaton muuttaa taas väriään lumenvalkoisesta beigeksi, ollaan oikeilla raiteilla. Oli hyvä veto laittaa Samppa Brucen aisapariksi. Toimii hyvin. Ei pelkkää räiskettä ja pauketta, vaan mukaan mahtuu myös hieman jännitystäkin. Leffan parasta antia ovat juuri Simonin leikit. Kilpajuoksu puhelimen kanssa on lainattu Likaisesta Harrystä (1971). Yksittäisistä kohtauksista mm. Central Parkissa taksilla ajettu ''erikoiskoe'' jää mieleen.

Die Hard - Koston enkeli rating 3,89

26

Kuuraketti (1979)

Vaikka juonellisesti tämä onkin ehkä yliampuvin Bondi, se ei laske tämän viihdearvoa. Jaws on ehkä muistettavin sivuhahmo Bondeista. Moore on taattua tavaraa. Aloitusjaksossa takaa-ajo ilmassa oli leffan komeimpia kohtauksia. Sitä vastoin lopetusjakso avaruusasemalla oli kökkö ja ehkä leffan huonointa antia, joten siksi ei enempää tähtiä. Ai niin, toi nimen käännös on kyllä kohtuullisen vapaa...

Kuuraketti rating 3,23

27

Minun elämäni (1989)

Daniel Day-Lewisin roolisuoritus kannattelee elokuvaa.

Minun elämäni rating 4,07

28

Tootsie - lyömätön lyyli (1982)

Pääasiassa Dustin Hoffman pyörittää show'ta, vaikka näyttelytyö on kautta linjan laadukasta. Varsinkin Jessica Lange vakuuttaa todella rehellisellä tulkinnallaan. Toisaalta juonen epäuskottavuus syö tehoja pahasti. Miten Michael muutti henkilöllisyytensä muutenkin kuin meikillä ja peruukilla, esimerkiksi kaikki paperinsa? Myös äijien retkahtaminen Dorothyyn ontuu. Sija kaksi AFI:n 100-vuotissarjan 100 hauskinta komediaa -listalla tuntuu liioitellulta.

Tootsie - lyömätön lyyli rating 3,55

29

Vertigo - Punainen kyynel (1958)

Vaikka tämä ei ehkä olekaan jännittävimmästä päästä Hitchcockin tuotannossa, kyseessä on silti klassikkodraama. Trilleriksi tämä on vähän liian kesy noin jännitykseltään, joten kutsuisin tätä ennemmin mysteeridraamaksi. Hitchin tuotannossa menee sinne vitossijalle.

Vertigo - Punainen kyynel rating 4,27

30

JFK - avoin tapaus (1991)

Oliver Stonen magnum opus saattaa tuntua paikoin hieman raskassoutuiselta, mutta se on historiallisesti äärimmäisen mielenkiintoinen poliittinen eepos. Teknisesti loistokas. Hienoja roolisuorituksia varsinkin sivuosissa. Costnerin lopun monologi on jäätävä.

JFK - avoin tapaus rating 4,22

31

Broken Arrow - operaatio erämaassa (1996)

Woo tarjoaa odotetusti intensiivistä toimintaa, tällä kertaa länkkärimaisemissa. 90-luvun tähdenlento Slater vastassaan flipanneet sotilaat höpöhöpö-tarinassa, joka muistuttaa kovasti saman vuoden The Rock -elokuvaa häviten sille tosin kaikilla mittareilla.

Broken Arrow - operaatio erämaassa rating 2,97

32

Puuta, heinää ja muutama vesiperä (1998)

En löydä tästä mitään, miksi arvostaisin tätä. Apaattinen, likainen ja tylsä.

Puuta, heinää ja muutama vesiperä rating 4,09

33

Kovaotteiset miehet (1971)

Upeasti kuvattu kyttäklassikko.

Kovaotteiset miehet rating 3,98

34

Hikinen iltapäivä (1975)

Realistinen, joskin venytetty näytelmä kahdesta tunarista.

