HAL9000

HAL9000

Käyttäjä, 9 fania

sata suosikkia

1

Rita Hayworth - avain pakoon (1994)

Hölmösti suomennettu, vahvasti sentimentaalinen ja sydäntä riipaseva tarina on upeasti kuvattu ja näytelty draama, jossa on yksilön elämä pelissä. Elokuva elää ja hengittää Morgan Freemanin kautta, vaikka Tim Robbinskin on enemmän kuin hyvä. 90-luvun kermaan lukeutuva, ehdottomasti muistettava merkkiteos.

Rita Hayworth - avain pakoon rating 4,54

2

Joka leikkiin ryhtyy (1998)

Maisemiltaan kovin suomalaisen näköisen peräkylän trio tekee epätodennäköisen löydön metsästä; putkikassin täynnä Benjamineja 4,4 miljoonan arvosta. Surkeiden sattumusten sarja on tragikoomista seurattavaa alkaen jo suomennetusta otsikostaan. Teemansa ''tragedia lumessa'' tuo mieleen Coenien pari vuotta vanhemman Fargon.

Joka leikkiin ryhtyy rating 3,78

3

Terminator 2 - Tuomion päivä (1991)

Cameronin jatko kasariklassikolle on jokaisella osa-alueella parempi kuin edeltäjänsä. Arska saa viljellä jo klassikoiksi muodostuneita heittojaan saksalaisella korostuksella, kuten ''I need your boots, clothes and your motorcycle.'' Voisin huoletta väittää tätä historian onnistuneimmaksi jatko-osaksi. Timanttia alusta loppuun.

Terminator 2 - Tuomion päivä rating 4,44

4

Cast Away - tuuliajolla (2000)

Aika unohtuu saarella nopeasti. Nykyaikaan sijoittuva robinsonadi on realistisen makuinen selviytymistarina, jos koneen putoamista ei lasketa. Näyttelemisen lajeista vaikein, yksin näytteleminen, ei luonnistu kaikilta, Hanksilta kylläkin. Filosofinen puoli kiteytyy hetkeen kun Noland jää yksin pöydän ääreen juhlien jälkeen, ja huomaa kuinka itsestään selvinä otamme asiat.

Cast Away - tuuliajolla rating 3,80

5

Blue Velvet - ja sinisempi oli yö (1986)

Kiehtova mysteeri häiriintyneellä Hopperilla.

Blue Velvet - ja sinisempi oli yö rating 4,10

6

Seitsemän (1995)

Ikävässä kaupungissa tapahtuu vielä ikävämpiä asioita. 90-luvun sarjamurhaajabuumin maineikkaimpia hedelmiä. Vaikka hahmoissa onkin yhtymäkohtia, Seitsemän on hieman toisenlainen buddy film kuin Tappava ase... Pirullinen trilleri kietoo otteeseensa salakavalasti.

Seitsemän rating 4,19

7

Big Lebowski (1998)

Coenien toiseksi paras pätkä tuli aikanaan uunista ulos heti oman suosikkini Fargon jälkeen. Hyvällä käsikirjoituksella ja hyvillä näyttelijöillä mennään pitkälle; ovathan ne tärkeimmät elementit elokuvan onnistumisen kannalta. Nasevaa, hurttia ja osin hölmöäkin dialogia Coenien tapaan. Väkivaltaa on Coeneille epätyypillisen vähän. Elämäntaparetku Dude on Jeff Bridgesin ikimuistoisimpia rooleja. Hervottoman sivuroolijoukkion helmiä ovat ehdottomasti John Goodman, joka kusenkeltaisissa laseissaan kiihtyy nollasta sataan sekunnissa, ja John Turturro perverttinä keilahulluna. Steve Buscemi jää harmillisesti lähinnä taustalle, vaikka lopulta pääseekin pääosaan muodossa, johon rakentuu elokuvan melkeinpä timanttisin kohtaus. Nihilistien joukosta voi bongata ruotsalaisen ''vakiokonna'' Peter Stormaren sekä paremmin chili pippurina tunnetun Flean.

Big Lebowski rating 4,07

8

Fargo (1996)

Oppikirjaesimerkki Coenin veljesten huumorilajista. Tragikoomiikka muuttuu farssiksi. Ehdottomina vahvuuksina näyttelytyö ja käsikirjoitus. Juonen moottorina toimiva William H. Macy vetää selkeästi parhaan ja surullisimman roolin kaikessa epäonnistuvana automyyjänä. Mitä pidemmälle mennään, sitä vähemmän katsoja haluaisi olla autokauppias Lundegaardin saappaissa. Frances McDormandin vilpittömästi tulkitsema, oscaroitu rooli ei tunnu pääosalta. Hänhän tulee ruutuunkin vasta puolentunnin jälkeen. Maisemat elokuvassa kovin suomalaisia. Paranee useammilla katsannoilla.

Fargo rating 4,16

9

Manaaja (1973)

Kauhun raskassarjalaisen extended director's cut tarjoilee painajaismaiset kaksi tuntia suoraan päin naamaa mitään säästelemättä. Ilmiömäinen Linda Blair vastaa paljosta elokuvan tehoa. Friedkin on saanut painostavan tunnelman kestämään läpi elokuvan, mikä on harvinaista.

