Arvostelu

Tämä täytekakku on kuorrutteitaan myöten maukas kokonaisuus.

Virus pääsee valloilleen. Ei mene kauaakaan kun se leviää ympäri maapalloa. Pureman jälkeen muunnos zombieksi kestää muutamista sekunneista minuutteihin. Ihmiset panikoivat, turvapaikat ovat rajallisia. Kaiken tämän keskellä on Gerry Lane (Brad Pitt) perheineen. Tästä alkaakin vauhdikas selviytymistaistelu Lanen saappaista kuvattuna.

Pakko myöntää, että vaikka World War Z on kohdannut melkoisen hullunmyllyn kulissien takana; eikä projektista meinannut tulla yhtään mitään, sivuja kirjoitettiin uusiksi, ensi-iltaa lykättiin reilu puolella vuodella ja huhuja liikkuu, etteivät Brad Pitt ja ohjaaja Marc Foster olleet puheväleissä (jonka tosin Foster itse kumosi valheeksi) on tämä silti erittäin onnistunut epidemia-elokuva. Pelko on läsnä kokoajan. Vauhti ei hiivu ja mielenkiinto, sekä jännitys pidetään yllä siitä huolimatta, että näitä zombie-elokuvia on jo melkoinen liuta markkinoilla.

WWZ on kenties yksi tämän vuosituhannen viihdyttävimpiä selviytymiskauhuiluita. Vaikka elokuva nousee visuaalisesti äärimmäisen isoihin mittoihin, ei se silti unohda juonta. Tämä on mielestäni erittäin iso ongelma nykypäivän elokuvissa; visuaalisesti taso on hohdokas, iso ja kaikinpuolin näyttävä, mutta sisällöllisesti varsin tyhjä ja mielenkiinnoton. Näin ei kuitenkaan ole Fosterin zombie-elokuvassa. Foster luo jännitystä mielenkiintoisilla ja selkeillä lähiotoksilla, mutta pitää yllä myös näyttävyyttä mm. ilmasta kuvatuilla kohtauksilla. Juonta ei hukata kameran taakse, vaan sitä seurataan kuin kirkasta valoa tunnelin päässä. Vakuuttava kameratyösnkentely ja selkeä juonenkerronta takaa varsin jännittävän ja mielenkiintoisen elokuvakokemuksen.

Ehdinkin jo Quantum of Solacen myötä pelästymään, että Marc Fosterin ote alkaa lipsumaan, eikä miehellä pysy toimintapainotteiset elokuvat kunnolla hallussa. Ohjaaja kuitenkin ottaa sen verran vankalla otteella haltuun WWZ:tan, että pelkoa ei enää ole. Foster on selkeästi tulkinnut käsikirjoituksen hyvin ja tuokin sen omana visionaan esille paljon mallikkaampana kuin olisin osannut odottaakkaan. Jännitys ja pelko on läsnä alusta lähtien, joten elokuvan viihde-arvo on taattu. Miehen visio maailmasta, jossa valtaa näinkin kauhea epidemia on mielestäni hyvinkin uskottava. Tätä visiota tukee tarkasti harkittu äänimaailma. Tällä kertaa ei anneta mahtipontisten musiikkivalintojen pauhata taustalla, vaan keskitytään enemmänkin pelottavaan hiljaisuuteen. Koskaan ei tiedä mikä vaanii nurkan takana, eikä hirveästi ääntäkään viitsi päästää, mikäli haluaa pysyä piilossa ja hengissä. Tällä tavalla jännitys on tuotu katsojalle suorastaan käsinkosketeltavaksi.

Laadukasta elokuvakokemusta avittaa erinomainen roolityöskentely. Brad Pitt on iso nimi ja syystä. Mies kannattelee elokuvaa vankalla ammattitaidolla. Pittin rooli vaatii paljon, sillä ruutuaikaa näyttelijällä on suhteellisen runsaasti. Pitt suoriutuu roolistaan mallikkaasti ja pitää jännitystä yllä kohtauksesta toiseen realistisesti näytellen. Pittin roolihahmon vaimoa tulkitseva Mireille Enos lienee hieman tuntemattomampi nimi suurelle yleisölle, mutta näyttelee myös oikein vakuuttavasti. Naisen kasvoista välittyy suuri surun ja pelon valtaama tunnetila, kun mies on teillä tuntemattomilla ja maailmaa hallitsee elävät kuolleet. Ei ole kummoisempaa moittimista muistakaan sivurooleissa esiintyvistä näyttelijöistä. Mainittakoon näistä eritoten Daniella Kerteszin tulkitsema Segen. Kertesz tekee oikein hienoa työtä Israelilaisena naispuolisena sotilaana, joka kokee kovia liittoutuessaan Gerryn matkaan.

Mielestäni World War Z on ehdottomasti yksi aikamme viihdyttävimpiä ja ennenkaikkea jännittävimpiä kauhuseikkailuita. 3D:stä kuitenkin vielä sen verran, että mielestäni se oli täysin turhaa. Uskoisin 3D:n olevan studion päätös rahastaa ihmisiä, enkä täten pistäisi sitä ohjaajan piikkiin. Turhasta 3D:stä huolimatta elokuva onnistuu luomaan jännityksen lähes käsinkosketeltavaksi, pitämään juonen mielenkiintoisena, sortumatta turhan moneen kliseeseen ja kaiken kukkuraksi vielä näyttämään komealta. Näyttelijät pitävät huolta omista osuuksistaan ja näin ollen voisi sanoa, että tämä täytekakku on kuorrutteitaan myöten maukas kokonaisuus.

Pisteet: rating 90,000

Maximus
Käyttäjä, 64 arvostelua
Arvosteltu: 13.07.2013
Katsottu: Teatterissa 3D-näytöksenä

Saman kategorian TOP-leffoja

Aivokuollut
Aivokuollut arvosana 4,01
Aivokuollut
Kadonneen aarteen metsästäjät
Kadonneen aarteen metsästäjät arvosana 4,20
Kadonneen aarteen metsästäjät
The Raid 2: Berandal
The Raid 2: Berandal arvosana 3,96
The Raid 2: Berandal
Seittien linna
Seittien linna arvosana 4,08
Seittien linna

Elokuvan tiedot

World War Z
World War Z arvosana 3,10
Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2013
Pituus:
116 min
Ohjaajat:
Marc Forster
Käsikirjoittajat:
Damon Lindelof, Drew Goddard, J. Michael Straczynski, Matthew Michael Carnahan, Max Brooks
Pääosanäyttelijät:
Brad Pitt, Daniella Kertesz, David Andrews, David Morse, Fana Mokoena, James Badge Dale, Ludi Boeken, Mireille Enos
Maat:
USA, Iso-Britannia, Malta
Kielet:
englanti