Hikinen iltapäivä rating 3,85

35

Nainen ilman omaatuntoa (1944)

Näppärä rikoselokuva vakuutuspetoksen kiusauksia täynnä olevasta maailmasta. Näyttelijäpuolelta Edward G. Robinson kirkkaasti parhaassa vedossa.

Nainen ilman omaatuntoa rating 4,09

36

Menneisyyden ote (2003)

Clintin vahvaa draamaa pitävät pystyssä näyttelijät.

Menneisyyden ote rating 4,08

37

Uhrijuhla (1973)

Vertauskuvallinen kauhuelokuva uskomusten mielettömästä ja ikiaikaisesta kilpailusta. Idyllikin voi pelottaa.

Uhrijuhla rating 3,89

38

Syvä joki (1972)

Alati tihentyvä ja ennalta-arvaamaton jännäri, jossa katsoja voi vain todistaa pakokauhua ja on varmasti yhtä häkeltynyt tapahtumista kuin elokuvan hahmotkin. Nerokas kässäri.

Syvä joki rating 4,13

39

Neljä naurettavaa naapuria (1933)

Vajaamielinen farssi neljästä pösilöstä. Jotenkin kyseinen huumori ei uponnut toivotulla tavalla itselleni. Huumori tuntui ajoittain erittäin naiivilta ja kömpelöltä. ''Ankkakeitto'' on taipunut kätevästi muotoon ''Neljä naurettavaa naapuria''. Jälleen kerran hyvää työtä suomentajat.

Neljä naurettavaa naapuria rating 3,91

40

Vaarallinen romanssi (1959)

Hupsusti suomennettu Hitchcockin kultakimpale on parhaiten toteutettu hänen useista syytön mies -teemaisista elokuvistaan. Täynnä unohtumattomia kohtauksia, kuten lentokone maissipellolla. Onneksi on värillinen, jotta kuvauspaikat pääsevät oikeuksiinsa. Elokuvassa on koko sen keston ajan omalaatuinen arvoituksellinen ja epätietoinen tunnelma. Jos joku elokuva ei ole ennalta-arvattava niin tämä. Erittäin vaiherikas käsikirjoitus on yksi historian parhaimmista. Kuuluu yleissivistykseen tarkastaa ''Pohjoinen luoteella''.

Vaarallinen romanssi rating 4,14

41

Pelkoa ei voi paeta (1982)

Väkivaltaisten murhien sarja Roomassa kirjailijan romaanin pohjalta. Juonikuviot ovat ihanan typeriä, ja elokuva näyttää tyylikkäältä. Musiikkipuoli suurimpia ilonaiheita. Oma suosikkini tähän mennessä nähdyistä Argenton elokuvista.

Pelkoa ei voi paeta rating 3,99

42

Tuntematon uhka (1995)

Uusi ja entistä tappavampi tappajavirus kaataa ihmistä kuin aisaa, ja ihmiskunnan tuomiopäivä tuntuu olevan nurkan takana. Aiheensa vakavuuteen nähden paikoin hieman liian valju viruskatastrofi on varustettu varsinaisella tähdistökentällisellä, joka kylläkin alisuoriutuu. Elokuvan ote katsojasta ajoittain hapuilee. Kuitenkin viihteenä parempaa keskitasoa.

Tuntematon uhka rating 3,24

43

Serpico - kadun tiikeri (1973)

Tarjoaa lähinnä Pacinon värikkään roolityön. Miehellä on melkein joka kohtauksessa eri vaatteet. Puiseva elokuvana.

Serpico - kadun tiikeri rating 3,62

44

Piukat paikat (1959)

Vanhaan huumorilajiin eli ristiinpukeutumiseen tukeutuva komedia on kieltämättä sujuvaa menoa tarjoava hupailu. Se on sijoittuvinaan kieltolain aikaan, mutta meno vaikuttaa enemmän 60-luvulta. Lemmon ja Curtis ovat hyvä parivaljakko, ja kaksikon dialogi on kirjoitettu hyvin. Komediaksi pituutta elokuvalla on hieman liikaa. En rohkenisi väittää historian hauskimmaksi elokuvaksi.