Manaaja rating 3,69

10

Die Hard - Vain kuolleen ruumiini yli (1988)

Alkuperäinen Die Hard on eräs genrensä avainteoksista ja yksi toiminnan oppikirjan luvuista. Väärässä paikassa väärään aikaan oleva mies käy omaa taisteluaan terroristiryhmää vastaan. Pian he saavat huomata, että itsepintaista kyttää Nykistä ei olekaan helppo eliminoida. Todistaa, kuinka suhteellisen pienessäkin miljöössä saa aikaan erittäin tehokkaan ja toiminnantäyteisen elokuvan täynnä vaarallisia tilanteita. Samettikurkku Alan Rickmanin näyttelemä Hans Gruber jäi elokuvahistoriaan yhtenä suurimmista roistoista. Bruce Willisin kuolemattomien lisäksi naurattaa Hart Bochnerin näyttelemä Harry Ellis, joka on täysi pelle. Esimerkkinä sutkaus: ''Hey, sprechen ze talk?'' Voittaa kolmosen niukasti, ja on paras Die Hard.

Die Hard - Vain kuolleen ruumiini yli rating 4,21

11

Total Recall - unohda tai kuole (1990)

Arskan parhaimmistoa ja hyvin toteutettu lavastusta ja maskeja myöten. Get your ass to Mars!

Total Recall - unohda tai kuole rating 3,82

12

Scarface - arpinaama (1983)

Rikoselokuvan tunnelma on saavutettu ansiokkaasti. Arpinaamainen Al Pacino tekee merkittävimmän roolityönsä Michael Corleonen ohella. Loppujen lopuksi kyseessä on klassinen nousu ja tuho -tarina.

Scarface - arpinaama rating 4,42

13

Kadonneen aarteen metsästäjät (1981)

Spielbergin kermaan luettava alkuperäinen Indy on viihdyttävää seikkailutoimintaa. Jaksaa katsoa useammankin kerran. Hovisäveltäjä John Williamsin musiikki sopii tähän täydellisesti.

Kadonneen aarteen metsästäjät rating 4,20

14

Butch ja Kid - auringonlaskun ratsastajat (1969)

Paikoitellen hauskakin western-klassikko. Tunnelma on kevyt ja suorastaan hilpeä. Kuvaus on hienosti onnistunutta ja maisemat upeita. Elokuva on erittäin värikylläinen ja siksi katsojalle nautittava. Myös musiikkiraita on kohdallaan pitäen sisällään yhden ikivihreänkin.

Butch ja Kid - auringonlaskun ratsastajat rating 4,05

15

Eyes Wide Shut (1999)

Stanley Kubrickin puhutteleva ja rohkea testamentti. Eyes Wide Shut tarraa katsojaan kiinni, eikä tahdo millään päästää irti.

Eyes Wide Shut rating 3,87

16

Huuliharppukostaja (1968)

Leonen länkkäreistä laadukkain jo pelkästään aitojen kuvauspaikkojen takia. Todella dramaattinen, viipyilevä ja kaiken kaikkiaan monumentaalinen panos. Itse pidän tätä kaikkien aikojen parhaana lännenelokuvana.

Huuliharppukostaja rating 4,47

17

Keskiyön pikajuna (1978)

Erinomaisen viiltävä määritelmä vapauden arvosta.

Keskiyön pikajuna rating 4,22

18

Uhrilampaat (1991)

Tässä loistoleffassa kaikki vaan toimii todella hyvin. En tiedä, mistä Hopkins on kaivanut tuollaisen latauksen, mutta ukko suorastaan tunkee ruudusta läpi. Ilman häntä elokuva olisi vain puolet siitä, mitä se on, vaikka Lecter onkin itse asiassa vain sivuhahmo. Myös Foster on todella roolinsa sisällä. Eihän siitä mihinkään pääse; törkeän hyvä. Tämä trillerihelmi on 90-luvun ehdotonta kärkeä.

Uhrilampaat rating 4,22

19

Apinoiden planeetta (1968)

Painotan tätä: ensimmäinen on aina ensimmäinen. Vuoden -68 Apinoiden planeetta on yksi elokuvahistorian opettavaisimpia teoksia ja lajityyppinsä valio. Jos haluaa tutustua genreen, suosittelen tätä. Hyvää vuosikertaa oleva klassikko (samalta vuodelta on toinen scifijärkäle). Vaikka elokuva onkin toteutukseltaan osittain ontuva ja ajanhammas on purrut siihen paikoin, pitääkin katsoa maskeerauksen ja tehosteiden taakse, pintaa syvemmälle. Apinoiden planeetta sisältää karun ja kylmän sanoman siitä, mitä on rappio ja kato. Elokuva asettaa ihmisen lajina erilaiseen valoon ja kehottaa katsomaan erittäin syvälle peiliin. Se kertoo valinnoista ja on itse asiassa hyvinkin älykäs elokuva.

Apinoiden planeetta rating 3,98

20

2001: Avaruusseikkailu (1968)

Hypnoottisen kaunis ja ikäisekseen teknisesti hämmästyttävä scifi-klassikko painii täysin omassa sarjassaan hivellen katsojan silmiä ja korvia. 2001: Avaruusseikkailu edustaa elokuvataiteen valioita. Ei turhaan Sight & Sound -lehden kymmenen kaikkien aikojen parhaan listalla.

2001: Avaruusseikkailu rating 4,20

21

The Shining - Hohto (1980)

Ikonisia elementtejä ja kohtauksia sisältävä kauhun ja jännityksen klassikko. Avauskohtaus on yksi hienoimmista elokuvahistoriassa kuten ovat myös Dannyn rallit hotlan käytävillä.

