Arvostelu

Yllättävän jännittävä ja toiminnallinen zombie elokuva viihdyttää katsojaa rainan loppuun asti.

Suurkaupungissa Lanen perhe on liikenneruuhkassa, kunnes joku outo ihmismassa vyöryy heitä kohti. Tulee ilmi, että se on joku vaarallinen virus, joka lisääntyy kokoajan. Perheen isä Gerry(Brad Pitt) saa perheensä turvaan, mutta hän joutuu matkustamaan ympäri maailmaa ja selvittämään mistä tuo zombie-epidemia on saanut alkunsa.

No nyt se on tullut. World War Z nimellä painettu zombie-raina on vihdoin saatu valmiiksi. Elokuva kärsi monista takaiskuista ja vällillä elokuvan ilmestyminen oli hieman lähellä mahdotonta. Pitkä odotus ei ollut turha. Mark Forsterin ohjaama elokuva on herkkua, joka maistuu joka kohtauksessa yhtä hyvältä. Odotukset eivät olleet hirveän korkealla, kun ohjaajan uusin näkemäni teos bond-leffa Quantum of Solace(2008) oli monessa sortissa pökäle. Ohjaaja on siis ottanut opiksi ja näyttänyt kykynsä hyvänä elokuvaohjaajana.

Kriitikoiden arvostelujen ilmestyttyä vastaanotto oli suuriltaosin positiivinen. Parhaimmat arvosanat kuvaavat tätä viihdyttäväksi maailmanloppuelokuvaksi. Huonoimmat munattomaksi zombie-rainaksi, koska siitä puuttuu veren lento. Olen ensinmainitun kanssa rehellisesti sanottuna aivan samaa mieltä. Huippuhetkiä elokuvalla on monta ja visuaalisuus on huolellisesti suunniteltu. Loputtomat zombiemassat ovat yhdessä tietyssä kohtauksessa iso ja hieno muurahaiskasa. Ja myös maailmanlopunkuva on onnistunutta katseltavaa. Minua on aina ärsyttänyt kauhuelokuvissa pakollinen veren lento. Tässä mokoma on poistettu ja enemmän tuotu esiin jännittävä ja välillä jopa pelottava tunnelma. Kauhu-trilleri elokuvana World War Z on taideteos jonka genren fanin ei kannata ohittaa.

Lisäksi elokuva on tapetoitu huippuhyvillä näyttelijäsuorituksilla. Myös leffan tuottajana toimiva Brad Pitt on erinomainen entisenä YK-tutkija Gerry Lanena. Iron Man 3:ssa mukana ollut James Badge Tale näyttelee hyvin pientä rooliaan. Muita erinomaisia suorituksia ovat Fana Mokoenan kuin Matthew Foxinkin. Mirelle Enos ei myöskään ollut huono. Musen valmistama tunnusbiisi on hienoa kuunneltavaa, joka jää soimaan päähän. Ohjaus on ihan hyvää. 3D:kään ei ollut turha, koska osa zombiehyökkäyksistä pöllähtää hurjasti ruutuun. Tunnelma on jännittynyt ja unohtaa kaiken muun esimerkiksi silloin, kun zombiet kiipeävät muurin yli tai erittäin hurja lentokonekohtaus. Eli toiminta on erittäin näyttävää.

Mutta tämä hyvä elokuva ei tosiaankaan ole täydellinen. Loppu oli ihan hyvä, mutta hieman outo. Elokuvan pituutta olisi tarvinnut lisää, kun osa näyttelijöistä ei saanut kunnolla ruutuaikaa näyttääkseen kykyjään. Hyvähän se on, että aika hurahtaa siivillä, mutta materiaalia olisi voinut olla enemmän. Juoni oli hieman höpsö. Siitä löytyy muutama aukko, joista tehosteet peittävät suurimman osan, mutta yksi jäi vaivaamaan. Mistä se zombi-epidemia okeastaan syntyi? Se aukko ottaa kuitenkin vain puoli pistettä pois, eli ei hätää.

Ihan alkuosa elokuvasta on päällystetty ihan tarpeellisella perheteemalla, joka tuo hyvin syvyyttä Brad Pittin erinomaisesti tulkitsemaan roolihahmoon. World War Z on elokuva, jota ei tarvitse katsoa puhisten pakollisesta veren lennosta, tai ruumiinosien katkeamisesta. Se tekee hyvin työnsä onnistuneena toimintakauhuna ja eivät ne zombiet(niitä nimitettiin elokuvassa muuten samalla nimellä) olleet vain trailerin perusteella pääteltyjä ihmisraatoja, vaan ihan järkeenkäyvän näköisiä. Verta ei ole, mutta olen jo ilmaissut mielipiteeni tässä asiassa. Yllättävän jännittävä ja toiminnallinen zombie-elokuva viihdyttää katsojaa rainan loppuun asti. Good work, Mark Forster and Brad Pitt. But this is not masterpiece.

Pisteet: rating 80,000

korkkinado
Käyttäjä, 36 arvostelua
Arvosteltu: 22.07.2013
Katsottu: Teatterissa 3D-näytöksenä

Saman kategorian TOP-leffoja

Yön ritari
Yön ritari arvosana 4,24
Yön ritari
Kuolema saapuu yöllä
Kuolema saapuu yöllä arvosana 4,31
Kuolema saapuu yöllä
Tähtien sota
Tähtien sota arvosana 4,16
Tähtien sota
Batman ja Pakkasherra
Batman ja Pakkasherra arvosana 3,70
Batman ja Pakkasherra

Elokuvan tiedot

World War Z
World War Z arvosana 3,10
Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2013
Pituus:
116 min
Ohjaajat:
Marc Forster
Käsikirjoittajat:
Damon Lindelof, Drew Goddard, J. Michael Straczynski, Matthew Michael Carnahan, Max Brooks
Pääosanäyttelijät:
Brad Pitt, Daniella Kertesz, David Andrews, David Morse, Fana Mokoena, James Badge Dale, Ludi Boeken, Mireille Enos
Maat:
USA, Iso-Britannia, Malta
Kielet:
englanti