Piukat paikat rating 4,05

45

Alaston satama (1954)

Jykevästä klassikon asemastaan tunnettu elokuvahistorian perusteos ei saanut minusta ihan sellaista otetta, jollaista odotin. Ehkä odotin liikaa. Brandonin hieno ja cool roolityö ansaitsee kyllä tunnustuksensa. Elokuvan nimi suomennettu jälleen päin honkia.

Alaston satama rating 4,05

46

Vauhdilla Chicagoon (1987)

Matkalaisilta ei sitten mikään onnistu, ja he joutuvat käyttämään jos jonkinlaista härveliä matkalla Chicagoon. Hyvän mielen elokuvien kiistaton spesialisti John Hughes on taikonut kivan pienen road movie -komedian.

Vauhdilla Chicagoon rating 3,92

47

Väkivallan vihollinen (1974)

Katsoja ei voi olla samaistumatta Pauliin. Hyvin aikaa kestänyt rikosklassikko. Erinomainen musiikki ja Bronsonin jäätävä tyyli tekevät tästä pakollisen katsottavan.

Väkivallan vihollinen rating 4,05

48

Do the Right Thing - kuuma päivä (1989)

Tunteet kuumenevat yhtä nopeasti kuin palava ''Famous Pizzeria''.

Do the Right Thing - kuuma päivä rating 3,81

49

Takaa-ajajat (1998)

Kuvio on perustaltaan sama kuin viisi vuotta aiemmin ilmestyneessä nokkelassa Takaa-ajettu -elokuvassa. Tällä kertaa meno on kuitenkin puisevampaa, vaikka mukana onkin muutama hyvä toimintakohtaus. Juonen olisi saanut puoleentoista tuntiinkin. Jälleen yksi hölmösti suomennettu elokuva.

Takaa-ajajat rating 2,95

50

Jerry Maguire - elämä on peliä (1996)

Miksi elokuvan nimeen, joka on myös päähahmon nimi, on pitänyt lisätä suomeksi ''elämä on peliä''? Plus-merkintä lähinnä Cuba Gooding Jr.

Jerry Maguire - elämä on peliä rating 3,42

51

Aina eka kerta (2004)

Pienimuotoisen komedian huumorista vastaavat jälleen enimmäkseen sivuhahmot, kuten Rob Schneiderin esittämä puolisokea Ula ja Dan Aykroydin esittämä lekuri.

Aina eka kerta rating 3,23

52

Valamiesten ratkaisu (1957)

Hyvin näytelty minimalistinen ja tehokas draama, joka on kasattu vähistä aineksista. Vanha herra Joseph Sweeney vakuuttaa parhaiten.

Valamiesten ratkaisu rating 4,40

53

Cocoon - nuoruudenlähde (1985)

Vanhainkodissa asuviksi vanhuksiksi yllättävän pystyville tapauksille nuoruudenlähteen tuovista humanoideista kertova höpsö tarina on todellakin eläkeikäisille tai sen mielisille.

Cocoon - nuoruudenlähde rating 2,84

54

Isku Kolumbiaan (1994)

Kuviot ovat isoja ja vaarallisia yllättävän hengettömässä poliittisessa jännityselokuvassa. Erittäin kökkö suomennos.

Isku Kolumbiaan rating 3,16

55

Sheriffi (1952)

Hieno lännenklassikko Gary Cooperin esittämästä, kotikaupungilleen omistautuneesta seriffistä. Erittäin tiukka puolitoistatuntinen etenee reaaliajassa. Grace Kelly ensimmäistä kertaa myöhemmin tavaramerkiksi muodostuneessa vanhan miehen heilan roolissaan.

Sheriffi rating 4,18

56

Tervetuloa, Mr. Chance (1979)

Satiirin siemen kylvetään katsojan mieleen, mutta mitään ei oikein kasva hoidettavaksi. Miessivuosan Oscarilla palkitun näyttelijän roolihahmo kuolee jälleen kerran.

Tervetuloa, Mr. Chance rating 3,81

57

Yö ei tunne armoa (1994)

Viihdyttävä pieni jännitysnäytelmä Polanskilta. Näyttelijätrio pelaa hyvin yhteen. Käsikirjoitus on kuitenkin melko köyhä ja koko asetelma jotenkin liian irrallinen kaikesta. Leffan suomentaja lienee ollut kännissä tai jotain...