The Shining - Hohto rating 4,16

22

Mulholland Drive (2001)

Erittäin Lynchmaisen surrealistinen ja pahaenteisyyttä kumpuava aikaansaannos, joka muistetaan vielä pitkään. En tiedä miksi, mutta siltä nyt vaan tuntuu. Ei aukea ekalla kerralla, ei välttämättä tokallakaan, ehkä kolmannella tai sitten ei koskaan. Riippuu henkilöstä. Utuinen, uhkaava ja unimainen tunnelma siepaavat mukaan omituisen lujasti ja katsoja haluaa päästä sisälle elokuvaan. Herättää kysymyksiä, ei oikeastaan vastaa ollenkaan. Todellisuuden ja kuvitelman paritanssi. Selittämättömyys ja sekavuus ovat tämän elokuvan koukkuja. Ossin olisi nyt kyllä voinut Lynchille antaa.

Mulholland Drive rating 4,03

23

Psyko (1960)

Nykyaikaisen kauhun alku. Psychosta lainattuihin elementteihin törmää jatkuvasti. Hitchcockin käyntikortti, paras ja tunnetuin elokuva ja myös jännittävin! Mustavalkoisuus on itseasiassa vain hyvä erikoistehoste ja sopii tähän. Perkins tekee yhden elokuvahistorian ikimuistoisimmista roiston rooleista.

Psyko rating 4,21

24

Clockwork Orange - Kellopeliappelsiini (1971)

Kubrickin yhteiskunnallinen ja kantaaottava, omituinen ja sensuroimaton kuvaus länsimaisesta järjestelmästä; sen puutteista, heikkouksista ja haavoittuvaisuudesta. Nykyihmisen ongelmista kertova paikoin surrealistinen Kellopeliappelsiini on originelli ja merkillinen elokuva, jossa klassinen musiikki on tärkeässä osassa. Ekan katselun jälkeen olin hämmentynyt, hyvällä tavalla.

Clockwork Orange - Kellopeliappelsiini rating 4,16

25

Videodrome - tuhon ase (1983)

Antaa ajattelemisen aihetta useamman katselukerrankin jälkeen. James Woods loistaa pääosassa epäsovinnaisena viihteentekijänä. Olemmeko sitä, mitä katsomme?

Videodrome - tuhon ase rating 3,77

26

The Thing - "Se" jostakin (1982)

Alkuperäisen Alienin vaikutusta ei voi sivuuttaa tässä Carpenterin scifikauhun klassikossa. Yllättävä ja otteessaan pitävä.

The Thing - "Se" jostakin rating 4,19

27

Terminator - tuhoaja (1984)

Laadukas ja toimiva action-pätkä, kun ottaa huomioon vielä vaatimattoman 6 milj. taalan budjetin. Hassua kyllä, tämä on vasta lämmittelyä ''Tuomion päivää varten''. Arska on kova, on se vaan kova -ja paha! I'll be back.

Terminator - tuhoaja rating 4,13

28

Night of the Living Dead (1968)

Pelko syntyy epävarmuudesta. Kokonaisen genren synnyttänyt ehta klassikko.

Night of the Living Dead rating 4,05

29

Dawn of the Dead (1978)

Brutaalilla kuvastolla höystetty anarkistinen maailmanlopun aatto.

Dawn of the Dead rating 4,20

30

Paluu tulevaisuuteen (1985)

Todella kasari ja viihdyttävä. Idea on äärimmäisen kiehtova ja samalla monimutkainen. Parempaa fiilistä ei voi jäädä leffan jälkeen!

Paluu tulevaisuuteen rating 4,25

31

Halloween - naamioiden yö (1978)

Erittäin synkkä ja pelottava terrorintäyteinen kauhun mestariteos. Itseoikeutetusti kaikkien vaanimiselokuvien terävin kärki. Äänimaailma on partaveitsen terävää. Alkuperäinen Halloween on kauhuelokuvan kiistaton klassikko ja slasher-genren määrittäjä. 35:nnen vuosipäivän juhlajulkaisu blu-ray ja Future filmin suomi-dvd ovat sitten kuin yö ja päivä. Katsokaa edellä mainittu.

Halloween - naamioiden yö rating 4,14

32

Texasin moottorisahamurhat (1974)

Ensimmäisiä ja tunnetuimpia kauhun niin sanotun alagenren ''junttien armoilla'' edustajia. Loi säännöstöä myöhempiin teinikauhuihin. Näihin kuuluvat esimerkiksi yksi naispuolinen selviytyjä, kuolemien esittäminen yksi kerrallaan, nuorisojoukon automatka perähikiälle ja päähahmon pako umpikujaan. Tämä kaikkien aikojen hulluin elokuva on genrensä ehdoton virstanpylväs.

Texasin moottorisahamurhat rating 3,91

33

Likainen Harry (1971)

Rouhea, alaston ja siekailematon kyttäjännäri on edelleenkin yksi parhaista kissa ja hiiri -leikeistä.

Likainen Harry rating 4,21

34

Ilmestyskirja. Nyt (1979)

Unenomainen ja rohkean huuruinen vaellus jonnekin tuntemattomaan ja pimeyteen. Kuinka pieni ja tyhmä ihminen lopulta voi olla? Tarjoaa hienoja sivuosia tunnetuilta näyttelijöiltä kuten Marlon Brandolta, Robert Duvallilta ja Dennis Hopperilta, jotka ovat sivuosissaan enemmän kuin hyviä.

