Arvostelu

Lähes täydellinen kauhuelokuva, joka kauhistuttaa vielä monen katselukerran jälkeen

Alfred Hitchcock oli muutama vuosi ennen Psykoa tehnyt elokuvan Linnut, jota pidettiin kaikkien aikojen pelottavimpana elokuva, kunnes ihmiset kulkivat teatteriin ja katsoivat elokuvan Psyko.

Tarina kertoo nuoresta sihteeristä, nimeltään Marion Crane. Häntä pyydetään viemään pankkiin 40 000 taalaa, mutta Marion päättää lähteä pois rahat mukanaan. Illalla hän menee motelliin ja tapaa motellinpitäjän Norman Batesin, nuoren mukavalta vaikuttavan miehen, joka pitää hänelle seuraa. Marionin palatessa huoneeseensa, motellin viereisestä kartanosta kuuluu vanhan naisen huutoa. Samana iltana Marion tapetaan veitsellä.

Psykon jännittävä ja pelottava tunnelma on ainutlaatuista. Vaikka elokuvan alussa Hitchcock kiusoittelee katsojia ja antaa elokuvan näyttää mukavalta perjantai-illan komedialta, elokuva muuttuu selkäpiitä karmivaksi kauhuksi. Tästä toinen esimerkki on aiemmin mainittu Linnut. Psykon pelottavan tunnelman luo moni asia, kuten Bernard Herrmanin säveltämä musiikki, joka on kokoajan painostava ja uhkaava. Kuvaus elokuvassa on välillä rauhallista ja pelottavimmissa kohtauksissa käytettään nerokkaita kuvauskulmia ja nopeita leikkauksia. Mutta elokuvan karmaisevin asia on Norman Bates. Se nuori ja mukava mies, jolla sattuu olemaan äidin kanssa ongelmia. Vaikka Norman on ensiesiintymisessään mukavan oloinen mies, katsoja näkee hänessä jotain outoa. Lähestyessä järkyttävää loppuratkaisua Norman muuttuu kokoajan oudommaksi ja uhkaavammaksi. Tästä uskomattomasta roolisuorituksesta saamme kiittää Anthony Perkinsiä. Vaikka näyttelijästä en ollut Psykoa ennen paljon kuullut vakuutuin täysin miehen näyttelijän taidoista. Perkinsin suoritus Batesinä voittaa jopa Anthony Hopkinsin Hannibal Lecterin minun mielestäni.

Lopuksi pitää mainita elokuvan tunnetuin kohtaus: Legendaarinen suihkukohtaus. Se jännitys mikä tulee, kun suihkuverhoon alkaa vähitellen muodostua veitsi kädessä olevan naisen kuva. Ja samalla hetkellä kun suihkuverho vedetään pois, Bernard Herrmanin riipaisevien jousien ääni alkaa soimaan. Tämä kohtaus on kauhun todellinen taidonnäyte.

Kokoinaisuudessaan Psyko on loistavasti näytelty, mestarillisesti ohjattu klassikko, joka kaikkien pitäisi nähdä.

Pisteet: rating 100,000

Veeti20
Käyttäjä, 2 arvostelua
Arvosteltu: 24.06.2014
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Taivas ja helvetti
Taivas ja helvetti arvosana 4,29
Taivas ja helvetti
The Departed
The Departed arvosana 4,11
The Departed
Papillon
Papillon arvosana 4,21
Papillon
Vampyr
Vampyr arvosana 3,97
Vampyr

Elokuvan tiedot

Psyko
Psyko arvosana 4,21

Psyko (1960)

Alkuperäinen nimi: Psycho

Genret:
Kauhu,
Valmistusvuosi:
1960
Pituus:
109 min
Ohjaajat:
Alfred Hitchcock
Käsikirjoittajat:
Joseph Stefano, Robert Bloch
Pääosanäyttelijät:
Anthony Perkins, Janet Leigh, John Gavin, John McIntire, Martin Balsam, Simon Oakland, Vera Miles
Maat:
USA
Kielet:
englanti