Arvostelu

Kaivetaanpa menestyskaava uudelleen esiin ja kääräistään sillä helpot pikavoitot.

Kun suunnitelmat Terminator 3:n tekemisestä julkistettiin vuonna 2002, kuuluin niihin epäluuloisiin, jotka eivät pahemmin uskoneet projektin onnistumiseen. James Cameron kuitenkin päätti Terminatorin saagan jo Terminator 2:ssa näennäisen vedenpitävästi, kun Tuomiopäivän tapahtuminen estettiin. Lisäksi Arnold Schwarzenegger alkoi yli viiskymppisenä olla jo liian vanhan tuntuinen nimirooliin ja monien vakionäyttelijöiden ja alkuperäisohjaaja James Cameronin poisjäänti sai koko homman näyttämään huolestuttavalta. Rahastustemppu mikä rahastustemppu, mutta osa peloistani elokuvan suhteen ei onneksi toteutunutkaan.

Ajallisesti T3 jatkaa jälleen kymmenen vuotta edellisestä elokuvasta. Leukemia on vienyt Sarah Connorin ajasta iäisyyteen ja nyt 20-vuotias, aikuinen John Connor elää täysin yhteiskunnan ulkopuolella välttääkseen jättämästä jälkiä, joiden avulla hänet voitaisiin jäljittää. Vaikka Tuomiopäivä estettiin 10 vuotta sitten, ei John pääse eroon siitä alitajuisesta pelostaan, että jotain voisi sittenkin tapahtua. Eräänä iltana tuo pelko toteutuu, kun jälleen kaksi tuhoajaa saapuu ajan halki vuoteen 2004. Toinen, naisenhahmoinen T-X, "Terminatrix" on edistynein tappaja, mitä on koskaan rakennettu, tuhoajien tuhoaja. Toinen, vanha tuttu, arnoldinhahmoinen, on edelleen ohjelmoituna Johnin suojelijaksi ja nyt päivityksillä varustettuna, mutta niistäkin huolimatta alivoimainen haastajaansa nähden...

Terminator 3 kärsii jo lähtökohtaisesti parista ongelmasta, jotka estävät sitä nousemasta kahden edeltäjänsä tasolle. Ensinnäkin, käsikirjoittajina on ollut arvatenkin joukko elokuvakoulun luokalle jääneitä lahjattomia wanna-beita, koska juoni ikään kuin omien ideoiden puuteessa matkii liikaa menestyksekkään edeltäjänsä, T2 - Tuomiopäivän asetelmaa, aina Iso-Arskan nahkakledjuja myöten. On kaksi tuhoajaa, toinen hyvä, toinen paha, paha on tietenkin se vahvempi ja uudenaikaisempi ja tässäkin leffassa osittain nestemäinen.

Iso-Arska pakenee Johnin ja mukaan nyt melkein väkisin isketyn naishahmon, eläinlääkäri Kate Brewsterin kanssa pois kaupungista jne. Siitä voisi tietysti keskustella, että miten muutoin tämän asetelman olisi voinut toteuttaa, olisiko tämän pystynyt tekemään jotenkin toisin, mutta tämä lähestymistapa joka tapauksessa terminoi kaiken omaperäisyyden T3:n juonesta. Kyynisimmät varmasti veikkailevat tämän johtuvan Hollywoodin persoudesta helpolle rahalle. Kaivetaanpa menestyskaava uudelleen esiin ja kääräistään sillä helpot pikavoitot.

Toisekseen, T3 on aikojen muuttumisen ja tekijätiimin vaihdoksen, kaikkein näkyvimmin James Cameronin poisjäännin, myötä kokenut tyylillisesti muutoksen toiseen suuntaan. Poissa on synkkä, väistämätöntä tuhoa enteilevä ilmapiiri, jota varsinkin alkuperäinen Terminator-tuhoaja tihkui, elokuva jonka kohdeyleisöksi oli selkeästi tarkoitettu vähän kypsemmät ihmiset, jotka ovat muodostaneet jotenkuten luonnollisen suhtautumistavan ruudulla näkemäänsä hävitykseen ja kuolemaan. Tilalle on isketty piirroselokuvamaisen kepeää tarinankerrontaa, Warner Brosin vanhoja Väiski Vemmelsääri -piirrettyjä etäisesti muistuttava mekastus, jossa tuhoajat ammuskelevat ja kolhivat toisiaan kummankaan (varsinkaan T-X:n) kolhiintumatta sen kummemmin uskottavasti. Lievätkö taustalla sitten nämä paljon puhutut yritykset elokuvan ikärajojen alentamiseksi, jotta nuoretkin katsojat saisivat kannettua kolikkonsa tuotantoyhtiöiden kirstuihin lippuluukuilla. Mene ja tiedä, mutta Terminator-brändin alkuperäiseen tyyliin moinen ei sovi alkuunkaan.