Ilmestyskirja. Nyt rating 4,31

35

Jurassic Park (1993)

Alkuperäisessä on sitä hohtoa yleensä eniten. Sam Neill on eräänlainen köyhän miehen Indiana Jones. Rex on niin popularisoitu, että se on jo ikonin asemassa. Tosin ne, jotka vähänkään ovat aiheesta lukeneet, tietävät ettei se nyt ihan kuningas koskaan ollutkaan. Katso Jurassic Park III.

Jurassic Park rating 3,97

36

Kummisetä (1972)

Loistava, ennen kaikkea näyttelijöiden elokuva. Kummisetä on varmasti yksi legendaarisimmista rikoselokuvista. Ykkönen on jälleen se ykkönen.

Kummisetä rating 4,34

37

Tulilinjalla (1993)

Wolfgang Petersenin poliittisessa jännärissä pakkomielteisesti työhönsä suhtautuva salaisen palvelun kehäkettu ajautuu leikkimään kissaa ja hiirtä presidentin salamurhaa suunnittelevan, isänmaan pettämäksi tulleen ja nyttemmin flipanneen hullun kanssa. Siinä sivussa pureksii menneisyyttään, ja pimputtelee pianoa paikallisessaan. Loistava John Malkovich maanisena murhamiehenä yhdessä parhaimmista rooleistaan. Clint Eastwood melkein jatkaa siitä, mihin jäi Likaisena Harrynä, ja se ei haittaa yhtään. Pari hieman turhan verkkaista kohtausta olisi voinut tiivistää, muuten tiukkaa ja otteessaan pitävää menoa. Taitaa muuten olla Eastwoodin viimeinen elokuva, jossa vain näyttelee roolia.

Tulilinjalla rating 3,79

38

Full Metal Jacket (1987)

Viisas ja pasifistinen rauhan sanoma kumpuaa Kubrickin elokuvasta. Hieno ja vahva teos siitä, kuinka väkivalta ja aseet pilaavat ihmisen elämän.

Full Metal Jacket rating 4,20

39

Ring (2002)

Äärimmäisen harvinainen onnistunut uusintafilmatisointi imee vastustamattomasti katsojan mukaansa kiehtovan tarinansa, vahvojen roolisuoritustensa ja harmaan tunnelmansa siivittämänä. Värimaailma on elokuvassa asiaankuuluvan ankea. Tästä voidaan kiittää kuvauspaikkana toimivaa sateista Washingtonin osavaltiota ja sen luontoa. Uuden vuosituhannen parhaimpia kauhuelokuvia.

Ring rating 3,47

40

Robocop (1987)

Väkivallan takana terävää yhteiskuntakritiikkiä. Urbaani tieteiselokuvan klassikko.

Robocop rating 4,10

41

Speed - kuoleman kyydissä (1994)

Entisen Die Hard -kuvaajan debyyttiohjaus on tekniseltä toteutukseltaan sähäkkä taival, jossa näyttelijät eivät sitten kuitenkaan ole niin sähäköitä. Hopper hulluna pommieksperttinä on kuitenkin vedossa ja erottuu edukseen. Kuvaus ja leikkaus toimivat.

Speed - kuoleman kyydissä rating 3,62

42

Tappajahai (1975)

Nyt ollaan sellaisen jännistysklassikon äärellä, että ei paremmasta väliä. Maailman jäljitellyin elokuva on suorastaan kihelmöivä, ja ennen kaikkea viihdyttävä! John Williamsin piinaava teema on ehkä ikonisin elokuvahistoriassa. Kuvaus on erittäin onnistunutta. Haista on saatu todella uskottava. Nyt ja aina Spielbergin paras ja merkittävin elokuva.

Tappajahai rating 4,11

43

Linnut (1963)

Terrorintäyteinen, aikaansa edellä oleva kliimaksipätkä on Hitchcockin viimeinen mestariteos.

Linnut rating 3,69

44

Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota (1984)

Oikestaan mitään muuta huonoa tästä ei voi sanoa, eikä mielestäni ole suotavaa sanoa kuin että tämä on mammuttimaisen pitkä. Leonen jäähyväiseepos sanan varsinaisessa merkityksessä. Suorastaan järkälemäistä leffaa väsättiin 10 vuotta ja se kestää 3h 40 min. Viisi tähteä antaisin jos olisi 3 tuntia.

Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota rating 4,30

45

Chinatown (1974)

Jo klassikon asemassa oleva, poikkeuksellisen hyvin säilynyt Chinatown on tyylikäs ja hyvin näytelty, tunnelmallinen rikosdraama. Nicholsonin tärkeimpiä työnäytteitä.

Chinatown rating 4,16

46

Pianisti (2002)

Polanskin ehkäpä henkilökohtaisin elokuva on aiheesta, josta ei pysty repimään huumoria. Puolan nykyinen olemassaolo on suorastaan ihme, kun miettii, minkälainen historia maalla on. Kaiken inhimillisen hävityksen lisäksi maata on siirretty kartalla ties mihin suuntaan, se on hajotettu osiin, ja maat ympärillä ovat vaihtuneet monta kertaa. Tämä pistää vakavaksi.

Pianisti rating 4,28

47

Kourallinen dollareita (1964)

Aito helmi. Käänteentekevin western elokuvahistoriassa. Morriconen musiikkiraita on todella ikoninen ja kirkkaasti elokuvahistorian parhaimpia. Unohtumaton. Tätä ei voi katsoa hiljaisella volumella. Kumarrus Italiaan ja Eastwoodille.