Yö ei tunne armoa rating 4,25

58

Kevät koittaa Hitlerille (1968)

Hauskoja karikatyyrejä, ei enempää ei vähempää. Aikas huonosti elokuvan nimi on suomennettu.

Kevät koittaa Hitlerille rating 3,48

59

Viidennen kolonnan mies (1942)

Kaiken kaikkiaan laadukasta jälkeä, vaikka onkin Hitchcockiksi yllättävän laimea.

Viidennen kolonnan mies rating 3,76

60

Pako viidakkoon (2003)

Omituisesti suomennettu (hehän nimenomaan lähtevät pois viidakosta), omituinen toimintakohellus sisältää elementtejä Indiana Jonesilta ja Rambolta.

Pako viidakkoon rating 3,22

61

Myyntitykit (1992)

Miten tällaisella köörillä ei saada parempaa lopputulosta?

Myyntitykit rating 3,32

62

Joulupuu on kärvennetty (1989)

Chevy Chasen tähdittämistä perhekomedioista tämä jouluosa on jopa paras, vaikka sekaan mahtuu myös heikompiakin vitsejä. Randy Quaid urpoilee tuttuun ja totuttuun tyyliinsä. Siinä pääsankarin lisäksi suurin naurun aiheuttaja.

Joulupuu on kärvennetty rating 3,30

63

Kauhunkierre (1973)

Jälleen typerästi suomennettu kauhuksikin väitetty brittipätkä. En kehtaisi tätä huttua kauhuksi sanoa.

Kauhunkierre rating 3,42

64

Kauhun kilometrit (1971)

Spielbergin debyytti on aliarvostettu ja hieman unholaan jäänyt klassikko ja kaavasta edukseen poikkeava, erilainen road-movie, eräänlainen aikuisille suunnattu Kelju K. Kojootti ja Maantiekiitäjä. Juoni on simppeli ja koruton. Näyttelijä Dennis Weaver saa kantaa lähes yksin vastuun näyttelemisestä. Rekka on toinen pääosan esittäjä ja juonen antagonisti, koska kuskista ei näy kunnolla muuta kuin käsi pari kertaa. Kihelmöivä jännitys syntyy todentuntuisuudesta ja yksinkertaisuudesta.

Kauhun kilometrit rating 3,70

65

Suurkaupungin hait (1981)

James Caan yhdessä onnistuneimmista roolisuorituksistaan tässä Mannin ensimmäisessä kokopitkässä, joka on ammattivarkaan tarina tuulisen kaupungin kaduilta. Mannilla on kyllä tyylinsä hallussa jo esikoisohjauksessaan. Elokuvan otsikko on huonosta suomentamisesta esimerkki parhaasta päästä.

Suurkaupungin hait rating 3,73

66

Myrskyn ratsastajat (1991)

Sen lisäksi että suomennos on jo sinällään hölmö, surffaus on loppujen lopuksi vain tyylikeino, joka tuo visuaalista maustetta muuten rutiininomaiseen buddy filmiin. Jalan toteutettu takaa-ajokohtaus on elokuvan mieleenjäävimpiä hetkiä.

Myrskyn ratsastajat rating 3,83

67

Luojan tähden paetkaa! (1979)

Oikeaoppista ja tunnelmaltaan hyvää kauhua 70-luvulta. Valmistusaika on helppo päätellä jo James Brolinin kuontalosta! Tapahtumia on kuitenkin liioiteltu elokuvassa, ehkä viihdearvon nostamiseksi. Talo muistuttaa jo ulkoisesti pääkalloa, mikä ei anna hirveän optimaalisia lähtökohtia katselunautintoon. Se on jopa huvittavaa, että pahuus esitetään katsojalle niin ilmiselvänä. Elokuvan suomalainen otsikko on vähintäänkin kömpelö. Ilmeisesti poimittu jostain mainosjulisteesta aikanaan.

