HAL9000

HAL9000

Käyttäjä, 9 fania

Coen top 5

1

Big Lebowski (1998)

Coenien toiseksi paras pätkä tuli aikanaan uunista ulos heti oman suosikkini Fargon jälkeen. Hyvällä käsikirjoituksella ja hyvillä näyttelijöillä mennään pitkälle; ovathan ne tärkeimmät elementit elokuvan onnistumisen kannalta. Nasevaa, hurttia ja osin hölmöäkin dialogia Coenien tapaan. Väkivaltaa on Coeneille epätyypillisen vähän. Elämäntaparetku Dude on Jeff Bridgesin ikimuistoisimpia rooleja. Hervottoman sivuroolijoukkion helmiä ovat ehdottomasti John Goodman, joka kusenkeltaisissa laseissaan kiihtyy nollasta sataan sekunnissa, ja John Turturro perverttinä keilahulluna. Steve Buscemi jää harmillisesti lähinnä taustalle, vaikka lopulta pääseekin pääosaan muodossa, johon rakentuu elokuvan melkeinpä timanttisin kohtaus. Nihilistien joukosta voi bongata ruotsalaisen ''vakiokonna'' Peter Stormaren sekä paremmin chili pippurina tunnetun Flean.

Big Lebowski rating 4,07

2

Fargo (1996)

Oppikirjaesimerkki Coenin veljesten huumorilajista. Tragikoomiikka muuttuu farssiksi. Ehdottomina vahvuuksina näyttelytyö ja käsikirjoitus. Juonen moottorina toimiva William H. Macy vetää selkeästi parhaan ja surullisimman roolin kaikessa epäonnistuvana automyyjänä. Mitä pidemmälle mennään, sitä vähemmän katsoja haluaisi olla autokauppias Lundegaardin saappaissa. Frances McDormandin vilpittömästi tulkitsema, oscaroitu rooli ei tunnu pääosalta. Hänhän tulee ruutuunkin vasta puolentunnin jälkeen. Maisemat elokuvassa kovin suomalaisia. Paranee useammilla katsannoilla.

Fargo rating 4,16

3

Arizona Baby (1987)

Jälleen sivuhahmot tuottavat ne mehukkaimmat vitsit kuten Coenien tuotoksissa tapaa olla. Tällä kertaa kyseessä on urpo vankikarkurikaksikko (John Goodman & William Forsythe). Coen-asteikolla keskitasoa.

Arizona Baby rating 3,36

4

Blood Simple (1984)

Debyytillään Coenit asettivat heti standardinsa paikoilleen ja lähtivät huipulta liikkeelle. Sen jälkeen on tullut täysosumia mutta myös totaalisia huteja. M. Emmet Walsh vetää mehukkaan roolin, ja muutkin näyttelijät ovat rautaa.

Blood Simple rating 3,78

5

Menetetty maa (2007)

Kantavana voimana häärii näyttelijätrio ja hyvä kässäri. Tyly kuvaus erään miehen paosta ja jahdista on niitä onnistuneita Coenien tuotoksia.

Menetetty maa rating 4,09