Kourallinen dollareita rating 4,13

48

Vain muutaman dollarin tähden (1965)

Jatkaa hienoa settiä. Toimii kaikin puolin eikä moitteen sijaa löydy edes väkisin kaivamalla. Kuitenkin ''Dollari-trilogian'' heikoin lenkki, jos tuollaista adjektiivia nyt kehtaa käyttää. Clint ja Morricone jatkavat siitä, mihin jäivät, ja teoksessa on saavutettu se sama hieno tunnelma, joka vallitsee kaikissa Leonen westerneissä. Aivan parasta kuvakulmien käyttöä ja tarinan kerrontaa ja kaiken takana olevaa Leonea ei voi olla kunnioittamatta tälläkään kertaa.

Vain muutaman dollarin tähden rating 4,41

49

Hyvät, pahat ja rumat (1966)

Aivan loisteliasta, käsittämättömän hienoa työtä, ja vielä Euroopasta! Lee Van Cleef on näyttelijöistä parhaassa tikissä.

Hyvät, pahat ja rumat rating 4,56

50

Kunnian polut (1957)

Sodan ja väkivallan järjettömyyttä korostava elokuva, joka nostaa ajatuksia pintaan. Erittäin todemukainen ja aito, lähes dokumenttimainen. Sanomaltaan ajaton ja opettavainen kuvaus ihmisen pahimman ongelman, vahingoittamisen typeryydestä.

Kunnian polut rating 4,03

51

Stand by Me - viimeinen kesä (1986)

Ihanan lämpimässä, universaaleja tunteita käsittelevässä ja ystävyyttä tutkivassa draamassa on todella aidot henkilöhahmot ja loistavat nuoret näyttelijät. Tämä sulattaa paksuimmankin jään.

Stand by Me - viimeinen kesä rating 4,06

52

Alien - kahdeksas matkustaja (1979)

Ahdistava ja oikeasti pelottava. Ahdas ja suljettu paikka on eräs primitiivisimmistä pelon aiheuttajista. Alien on eräs kaikkien aikojen mestarillisimmista elokuvista jännityksen rakentamisessa. Elokuvan suurin ansio on sen täysin makaaberi tunnelma ja ihmisen avuttomuuden kuvaus. Tasokas näyttelijäkopla lisää tehoa. Ridley Scott on jättänyt uniikin jalanjäljen kauhun ja scifin historiaan!

Alien - kahdeksas matkustaja rating 4,13

53

Hyökkäys poliisiasemalle (1976)

Carpenterin uralle on sattunut muutama helmi ja tämä on yksi niistä. Ukon omat musat ovat erittäin onnistuneita tässäkin.

Hyökkäys poliisiasemalle rating 3,80

54

Taksikuski (1976)

Elokuvan suurin anti on sen yhteiskunnallinen sanoma.

Taksikuski rating 4,10

55

Vertigo - Punainen kyynel (1958)

Vaikka tämä ei ehkä olekaan jännittävimmästä päästä Hitchcockin tuotannossa, kyseessä on silti klassikkodraama. Trilleriksi tämä on vähän liian kesy noin jännitykseltään, joten kutsuisin tätä ennemmin mysteeridraamaksi. Hitchin tuotannossa menee sinne vitossijalle.

Vertigo - Punainen kyynel rating 4,27

56

Kuin surmaisi satakielen (1962)

Lämmin klassikko jossa luonnolliset ja vilpittömät lapsinäyttelijät ilahduttavat, varsinkin Mary Badham. Gregory Peckin hienosti esittämä Atticus Finch on höyliyden ruumiillistuma. Hyvin säilynyt elokuva upealla scorella.

Kuin surmaisi satakielen rating 4,25

57

Aliens - Paluu (1986)

Kiistatta eräs kaikkein parhaimmista jatko-osista. Vaikka tunnelma on hieman toiminnallisempi ja kevyempi, kyseessä oleva pätkä on scifin aatelia. Cameron on osannut homman.

Aliens - Paluu rating 4,16

58

JFK - avoin tapaus (1991)

Oliver Stonen magnum opus saattaa tuntua paikoin hieman raskassoutuiselta, mutta se on historiallisesti äärimmäisen mielenkiintoinen poliittinen eepos. Teknisesti loistokas. Hienoja roolisuorituksia varsinkin sivuosissa. Costnerin lopun monologi on jäätävä.

JFK - avoin tapaus rating 4,22

59

Takaikkuna (1954)

Toimii myös eräänlaisena tutkielmana ihmisen uteliaisuudesta. Asetelmassa on jotain alkukantaisen kutkuttavaa. Kuvaus on hienoa. Jännityksen aikaansaamiseksi ei itse asiassa tarvita kovinkaan monimutkaisia aineksia. Takaikkuna on hyvä esimerkki siitä. Grace Kelly erottuu muista, mikä toisaalta ei ole ihme.

Takaikkuna rating 4,22

60

Pako Alcatrazista (1979)

Vankilaelokuvien ja Clintin parhaimmistoa. Puitteet luovat realistisuuden tunnetta.

Pako Alcatrazista rating 4,06

61

Eraserhead (1977)

Lynchin debyytti on todella häiriintynyt ja epämiellyttävä, kuin neljänkymmenen asteen kuumeessa nähty uni. Asetti riman heti korkealle.

