HAL9000

HAL9000

Käyttäjä, 9 fania

debyytti top 10

1

Rita Hayworth - avain pakoon (1994)

Hölmösti suomennettu, vahvasti sentimentaalinen ja sydäntä riipaseva tarina on upeasti kuvattu ja näytelty draama, jossa on yksilön elämä pelissä. Elokuva elää ja hengittää Morgan Freemanin kautta, vaikka Tim Robbinskin on enemmän kuin hyvä. 90-luvun kermaan lukeutuva, ehdottomasti muistettava merkkiteos.

Rita Hayworth - avain pakoon rating 4,54

2

Cube - kuutio (1997)

Todella omaperäinen ja ahdistavia sävyjä saava tutkielma ihmisen käyttäytymisestä vieraassa tilanteessa. Elokuvan idea on suoraan kuumeessa nähdystä painajaisesta.

Cube - kuutio rating 3,84

3

American Beauty (1999)

Alan Ballin hienosta kässäristä laadittu 90-luvun parhaimmistoon luettava pätkä. Kevin Spacey tekee elämänsä parhaan roolityön ja muutkin ovat elementissään, varsinkin Chris Cooper! Välillä hauska, surullinen, ilkeä, arka ja kokonaisuudessaan aidon oloinen ja kirpeä kuvaus.

American Beauty rating 4,09

4

Reservoir Dogs (1992)

Puolentoistatunnin sekoilunäytelmässä on varmaan enemmän puhetta kuin Aki Kaurismäen koko tuotannossa, ja se on yksi parhaimmista debyyttileffoista. Elokuvan voimavaroina ovat hyvät näyttelijät ja hyvä juonenkuljetus askeettisessa miljöössä.

Reservoir Dogs rating 4,25

5

Night of the Living Dead (1968)

Pelko syntyy epävarmuudesta. Kokonaisen genren synnyttänyt ehta klassikko.

Night of the Living Dead rating 4,05

6

Speed - kuoleman kyydissä (1994)

Entisen Die Hard -kuvaajan debyyttiohjaus on tekniseltä toteutukseltaan sähäkkä taival, jossa näyttelijät eivät sitten kuitenkaan ole niin sähäköitä. Hopper hulluna pommieksperttinä on kuitenkin vedossa ja erottuu edukseen. Kuvaus ja leikkaus toimivat.

Speed - kuoleman kyydissä rating 3,62

7

Eraserhead (1977)

Lynchin debyytti on todella häiriintynyt ja epämiellyttävä, kuin neljänkymmenen asteen kuumeessa nähty uni. Asetti riman heti korkealle.

Eraserhead rating 3,72

8

Kuolleiden aamunkoitto (2004)

Yllättävän pätevä uusinta tai pikemminkin kunnianosoitus Romeron 70-luvun klassikolle. Esikuvaansa toiminnallisempi jo pelkästään zombien osalta. Roisketta on enemmän ja onpahan väliin heitetty muutama kevytkin hetki ja paikoin nasevaa dialogia. Apokalyptisen tunnelman osalta jää kuitenkin alkuperäisestä.

Kuolleiden aamunkoitto rating 3,71

9

Saw (2004)

Hyvin otteessaan pitävä indie-jännitysnäytelmä kaiken kiepsauttavalla lopulla.

Saw rating 4,09

10

Blood Simple (1984)

Debyytillään Coenit asettivat heti standardinsa paikoilleen ja lähtivät huipulta liikkeelle. Sen jälkeen on tullut täysosumia mutta myös totaalisia huteja. M. Emmet Walsh vetää mehukkaan roolin, ja muutkin näyttelijät ovat rautaa.

Blood Simple rating 3,78