Luojan tähden paetkaa! rating 3,48

68

Miller's Crossing (1990)

Coenien epätasaisen tuotannon heikompaa osastoa edustava gangsterikuvaus, joka ei tarjoa sinällään mitään uutta aiheensa kuvastoon. Ajoittain terävää sanansäilää kuitenkin hyviltä näyttelijöiltä, joten kyllä tämän loppuun jaksaa vaivatta.

Miller's Crossing rating 3,86

69

Layer Cake - Diilerin käsikirja (2004)

Jääsilmä Daniel Craig diilaa kovasti ennen siirtymistään hänen majesteettinsa salaiseen palvelukseen. Kompastuu liialliseen viileyden tavoitteluun olematta tarpeeksi sujuva ja mielenkiintoinen. Lisäksi huumori, se vähäinenkin, on kuivaa. Kertaalleen läpikahlattava.

Layer Cake - Diilerin käsikirja rating 3,61

70

Pahan kehä (1988)

Paranoiaa käsittelevä Carpenterin jopa komediallinen trilleri, jolla on omituisesti käännetty otsikko. Se kujalla tapahtuva nujakointi on paras esimerkki elokuvan komediallisesta puolesta.

Pahan kehä rating 3,73

71

Peli on menetetty (1956)

Täydellinen pätkä. Kaikki on toteutettu sopivasti, eikä mitään epäolennaista ole. Parempaa elokuvaa saa hakea ja pitkään. Rikoselokuvan maamerkki. Pronssisijalla Kubrickin tuotannossa.

Peli on menetetty rating 4,01

72

Säpinää Chinatownissa (1986)

Tahattoman koominenkin ja epätyypillinen Carpenter-elokuva, vaikka mukana onkin Kurt Russell äijäilemässä. Meno on paikoin hölmöä ja jotenkin kökköä.

Säpinää Chinatownissa rating 3,45

73

Medusan sinetti (2007)

Kymmensormijärjestelmä laulaa ja ajoneuvot käynnistyvät viidessä sekunnisssa ilman avaimia... Leikkaus ja äänet ovat todellakin Oscarin arvoisia ja kuvaus on sähäkkää. Se on paikoin jopa liian sähäkkää ja poukkoilevaa. Ymmärrän kyllä, että kameran heiluttamisella ja nopeilla kuvakulmamuutoksilla luodaan ryskettä ja vauhtia, mutta tässä se jotenkin tekee katsomisesta stressaavaa. Tässä leffassa on varmasti kiinnitetty erityistä huomiota kuvaukseen. Kameroita on käytetty runsain määrin ja nopeilla zoomauksilla ja ilmakuvilla haettu tapahtumille suuruutta. Kaiken kaikkiaan tuo IMDB:n keskiarvo 8.1 on liikaa. Mitäköhän toi suomentaja on ajatellut, kun kaikkien teosten nimessä on ''medusa'', joka on vain joku erikoisjoukko, johon Bourne oli kuulunut Vietnamin sodassa ja jota ei esiinny leffoissa ollenkaan?

Medusan sinetti rating 3,94

74

Rajut kuviot (1970)

Tökeröstä suomennoksesta huolimatta kuviot eivät ole erityisen rajuja tässä Nicholsonin kannattelemassa ajankuvassa, jossa työn raskaan raataja ottaa irtioton.

Rajut kuviot rating 3,50

75

Menetetty maa (2007)

Kantavana voimana häärii näyttelijätrio ja hyvä kässäri. Tyly kuvaus erään miehen paosta ja jahdista on niitä onnistuneita Coenien tuotoksia.

Menetetty maa rating 4,09

76

Notorious - kohtalon avain (1946)

Kovasti ja turhaan kehuttu maailmansodan jälkipyykki-elokuva, joka ei ole sitä Hitchcockia, josta itse pidän. En suosittele tarttumaan tähän, jos haluaa tutustua miehen tuotantoon. Jälleen tuulesta temmattu tuo elokuvan suomenkielinen otsikko.

Notorious - kohtalon avain rating 3,70

77

Hiljainen sopimus (1947)

Tärkeästä ja elokuvan valmistusaikana rohkeasta aiheesta on saatu kuivahko elokuva, jota edes Peck ei saa pelastettua. Miksi elokuvaa ei voinut suomentaa Herrasmiessopimukseksi?