Eraserhead rating 3,72

62

Nosferatu (1922)

Harva elokuva on yhtä merkittävä omalle lajityypilleen. Lumoava painajainen, jonka tunnelma on täysin originelli. Yksi elokuvahistorian tärkeimpiä pätkiä. Max Schreckin esittämä ikoninen pahis tietysti varastaa huomion kokonaan, vaikka onkin itse asiassa sivuosassa. Restauroidussa versiossa oli suurimman osan ajasta hyvä kuva näinkin vanhaksi leffaksi.

Nosferatu rating 3,95

63

Lolita (1962)

Kertomus kielletyistä tunteista. Mestari ei pettänyt taaskaan.

Lolita rating 4,01

64

Nainen ilman omaatuntoa (1944)

Näppärä rikoselokuva vakuutuspetoksen kiusauksia täynnä olevasta maailmasta. Näyttelijäpuolelta Edward G. Robinson kirkkaasti parhaassa vedossa.

Nainen ilman omaatuntoa rating 4,09

65

Blade Runner (1982)

Blade Runner on Ridley Scottin toinen scifin jättiläinen. Tehosteet ovat varsinkin blu-rayltä katsottuna edelleen näyttäviä.

Blade Runner rating 4,08

66

Ihmeellinen on elämä (1946)

Onhan tämä ehta klassikko ja ajaton tarina, joskin myös ultimaattisen amerikkalainen. Tämä on kansallisaarteen asemassa USA:ssa.

Ihmeellinen on elämä rating 4,22

67

Vaarallinen romanssi (1959)

Hupsusti suomennettu Hitchcockin kultakimpale on parhaiten toteutettu hänen useista syytön mies -teemaisista elokuvistaan. Täynnä unohtumattomia kohtauksia, kuten lentokone maissipellolla. Onneksi on värillinen, jotta kuvauspaikat pääsevät oikeuksiinsa. Elokuvassa on koko sen keston ajan omalaatuinen arvoituksellinen ja epätietoinen tunnelma. Jos joku elokuva ei ole ennalta-arvattava niin tämä. Erittäin vaiherikas käsikirjoitus on yksi historian parhaimmista. Kuuluu yleissivistykseen tarkastaa ''Pohjoinen luoteella''.

Vaarallinen romanssi rating 4,14

68

Suuri pakoretki (1963)

Unohtumattoman musiikin, poikkeuksellisen nimekkään tähtisikermän ja hienon tarinan siivittämänä tämä nousee klassikon mittasuhteisiin. Elokuva kertoo oikeudesta vapauteen ja halusta elää. Oikeastaan ainoat syyt siihen miksi en anna viittä pojoa, on pienoinen ylipituus ja ajoittainen hitaus. McQueen oli paras koko loistavasta joukkiosta. Kaikki näyttelijät olivat muuten miehiä. Siinä mielessä erikoinen elokuva.

Suuri pakoretki rating 4,24

69

Heat - ajojahti (1995)

Kova rikosdraama kovalla köörillä, vaikka kansi väittikin toiminnaksi. Piristävää nähdä Al Pacino kerrankin hyvänä tyyppinä. Ehkä vähän venytetty. Juonen olisi helposti saanut kahteenkiin tuntiin. Pituus onkin oikeastaan ainoa tekijä, joka laskee pisteitä. Loppukohtaus lentokentällä lainattu Bullittista (1968). Jon Voight J. Karjalaisena ja Danny Trejo kekseliäästi Trejona.

Heat - ajojahti rating 4,20

70

Takaa-ajettu (1993)

Harrison Ford parhaassa roolissaan sitten Blade Runnerin. Tommy Lee Jones hoitaa viileydellä roolinsa, jossa hän on elementissään. Onnistuneinta ''syytön mies'' -elokuvaa sitten Hitchcockin kulta-aikojen. Reilun kaksituntisen aikana ei tyhjäkäyntiä ole.

Takaa-ajettu rating 3,88

71

Sierra Madren aarre (1948)

Aikaa kestänyt seikkailuklassikko höystettynä syvemmällä tematiikalla ja säkenöivillä näyttelijäsuorituksilla on todellinen elokuva-aarre.

Sierra Madren aarre rating 4,24

72

Sling Blade (1996)

Erittäin rehellinen kuvaus yksilöstä ja erilaisuudesta. Yksi uskottavimmista ja vahvimmista elokuvista, mitä olen nähnyt.

Sling Blade rating 4,32

73

Näkymätön mies (1933)

Aikaa kestävä sovitus Wellsin äärimmäisen kiehtovasta klassikkotarinasta. Claude Rains vakuuttaa maanisena sekopäänä.

Näkymätön mies rating 3,97

74

Valamiesten ratkaisu (1957)

Hyvin näytelty minimalistinen ja tehokas draama, joka on kasattu vähistä aineksista. Vanha herra Joseph Sweeney vakuuttaa parhaiten.

Valamiesten ratkaisu rating 4,40

75

Cape Fear (1962)

Robert Mitchum eräänä kaikkien aikojen roistoista tässä edelleen tehokkaassa ja aikanaan rajussa stalkkausklassikossa. Scorsesen uusinnassa pirulaisen roolissa sattumalta myöskin Robert.

Cape Fear rating 3,80

76

Kolmannen asteen yhteys (1977)

Scifin virstanpylväisiin luettava klassikko on Spielbergin kolmanneksi merkittävin elokuva Tappajahain ja Kadonneen aarteen metsästäjien jälkeen. Aika ei ole juurikaan nakertanut tehosteita. Kollektiivinen pakkomielle ''Paholaisen tornia'' kohtaan muuttuu asteittain jopa hieman koomiseksi.

