Arvostelu

Vie yhdessä elokuvan hahmot ja katsojan sellaiselle kauhuvyörytysmatkalle, että tämän haluaisi kokea heti elokuvan loputtua uudestaan.

Kauhuelokuvan klassisin rakennelma vie yleensä pienen ihmisjoukon jonnekin syrjäiseen paikkaan, joka joutuu lopulta jonkinlaisen pahuuden ympäröimäksi. Metsä onkin ollut monesti kauhuelokuvien keskeisissä rooleissa. Varsinkin Sam Raimin Evil Dead ja Daniel Myrickin Blair Witch Project hyödynsivät metsän kolkkoa tunnelmaa loistavasti hyödykseen. Cloverfieldin käsikirjoittaja Drew Goddard ja Firefly tv-sarjan luoja ja The Avengers-elokuvan ohjaaja Joss Whedon ovat luoneet kauhuelokuvan The Cabin in the Woods, joka vie kauhugenren sellaiselle vuoristorata-ajelulle, jollaisella ei olla hetkeen aikaan käyty. Osa elokuvan näyttelijöistäkin oli hämmentynyt lukiessaan ensimmäistä kertaa Whedonin ja Goddardin kynäilemää käsikirjoitusta. Drew Goddardin ohjaama The Cabin in the Woods kuvattiin jo vuonna 2009, mutta studion ja tekijöiden välille syntyi pientä kiistaa elokuvan siirtämisestä 3D-formaattiin. Virallinen ensi-ilta on nyt viimein koittanut.

The Cabin in the Woodsin tarina kuulostaa aluksi kovin kliseiseltä ja tavanomaiselta kauhutarinalta. Kaveriporukka johon kuuluu Curt (Hemsworth), Marty (Kranz), sinkkunainen Dana (Connolly), Curtin tyttöystävä Jules (Hutchison) ja Holden (Williams) lähtevät asuntoautolla retkelle pienen matkan päässä sijaitsevalle Curtin sukulaisen mökille. Samaan aikaan kaksi tutkijaa Sitterson (Jenkins) ja Hadley (Whitford) tekevät tutkimusta ihmisten erilaisista peloista. Lopulta Curtin johtama porukka saapuu mökille ja he aloittavat pienet pippalot, mutta pian he alkavat aavistaa jotain olevan hieman pielessä.

The Cabin in the Woods on mielenkiintoinen ja raikas kauhuelokuva-coctail, joka toimii miltei jokaisella alueella loistavasti. Juoneen on ripoteltu viittauksia useista tunnetuista kauhuelokuvista, mutta The Cabin in the Woods kulkee kuitenkin täysin omaa tietään täydellä höyryllä eteenpäin ja pahimmat kauhuelokuvan kliseetkin on saatu sidottua tarinan sekaan hyvin mausteeksi mukaan. Nopeita säikäytyksiä ja gore-efektejä ei myöskään olla säästelty, mutta mistään ei kuitenkaan tarjoilla ähkyä annosta, vaan kaikkea on sekoitettu hyvin keskenään ja pienen lisä-potkun antaa umpikiero huumori.

Joss Whedonin ja Drew Goddardin käsikirjoittama tarina kuvastaa hyvin erilaisia pelkoja ja miten ihminen on valmis kohtaaman ne. Vaikka tarinan hahmoina nähdään kliseiset stereotyypit: bimbo blondi, nuori ujotyttö, huumeita vetävä huumoriveikko, suosittu urheilija, nörtti ja pari kieroa tiedemiestä,- mutta uskokaa tai älkää niin on tarkoituskin. Hahmot esitellään varsin toimivasti katsojalle ja tällä kertaa ei olekkaan selvää kenen vuoro koittaa seuraavasti ja miten. Juonenkäänteet toimivat erinomaisesti ja lopetus jättää hetkeksi aikaa hieman hämmentyneen olon.

Peter Demmingin tehokas kuvaus pitkin metsää ja mökkiä onnistuu luomaan loistavaa tunnelmaa hommaan mukaan. Ajoittain Demming osaa käyttää hienoja kuvakulmia kauhukohtausten kuvaamiseen. Koko ajan omaperäisempään suuntaan ajautuvan The Cabin in the Woodsin hienointa antia ovat Whedonin ja Goddardin keksimät erilaiset pelottelu välineet ja mielikuvitus. Mikä voisi olla pahempi uhka kuin esimerkiksi: Jason Voorhees, Michael Myers tai Leatherface tälläisellä mökkireissulla.

Näyttelijäporukka tuntuu myös viihtyvän rooleissaan oikein mainiosti. Kovassa nosteessa oleva Chris "Thor" Hemsworth on passelli valinta tälläisen kauhuelokuvan keskeiseen rooliin, joka tykkää ratkoa ongelmat fyysisesti. Naisista Kristen Connolly hoitaa mainiosti Danan Roolin, josta tarinan edetessä kasvaa kovakin mimmi. Fran Kranzin osalle on jäänyt se vakio huumori-tyyppi, joka heittää pari osuvaa läppää. Veteraanit Richard Jenkins ja Bradley Whitford tekevät myös pätevää työtä erikoisina tutkijoina. Jodelle Ferland ja Sigourney Weaver piipahtavat varsin toimivissa cameo-rooleissa.

Kokonaisuutena The Cabin in the Woods vie yhdessä elokuvan hahmot ja katsojan sellaiselle kauhuvyörytysmatkalle, että tämän haluaisi kokea heti elokuvan loputtua uudestaan.

Pisteet: rating 90,000

andy
Tähtääjä, 477 arvostelua
Arvosteltu: 20.04.2012
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

The Thing -
The Thing - "Se" jostakin arvosana 4,19
The Thing - "Se" jostakin
Cannibal! The Musical
Cannibal! The Musical arvosana 3,88
Cannibal! The Musical
Ruumiinsieppaajat
Ruumiinsieppaajat arvosana 4,23
Ruumiinsieppaajat
The Psychic
The Psychic arvosana 4,03
The Psychic

Elokuvan tiedot

The Cabin in the Woods
The Cabin in the Woods arvosana 3,14
Genret:
Kauhu
Valmistusvuosi:
2012
Pituus:
95 min
Ohjaajat:
Drew Goddard
Käsikirjoittajat:
Drew Goddard, Joss Whedon
Pääosanäyttelijät:
Amy Acker, Anna Hutchison, Bradley Whitford, Brian J. White, Chris Hemsworth, Fran Kranz, Jesse Williams, Kristen Connolly, Richard Jenkins
Maat:
USA
Kielet:
englanti