Tyttökuningas (2015)

Alkuperäinen nimi: The Girl King
Ruotsin kuningatar Kristiina (1626-1689) syntyi ainoana lapsena odotetuksi kruununperilliseksi ja kasvatettiin isänsä pyynnöstä prinssinä. Nuori Kristiina joutui kruununperijäksi jo kuusivuotiaana isänsä kuollessa, ja Ruotsin hallitsija hänestä tuli 18-vuotiaana. Kristiina omasi ikäisekseen poikkeuksellista viisautta ja halua muutokseen. Hän myös rikkoi vahvasti aikansa naiskäsitystä – hän mm. miekkaili, metsästi karhuja ja pukeutui usein housuihin – ja ajautui väistämättä yhteenottoihin hovin k... Lue lisää
- Ensi-ilta: 11.12.2015
- Ohjaajat:
- Mika Kaurismäki
- Käsikirjoittajat:
- Michel Marc Bouchard
- Pääosanäyttelijät:
- François Arnaud, Hippolyte Girardot, Laura Birn, Lucas Bryant, Malin Buska, Martina Gedeck, Michael Nyqvist, Patrick Bauchau, Peter Lohmeyer, Sarah Gadon
- Maat:
- Suomi, Saksa, Kanada, Ruotsi, Ranska
- Kielet:
- englanti, ranska, saksa
Aiheeseen liittyvät uutiset
Paluu menneisyyteen: nämä leffat eivät ole unohtuneet
Nyt loppuvuoden ohjelmistoissa leffateattereissa pyörivät mm. sellaiset nimekkeet kuin Star Wars: The Force Awakens, Vakoojien silta, 007 Spectre, Crimson Peak... Lue loput
Kommentit
Jautsi
Käyttäjä
28.12.21 klo 09:58
Kristiinan ratkaisu luopua kruunusta ja muuttaa Roomaan ei ihan täysin avaudu tämän elokuvan kautta, vaikka pyritäänkin alleviivaamaan sitä, että pitäisi olla valmis hylkäämään vanha ja ajattelemaan uudella tavalla. Ikään kuin haluttaisiin sanoa, ettei Kristiina itsekään ollut oikein varma omasta tiestään. Ehkä niin olikin? Kristiinan sisäinen kamppailu vain jää aika lailla sisäiseksi. Sikäli kuin hän läksi Roomaan etsimään tietoa, olisi ollut kiinnostava nähdä mitä tietoa hän mahtoi löytää ja mitä hän sillä tiedolla teki.
Paranoid
Käyttäjä
18.09.16 klo 20:12
Kylläpäs oli harvinaisen mauton ja hajuton leffa. Mikä tässä leffassa oli päämäärä ja idea? Ärsyttää enklantia puhuvat ruottalaiset ja välillä haastellaan sitten saksaa ja ranskaa. Sekavaa.
Kaksi.
Ludil
Käyttäjä
06.02.16 klo 14:08
Mika Kaurismäen uutuus, Tyttökuningas, on elokuvana osittain kunnianhakuinen, mutta noin kokonaisuudessaan tyytyy kuvaamaan Ruotsin kuningatar Kristiinan elämää jokseenkin suppeasta näkökulmasta. Omaperäisyyden puutteesta kärsivässä leffassa on paljon hyvää, mutta brassailevasta musiikista ja ihastuttavasta puvustuksesta huolimatta elokuva jättää vähän laimean fiiliksen. Lopputeksteissä kysymys "Mikä kaiken pohjimmaisena pointtina oli?" nostaa päätään.
Itse käsikirjoitus olisi vaatinut harkitsemista ja fiksaamista, koska Kristiinan kaltaisen hallitsijan elämäntyöstä olisi saanut ehdottomasti enemmän irti kuin (mikä jäi leffasta päällimäiseksi muistikuvaksi) pelkästään filmatisoinnin tämän "tavattoman miehekkäästä persoonasta" sekä romanssista hovineitiinsä. Kuten lopetusteksteistä tulee ilmi, kuningatar haudattiin sentään Vatikaaniin Pietarinkirkon kryptaan eikä tämän poliittinenkaan ura vaatimatonta ollut. Jotenkin jo noiden seikkojen perusteella leffalta olisi vaatinut niin paljon enemmän.
Ellei anna tällaisten häiritä katselukokemusta niin elokuvan 1600-lukuinen tunnelma saavuttaa katsojan hyvin ja sen puvustus, johon on satsattu selvästi eniten, on kiehtovaa katseltavaa. Juoni etenee nopean aloituksen jälkeen vähän verkkaisesti, mutta sopii vain meininkiin ja on ihan helposti seurattavissa. Näyttelijät ovat osaavaa joukkoa, mutta etenkin Malin Buskan Kristiina vakuuttaa koko olemustaan myöten.
Paljasjalkaisena turkulaisena Turun linnan ja tuomiokirkon maisemat ovat iskostuneet ala-asteen luokkaretkien jäljiltä (ja muutenkin) niin, että aina kun elokuvassa pyörittiin tutuissa mestoissa, unohdin aina, että tarinan miljöö on siis Ruotsissa, ei suinkaan Turussa. Koska kuvaukset on tehty enimmäkseen Turun linnan tiloissa, elokuvan miljöö jää melko ahtaan tuntuiseksi.
Edellinen sivu | 1 | Seuraava sivu