Kolmannen asteen yhteys rating 3,50

77

Pelon palkka (1953)

Alkukankeuden jälkeen rullaa väkevästi eteenpäin. Hullut miehet ajavat kuoleman kanssa kilpaa. Tie kuvastaa elämää; se on epätasainen ja vaarallinen. Loppu voi tulla koska tahansa.

Pelon palkka rating 4,19

78

Tokyo Story (1953)

Vaikka kyseessä onkin vahva ajankuva, elokuva käsittelee ajattomia teemoja vanhemmuudesta ja iästä. Erittäin humaani ja kaunis Ozun magnum opus on todellinen japanilainen elokuva-aarre.

Tokyo Story rating 4,26

79

Blood Simple (1984)

Debyytillään Coenit asettivat heti standardinsa paikoilleen ja lähtivät huipulta liikkeelle. Sen jälkeen on tullut täysosumia mutta myös totaalisia huteja. M. Emmet Walsh vetää mehukkaan roolin, ja muutkin näyttelijät ovat rautaa.

Blood Simple rating 3,78

80

Syntynyt 4. heinäkuuta (1989)

Yhden sukupolven täysin turha tragedia. Oliver Stone kertoo rehellisesti tästä epäonnistuneesta ristiretkestä. Elokuvassa kuvattu kommunismihysteria oli surkuhupaisaa seurattavaa. ''Tämä on jumalan tahto!'' jne. Tom Cruisen onnistunein roolityö.

Syntynyt 4. heinäkuuta rating 3,62

81

Isän nimeen (1993)

Tuskin mikään tässä maailmassa syö enemmän miestä kuin syyttömänä tuomituksi tuleminen. Kuuluu kategoriaan ''näyttelijöiden elokuvat''.

Isän nimeen rating 3,99

82

Sideways (2004)

Lämmin, viinirypäleiden täyttämä täyteläinen, ehkä hieman tamminen, herukkainen, mausteinen, marjainen ja herkkä road-movie kaveruksien viimeisestä vapaasta taipaleesta. Aito ja realistinen, kuin jokin dokumentti kuten päiväkirja. Paynen hyvää työtä on kiva katsoa. Tässä on myös hiukan tallia sekä satulaa...

Sideways rating 3,80

83

Kauhun kilometrit (1971)

Spielbergin debyytti on aliarvostettu ja hieman unholaan jäänyt klassikko ja kaavasta edukseen poikkeava, erilainen road-movie, eräänlainen aikuisille suunnattu Kelju K. Kojootti ja Maantiekiitäjä. Juoni on simppeli ja koruton. Näyttelijä Dennis Weaver saa kantaa lähes yksin vastuun näyttelemisestä. Rekka on toinen pääosan esittäjä ja juonen antagonisti, koska kuskista ei näy kunnolla muuta kuin käsi pari kertaa. Kihelmöivä jännitys syntyy todentuntuisuudesta ja yksinkertaisuudesta.

Kauhun kilometrit rating 3,70

84

A History of Violence (2005)

Parhaimpia uuden vuosituhannen elokuvia. Erityiskiitokset herroille Harrisille ja Hurtille, jotka ovat elokuvan kantavat voimat.

A History of Violence rating 3,75

85

Pelon palkka (1977)

Alkuperäisen veroinen uusinta on koruton, rehellinen, likainen ja hikinen elokuva selviytymisestä ja tuurista. Siitähän elämässä on kyse.

Pelon palkka rating 3,87

86

Peli on menetetty (1956)

Täydellinen pätkä. Kaikki on toteutettu sopivasti, eikä mitään epäolennaista ole. Parempaa elokuvaa saa hakea ja pitkään. Rikoselokuvan maamerkki. Pronssisijalla Kubrickin tuotannossa.

Peli on menetetty rating 4,01

87

Zombie Flesh Eaters (1979)

Likainen ja ankea zombielokuvien kivijalka Fulcilta on täynnä toinen toistaan vastenmielisempiä epäkuolleita. Täytyy sanoa, että tässä on mahdollisesti valkokangashistorian ikävintä zombi-kuvastoa. Tämä kaikki on tietenkin plussaa. Katsoja on varmasti kuin puulla päähän lyöty, kun se kuuluisa hai-kohtaus alkaa. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja itse käytän brittiläisittäin nimeä Zombie Flesh Eaters. Tässä elokuvassa on jotain selittämätöntä hohtoa, vaikka sitä voidaankin pitää roskaelokuvana.

Zombie Flesh Eaters rating 3,51

88

Godzilla (1954)

Kaikkien monsteri- ja katastrofielokuvien äiti on ylittämätön scifi-klassikko. Sisältää purevaa kritiikkiä ydinaseista ja ydinenergian käytöstä. Godzilla on myös kannanotto tieteen eettisiin kysymyksiin. Ehdottoman suositeltava.

Godzilla rating 3,63

89

Hulluuden syövereissä (1995)

Rohkenen väittää tästä seuraavaa: Sam Neillin paras roolityö, Carpenterin paras elokuva sitten Thingin ja Carpenterin viimeisin hieno elokuva. Ihanan omituinen tunnelma vallitsee koko ajan. Ja niin, ne alkutekstit! Parhautta.