Hiljainen sopimus rating 3,47

78

Tarantella - Vaarallinen viettelijätär (1994)

Jonkin vaikutuksen alaisena suomennettu rikossekoilu pirullisesta, miehiä pompottavasta bitchin hahmosta. Linda Fiorentino vie ja miehet vikisevät.

Tarantella - Vaarallinen viettelijätär rating 3,14

79

Hyytävät hetket (1996)

Sisältöäkin sisältävä, pöhkösti suomennettu scifidystopia. Ylinäyttelevä Charlie Sheen ei ole vahvimmillaan draamassa.

Hyytävät hetket rating 3,02

80

Fillarijengi (1979)

Mukava yhdistelmä coming-of-age -elokuvaa ja urheiluelokuvaa.

Fillarijengi rating 3,50

81

Sininen kuu (1937)

Hyviäkin aineksia sisältävä naiivi fantasia tarjoaa oivalluksia mutta tyhjäkäynniltäkään ei vältytä. Harmillisesti kadonneet kohtaukset on paikattu stillkuvilla, mikä tuo tiettyä kökköyden tuntua muuten aikansa mittapuulla teknisesti hyvin tehtyyn elokuvaan.

Sininen kuu rating 3,47

82

Rikoksista pahin (2002)

Kertaalleen toimiva rikosdraama hukkaa potentiaalinsa, mutta ainakin pituus on tarinaan nähden sopiva. Jälleen hupsu suomenkielinen otsikko.

Rikoksista pahin rating 2,69

83

Fasisti (1970)

Dubbaus ja huonosti käännetty otsikko häiritsevät tämän kohdalla eniten. Elokuvassa saisi olla enemmän samaa intesiteettiä kuin siinä metsäkohtauksessa.

Fasisti rating 3,71

84

Koston liekit (1981)

Edustaa slasherien aatelia, jonka jäsenistö ei ole kovin runsaslukuinen. Tämä on hyvä malliesimerkki genrestä.

Koston liekit rating 3,49

85

Titanicin kohtalonyö (1958)

Ehkäpä kuitenkin se klassisin dramatisointi kaikkien aikojen kuuluisimman paatin surullisesta neitsytmatkasta. Kuvaa paitsi aikansa yhteiskuntarakennetta myös lapsenkengissä ollutta teknistä kehitystä. Tapahtuman vaikuttavuus syö näyttelijöiden tenhoa, mikä lienee tarkoituskin.

Titanicin kohtalonyö rating 3,59

86

Kaikista kapinallisin (1962)

Hupsusti suomennettu mustavalkoinen sosiodraama epäsovinnaisesta nuoresta juoksijasta ei jaksanut pitkäpiimäisellä kerronnallaan kiinnostaa itseäni. Kuunnelkaa mieluummin Iron Maidenin samanniminen kappale, siinä on sitä jotakin.

Kaikista kapinallisin rating 3,33

87

Terve menoa! (1988)

Lähes juoneton perhekomedia on sitä heikompaa John Hughesin kynästä tullutta tavaraa. Säilyttää kiinnostavuutensa lähinnä kanadalaisten Dan Aykroydin ja John Candyn keskinäisellä piruilulla.

Terve menoa! rating 2,53

88

Poliisin painajainen III - Havana Club (1999)

Bronsonin joutsenlaulu ei ole sieltä komeimmasta päästä. Jatkaa samalla kuivalla linjalla kuin edellisetkin. Kukahan jauhopää tämänkin trilogian on suomentanut?

Poliisin painajainen III - Havana Club rating 3,22

89

Poliisin painajainen (1995)

Aikas kuiva tv-elokuva.

Poliisin painajainen rating 2,70

90

Poliisin painajainen II (1997)

Oikeastaan lähinnä pituus on ainoa selkeä plussa.

Poliisin painajainen II rating 3,30

91

Kirottu (2013)

Wanin kumarrus 70-luvun kauhulle, etunenässä Manaajalle. Toimii vaikka ei tuo sinällään mitään uutta genreen.

Kirottu rating 3,54