Edellisten Terminatoreiden voima oli siinä, että koska niiden tekoon oli aikanaan suhtauduttu niin vakavasti, syntyivät ne leffoina joihin oli helppo suhtautua vakavasti. T3 sen sijaan yliampuu kaiken, pahiten tavan jolla Arnoldin cyborgihahmo yli-inhimillistetään jo liiallisuuksiin. Ymmärrän kyllä, että Terminator on monelle tärkeä idoli ja ihailun kohde, mutta mitä sellaista Terminatoriin jää mikä tekee Terminatorista Terminatorin, jos hiljaisena ja käskyjä tottelevana, teräksenkylmänä murhaajana alunperin tunnetuksi tullut hahmo yllättäen alkaa vääntämään vitsikkäitä one-linereitä ja saa omaa tahtoakin niin paljon, että pystyy päättämään jopa tekemisistään itse, ohjelmoinnistaan riippumatta. Ei se ole koneen käytöstä jos minulta kysytään, olkoon tekoäly miten päivitetty tahansa. T2:ssa tekijät pääsivät vielä livahtamaan tästä sillä, että Arnoldin Terminator oli vain kone, joka teki kaiken mitä John Connor käski ja opetti sille, mutta T3:ssa tätä turvaverkkoa ei ole koska Arnold tuntuu osaavan kaiken heti alussa, ilman eri opastusta. Valitettavasti sellaisiakin juttuja jotka koneen tekeminä kuulostavat lähinnä typeriltä, vai miltä sinusta kuullostaisi psykologian oppitunti terminaattorilta?

Nämä sanottuani, ei T3 täysi katastrofi ole. James Cameronin paikkaajaksi ohjaajan pallille tullut Jonathan Mostow on osannut pelastaa mitä pelastettavissa on ja tekeekin erinomaista työtä erityisesti toimintajaksojen kanssa. Kiinteää ja irtainta omaisuutta hävitetään edelleen Terminator-leffasarjan arvoiseen tyyliin ja Iso-Arska kävelee luotisateesta toiseen haavoittumattomana niin kuin silloin ennenkin. Toiminta on vauhdikasta ja erikoisefektit, vaikkeivat esittelekään enää mitään järisyttävää, ovat kuitenkin leffasarjan parhaat. Juoni, vaikkakin yliampuva, tarjoaa kuitenkin aika huvittaviakin hetkiä leffasarjan historiaan ja Arnoldin muihinkin elokuviin liittyvien sisäpiirin vitsien muodossa ja lopetus, sitä spoilaamatta sen enempää, on myös aika uskalias veto koskapa se ei ole mikään Hollywoodille tyypillinen "happy ending" -juttu ja se ennenkaikkea antaa edes vähäistä toivoa siitä, että kun se neljäs Terminator sieltä jossain välissä ilmestyy, olisi sarja lopultakin tullut täyden ympyrän ja kykenisi sen myötä etenemään pisteeseen, jossa katsojat vihdoinkin päästettäisiin seuraamaan tulevaisuuden sotaa koneita vastaan ja Skynet-tekoälyn lopullista tappiota niiden käsissä, jotka se yritti niin sinnikkäästi tuhota. Näin saataisiin hyvä ja asiallinen lopetus Hollywoodin legendaarisimpiin kuuluvalle toimintaelokuvasarjalle, sillä tätä aikamatkustusjuonta ei ainakaan voi enää käyttää ilman, että mentäisiin jo tosi rankan itsensätoistamisen puolelle.

nimimerkki: JAMO

Pisteet: rating 60,000


Vieras Arvosteltu: 29.01.2006
Katsottu: Kotona

Iso Arska Is Back .

Vieras 03.09.2003

rating 80,000
rating 80,000
rating 80,000

Mikä kapina?

The Wolf 07.02.2006

rating 30,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Lupin III: Cagliostron linna
Lupin III: Cagliostron linna arvosana 3,84
Lupin III: Cagliostron linna
Taistelija
Taistelija arvosana 4,22
Taistelija
Kovaa kyytiä ja kaunokaisia
Kovaa kyytiä ja kaunokaisia arvosana 3,96
Kovaa kyytiä ja kaunokaisia
Inception
Inception arvosana 4,14
Inception

Elokuvan tiedot

Terminator 3: Koneiden kapina
Terminator 3: Koneiden kapina arvosana 3,13

Terminator 3: Koneiden kapina (2003)

Alkuperäinen nimi: Terminator 3: Rise of the Machines

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2003
Pituus:
110 min
Ohjaajat:
Jonathan Mostow
Käsikirjoittajat:
Gale Anne Hurd, James Cameron, John D. Brancato, Michael Ferris, Tedi Sarafian
Pääosanäyttelijät:
Arnold Schwarzenegger, Claire Danes, David Andrews, Earl Boen, Kristanna Loken, Mark Famiglietti, Moira Harris, Nick Stahl
Maat:
USA, Saksa, Iso-Britannia
Kielet:
englanti