Arvostelu

Toimintakohtaukset ovat parhaimmillaan huikeita.

Kahdentoista vuoden jälkeen Arnold Schwarzenegger on tullut takaisin terminaattorina. Pitkään näytti siltä että Terminator-elokuvasarjan kolmososa ei näe päivänvaloa lainkaan. Elokuva oli vuosia suunnitteluhelvetissä. Kaksi ensimmäistä osaa ohjannut James Cameron ei halunnut tehdä kolmatta osaa tai ei ainakaan osannut päättää haluaako. Schwarzenegger taas ei kelpuuttanut ketään muuta ohjaajaksi.

Tuottajamogulit Andrew Vajna ja Mario Kassar saivat kuitenkin Terminaattori 3:n lopulta toteutettua. Ohjaajaksi valittiin sukellusveneseikkailulla U-571 vakuuttanut Jonathan Mostow. Schwarzeneggerkin päätti lähteä mukaan ilman Cameronia. Arskalla ei ole ollut kunnon hittiä sitten vuoden 1996 Eraserin, joten T3 oli hyvä tilaisuus vähän paikata toimintasankarin mainetta. Varmaan päätöksen teossa auttoi myös ennätyksellinen 30 miljoonan dollarin palkkio. Tuotannossa ei muutenkaan kustannuksissa säästelty. Terminator 3:lla on elokuvahistorian suurin etukäteen hyväksytty budjetti (noin 170 miljoonaa dollaria).

On kulunut kymmenen vuotta siitä kun John Connor esti tuomiopäivän tapahtumat. Nyt hän on 22-vuotias ja elää irtolaisena ilman identiteettiä yrittäen paeta väistämätöntä tulevaisuutta. Johnin roolissa on Nick Stahl, joka sai roolin kun kakkososassa roolin vetänyt Edward Furlongille sai potkut virkavallan kanssa tulleiden ongelmien takia.

Juonikuvio on sama kuin aiemmin eli taas tulee uusi terminaattori Aatamin asussa tulevaisuudesta Johnia kiusaamaan. Tällä kertaa tuholaisena on hemaisevan blondin muotoon rakennettu T-X (Kristanna Loken). Terminator-elokuvissa on aina ollut vahvoja naisia, ja T-X onkin varsinainen terminarttu.

Heti perään tulevaisuudesta putkahtaa tietenkin myös Schwarzeneggerin esittämä T-101. Vaatteet puuttuvat häneltäkin, mutta läheisestä gaybaarista löytyy onneksi hyvännäköiset nahkavermeet. Elton John -aurinkolasit eivät Arskalle jostain syystä kelpaa. Arskan pentiumiin on ohjelmoitu käskyt suojella paitsi John Connoria myös Claire Danesin esittämää nuorta eläinlääkäriä, jolle on varattu merkittävä rooli tulevaisuuden sodissa.

Jatko-osat ovat vähän ongelmallisia. Elokuvat joiden nimen perässä on kolmonen tuppaavat olevan pettymyksiä, eikä T3 valitettavasti ole poikkeus. Kaikki tutut elementit ovat tallella, mutta elokuva ei tee samaa vaikutusta kuin edeltäjänsä. Aikaisemmissa osissa oli jotain ennennäkemätöntä, mikä teki niistä klassikoita. T3 on rutiinituote josta puuttuu James Cameronin magic touch.

Ei tämä silti mikään surkea räpellys ole. Elokuvaa on ollut tekemässä lahjakasta väkeä. Stan Winstonin luomat robottihahmot ja efektit ovat näyttäviä. Toimintakohtaukset ovat parhaimmillaan huikeita. Takaa-ajokohtaus autonosturilla vetää vertoja Matrix Reloadedin moottoritiellä kaahailulle.

Paikoin elokuvassa väläytetään ilahduttavasti myös lakonista terminator-huumoria, joka tuo mieleen Aki Kaurismäen elokuvat. Kun Arska sanoo Get out! tai Take off your clothes! niin ei siinä auta muu kuin totella kiltisti ja ottaa ritolat.

Kristanna Lokenin esittämä T-X ei vedä vertoja Robert Patrickin painajaismaisesti etenevälle T-1000:lle, vaikka onkin väsymättömän sinnikäs.

T3 ei ainakaan Yhdysvalloissa menestynyt ihan odotetusti. Vaikka budjetti oli ennätyksellinen ei lipputuloissa saavutettu Matrixin ja X-Menin jatko-osien lukemia.

Elokuvassa on kuvaava kohtaus, jossa Arskalta kysytään pystyykö hän tuhoamaan T-X:n. Arska vastaa, että se on epätodennäköistä koska hän on vanhentunutta mallia. Taitaa olla niin, että uudemmat scifituotokset ovat ajaneet terminaattorin ohi.

nimimerkki: Jussi Huhtala

Pisteet: rating 60,000


Vieras Arvosteltu: 01.08.2003
Katsottu: Teatterissa

Iso Arska Is Back .

Vieras 03.09.2003

rating 80,000
rating 80,000
rating 80,000

Mikä kapina?

The Wolf 07.02.2006

rating 30,000

Saman kategorian TOP-leffoja

The Thing -
The Thing - "Se" jostakin arvosana 4,19
The Thing - "Se" jostakin
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu arvosana 4,27
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu
Rocky
Rocky arvosana 4,17
Rocky
Hurja joukko
Hurja joukko arvosana 4,14
Hurja joukko

Elokuvan tiedot

Terminator 3: Koneiden kapina
Terminator 3: Koneiden kapina arvosana 3,13

Terminator 3: Koneiden kapina (2003)

Alkuperäinen nimi: Terminator 3: Rise of the Machines

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2003
Pituus:
110 min
Ohjaajat:
Jonathan Mostow
Käsikirjoittajat:
Gale Anne Hurd, James Cameron, John D. Brancato, Michael Ferris, Tedi Sarafian
Pääosanäyttelijät:
Arnold Schwarzenegger, Claire Danes, David Andrews, Earl Boen, Kristanna Loken, Mark Famiglietti, Moira Harris, Nick Stahl
Maat:
USA, Saksa, Iso-Britannia
Kielet:
englanti