Hulluuden syövereissä rating 3,64

90

Zodiac (2007)

Analyyttisin ja seikkaperäisin näkemäni rikoselokuva. Äärimmäisen mielenkiintoinen rikostrilleri selvittämättömästä murhavyyhdistä 60- ja 70-luvun taitteesta. Tapaus jopa innoitti tekemään elokuvan Likainen Harry, jota myös katsotaan tässä elokuvassa. Hyvän elokuvan merkki on se, että sitä ei tohdi jättää kesken. Ei halua mennä edes jääkaapille tai vessaan. Koplasta Downey Jr. tekee parhaan roolityön. Elokuva muuttuu selvästi viimeisen tunnin ajaksi, kun seurataan lähinnä Graysmithin neuroottista tutkimusta.

Zodiac rating 3,75

91

Yön ritari (2008)

Yön ritari kannattaa katsoa pelkästään jo Heath Ledgerin säkenöivän roolisuorituksen takia, vaikka sarjakuvasankarit eivät varsinaisesti olisi sitä ominta juttua.

Yön ritari rating 4,24

92

Polkupyörävaras (1948)

Yhä uusia sukupolvia koskettava klassikko on kestänyt aikaa. Todenmukainen, yksinkertainen ja koruton.

Polkupyörävaras rating 4,05

93

Yön soturit (1983)

Tiukkaa meininkiä alusta loppuun eikä mitään onnellista loppua. Voi katsoa myös ajankuvana mädätetystä Isosta Omenasta. Fred Williamson pitää jöötä kaduilla ja Robert Forster hakee oikeutta nihilistisessä ja mustavalkoisessa omankädenoikeus-elokuvassa. Elokuvan arvomaailma on kyseenalainen, mutta se on lähinnä seuraus kansalaisyhteiskunnan epäonnistumisesta. Musiikit oikein hykerryttävät, ja tehosteet vakuuttavat. Lustig on tehnyt elokuvansa niin kuin on halunnut. Siksi tämäkin on edelleen vaikuttava. Tästä kannattaisi ottaa oppia siellä nyky-Hollywoodissa.

Yön soturit rating 3,71

94

Sukellusvene U-96 - Director's Cut (1997)

Tämän megalomaaninen pituus on yllättävän pieni haitta siihen nähden, mitä etukäteen ajattelin. Vaikka pieniä tyhjäkäyntivaiheitakin on, kokonaisuutena elokuva kulkee tehokkaasti eikä päästä otteestaan. Mielenkiintoinen ja edukseen poikkeava näkökulma kerrankin toiselta kantilta kuin tähtilipun alta. Kuvaus on timanttia ja meininki hyvin realistista, mikä tekeekin tästä vaikuttavan. Näyttelijät ovat laajalla rintamalla hyvässä tikissä. Koko touhuhan on pohjimmiltaan ihmisen tyhmyyden huipentuma.

Sukellusvene U-96 - Director's Cut rating 4,46

95

Piin elämä (2012)

Jos joku elokuva pitää katsoa blu-rayltä niin tämä. Elävää kuvaa sanan varsinaisessa merkityksessä! Tämän suurin anti on juuri visuaalisuus. Mitä värifestivaalia! Älkää unohtako rillejä ne, kenellä sellaiset on.

Piin elämä rating 3,75

96

Train to Busan (2016)

Jopa parasta zombikuvastoa sitten Romeron kulta-aikojen. Elokuva on kirjoitettu hyvin, ja näyttelytyö on erinomaista. Tätä voi katsoa myös allegoriana Korean niemimaan tilanteesta ihan jo pelkästään siksi, että junalla paetaan etelään. Loppunsa sitten onkin perin vavahduttava.

Train to Busan rating 3,59

97

First Reformed (2017)

Paul Schrader on tiukasti ajan hermolla tässä kaksinaismoralismia käsittelevässä väkevässä draamassa. Ethan Hawke tekee parhaan roolinsa pitkään aikaan. Nykyään harvinainen kuvasuhde toimii yllättävänä tyylivalintana.

First Reformed rating 3,21

98

Joker (2019)

Päällekäyvän painostava yhteiskunnan ja yksilön sairauskertomus aiheuttaa ajoittain pahan olon. Nihilistinen näkemys järjestelmän mädännäisyydestä voi tuoda katsojalle tuntemuksia päähenkilöstä uhrina, mutta loppujen lopuksi hänet esitetään ennemmin tuotteena. Katsojalta ilmat pihalle lyövä Joaquin Phoenix elää roolissa, joka on tyyppiä ''kerran elämässä''. En olisi ikinä uskonut hömppäkomedioistaan tutuksi tulleen Todd Phillipsin pystyvän tekemään jotain näin eksentristä kamaa.

Joker rating 3,98

99

Parasite (2019)

Monella tasolla toimiva elokuva ei päästä katsojaa vähällä. Siinä yhdistyy musta komedia, satiiri, jännitys ja draama. Huikaisevan omaperäinen käsikirjoitus on vuoden parhaita, ja ennustan parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscarin matkaavan Etelä-Koreaan.

Parasite rating 4,16

100

The Lighthouse (2019)

Tinkimätöntä työtä duolta Dafoe-Pattinson. Äänimaailma on todella makaaberi ja viiltävä. Kuvan koko ja mustavalkoisuus tuovat jo sinänsä aivan omanlaisensa tunnelman, joka on läpi elokuvan jotenkin uhkaava.

The Lighthouse rating 3,96