Arvostelu

Loistavan lapsinäyttelijän harteillaan kantama uudellentulkittu seikkailu, mukanaan karismaattisia nimiä tuttujen hahmojen ääninä sekä tarinaa hyvin palvelevaa ja kohtuudella käytettyä tietokoneanimaatiota.

Mowgli (Neel Sethi) elää viidakossa susien kasvattamana ja viisaan pantterin Bagheeran (Ben Kingsley) suojelemana. Vaan pian Mowglia uhkaa vaara, kun ihmisiä vihaava ja muutenkin Mowglin olemassaoloa henkilökohtaisesti ottava tiikeri Shere Khan (Idris Elba) ilmestyy maisemiin. On siis aika Bagheeran johdattaa Mowgli ihmisten kylään, mutta monien mutkien kautta törmätään erilaisiin eläinhahmoihin, kuten veijarimaiseen karhuun Baloohon (Bill Murray), mafiosomaiseen apinoiden johtajaan kuningas Louiehin (Christopher Walken) ja hypnoottiseen käärmeeseen Kaahan (Scarlett Johansson).

Äsken mainitun (ja tutun kuuloisen) Viidakkokirjan juoniselosteen on varmasti kuullut tai nähnyt jok'ikinen, vähintään Disneyn klassisen piirretyn muodossa. Nyt onkin vuorossa nykyisen Disneyllä vallitsevan trendin mukainen uudelleentulkinta, jossa siirrytään animaatiosta oikean näyttelyn puoleen. Tai no miten sen nyt ottaa, kun kaikki muu tuntuu olevan CGI:tä ja leffan ainoasta ihmisnäyttelystä vastaa 13-vuotias Neel Sethi tulkitsemalla Mowgli-poikaa.

Neel Sethi onkin leffan todellinen valopilkku ja ihmelapsi. Debyyttiään tekevällä nuorella näyttelijänalulla on harteillaan todella suuri taakka, kun isommat ja karismaattisimmat nimet kuten Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba ja Christopher Walken hoitavat hommansa vain eläinhahmojen ääninä. Mowgli tuntuu jotenkin oikealta Sethin tulkitsemana. Ihmispentu ei käyttäydy luonnottoman aikuismaisesti, muttei saman tien ole myöskään ärsyttävä tenava, jonka vaipat tulisi vaihtaa. Luulen, että Sethi tullaan muistamaan tästä vielä pitkään.

Jon Favreaun ohjaus on kelvollista ja visuaalinen anti loistavaa. Vaikka olenkin usein niuho nykypäivän filkoissa olevan CGI:n paljoudesta, nyt se on tarpeentullen hillittyä ja silloin kun sitä on paljon, se palvelee tarpeeksi tarinaa eikä ole vain päälleliimattu silmäkarkki. Justin Marksin käsikirjoitus on ihan ok; se luottaa paljon vanhan piirrosklassikon voimaan, mutta uskaltaa paikoin tuoda jotain omaa. Siihen en valitettavasti osaa sanoa, kuinka paljon tässä on otettu muiden Viidakkokirja-tuotantojen oheella Rudyard Kiplingin alkuperäisteoksesta, sitä kun en ole koskaan lukenut.

Aivan täydellinen tämä ei kylläkään ole, vaikka sainkin sen ehkä aiemman perusteella kuulostamaan siltä. Jotain Mowglin taustoja olisi tuskin ollut tarpeellista tuoda ilmi ollenkaan. Myös yksi hahmoista oli aika pettymys eli Kaa-käärme, joka nähdään liian lyhyeen aikaa ja kokonaisuuteen ottaen täysin turhuutta huokuvana, lähinnä se oli vain läsnä koska piirretty. Scarlett Johanssonin ääni kylläkin sopi sille hyvin.

Pisteet: rating 90,000

Blairoid
Käyttäjä, 76 arvostelua
Arvosteltu: 16.04.2016
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

Tokyo Story
Tokyo Story arvosana 4,26
Tokyo Story
American Beauty
American Beauty arvosana 4,09
American Beauty
Dolls
Dolls arvosana 4,30
Dolls
Unelmien sielunmessu
Unelmien sielunmessu arvosana 4,47
Unelmien sielunmessu

Elokuvan tiedot

Viidakkokirja
Viidakkokirja arvosana 3,32

Viidakkokirja (2016)

Alkuperäinen nimi: The Jungle Book

Genret:
Seikkailu,
Valmistusvuosi:
2016
Pituus:
106 min
Ohjaajat:
Jon Favreau
Käsikirjoittajat:
Justin Marks, Rudyard Kipling
Pääosanäyttelijät:
Ben Kingsley, Bill Murray, Christopher Walken, Emjay Anthony, Giancarlo Esposito, Hannah Tointon, Idris Elba, Lupita Nyong'o, Neel Sethi, Saffron Burrows, Scarlett Johansson
Maat:
USA
Kielet:
englanti