Arvostelu

Tantereelle sijoittuvat scenet ovat varsin massiivisia kokonaisuuksia.

Sotaleffat ovat ainakin omalla kohdallani kokeneet pientä inflaatiota. Kun pitää tv-uutisten katselussa vähän taukoa niin kyllähän näitä voi yskimättä sitten kumminkin katsella. Wintalkers perustuu toisen maailmansodan aikaiseen tapahtumaan, jossa jenkkilän merijalkaväki valtasi Saipanin saaren japanilaisilta navajointiaanien kieleen pohjalta kehitetyn koodikielen avulla. Kielellä välitettiin laivastolle ja lentokoneille radioteitse hyökkäyskäskyjä. Japanilaisten ei koskaan onnistunut murtaa kyseistä koodikieltä ja kun saaren valtauskin oli menestyksekäs niin mikäpä siinä on tuo tarina kertoa näin leffan muodossa.

Pläjäys jakaantuu tapahtumiltaan kahteen osaan, "ihmissuhdedraamaan" ja sotaan. Draamassa kerrotaan kulttuurien kohtaamisesta armeijan leivissä. Korvapuoli kersantti Joe Enders (Cage) saa tehtäväkseen suojella koodia hinnalla millä hyvänsä. Navajointiaani Ben Yahzee (Beach) on varsin ajattelevainen sekä reilu kaveri ja Joe yrittää pitää etäisyyttä tähän, jotta ystävyyssiteitä ei pääsisi muodostumaan ja tunnepuoli astuisi mukaan häiritsemään tehtävän suorittamista. Koodiukko kun on pistettävä pahassa paikassa ennemmin kylmäksi kuin päästää tämä vihollisten kuulusteltavaksi. Osastossa löytyy myös rasistisia piirteitä omaavia ennakkoluuloisia kavereita ja tämä tuo juonelle tietty hiukan lisäväriä. Joeta sodasta odottava pikatuttavuus Rita on vähän pakkopullamainen roolihahmo.

Sotaleffasta kun on kyse niin taistelukohtauksia on myös pakostakin mukana. Tantereelle sijoittuvat scenet ovat varsin massiivisia kokonaisuuksia räjähdyshässäköineen. Joukkojen etenemisen kuvauksessa on hiukan dokumenttimainenkin ote havaittavissa. Sota on kuvattu varsin aidon oloisesti, raastavana kokemuksena kelle tahansa. John Woo taitaa ohjauksen mainiosti.

Lätyn extroissa päästään kulissien taakse seuraamaan lähinnä taistelukohtausten kehittelyä pyrotekniikkavirityksineen. Näyttelijät joutuivat viettämään ennen kuvauksia reilun viikon Boot campilla eli armeijan taistelukoulutus-leirillä. Tästä nähdään extroissa myös melko hyvä dokkari. DVD on varsin laadukas paketti, mutta kuten alussa mainitsin niin sotaleffat ei kuitenkaan ole ihan top-genreni tänäpäivänä.

Pisteet: rating 60,000

arska
Ylläpitäjä, 637 arvostelua
Arvosteltu: 05.04.2003
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Tokyo Story
Tokyo Story arvosana 4,26
Tokyo Story
Koskemattomat
Koskemattomat arvosana 4,20
Koskemattomat
Kummisetä osa II
Kummisetä osa II arvosana 4,29
Kummisetä osa II
Ugetsu - kalpean kuun tarinoita
Ugetsu - kalpean kuun tarinoita arvosana 4,05
Ugetsu - kalpean kuun tarinoita

Elokuvan tiedot

Windtalkers
Windtalkers arvosana 3,13
Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2002
Pituus:
134 min
Ohjaajat:
John Woo
Käsikirjoittajat:
Joe Batteer, John Rice
Pääosanäyttelijät:
Adam Beach, Brian Van Holt, Christian Slater, Frances O`Connor, Jason Isaacs, Mark Ruffalo, Martin Henderson, Nicolas Cage, Noah Emmerich, Peter Stormare, Roger Willie
Maat:
USA
Kielet:
englanti, navajo, japani