Arvostelu

Nerokas ja todella pelottava kauhun klassikko, jota kenenkään ei tulisi missata.

Alfred Hithcockin ohjaaman Psykon voi sanoa kuuluvan aikamme parhaisiin kauhuelokuviin. Jokainen elokuvista edes vähän tietävä on varmasti nähnyt sen legendaarisen suihkukohtauksen, tai edes kuullut siitä. Jos taas et ole kuullut siitä yhtikäs mitään, katselukokemuksesta tulee astetta karmivampi.

Marion Crane on nuori ja kaunis sihteeri, joka saa pomoltaan luottotehtävän viedä 40 000 dollaria pankkiin. Marion tajuaa tilaisuutensa tulleen ja pakenee kaupungista autollaan rahat mukanaan. Autolla aikansa ajeltuaan alkaa sataa niin rankasti, ettei hän enää näe ajaa. Onneksi tien vieressä hohtaa motellin kyltti, ja Marion päättää mennä majoittumaan yhdeksi yöksi. Marionin ottaa vastaan ystävällisen oloinen nuori herrasmies, Norman Bates, joka omistaa motellin. Marion ei tosin tiedä, minkälaiseen motelliin hän on juuri tullut majoittuneeksi…

Vuonna 1960 tehdyn Psykon klassikon maine oli toki minulle ennestään tuttu, mutta en tullut edes ajatelleeksi, että näin vanha elokuva voi olla näinkin pelottava. Koko elokuvan ajan yllä pysyy karmiva tunnelma, joka onkin elokuvan valttikortti. Mistään halvasta säikyttelystä ei ole kyse, sillä jännitystä luodaan mestarillisin ottein. Batesin motelli on jo alussa uhkaavan näköinen, ja katsojalle tulee automaattisesti tunne, että kaikki ei ole aivan kunnossa. Motellin omistava Norman Bates on toki erittäin kiltti, mutta silti hänessä on koko ajan jotain todella karmivaa.

Juoni toimii tässä elokuvassa loistavasti, eikä yllätyksiltä säästytä. Omaan mieleeni hiipi motellin tapahtumista ajatus ”mitä jos…” ja kylmät väreet kulkivat selkää pitkin. Tarkkaan harkituilla kamerakulmilla elokuvan mysteeri pysyy loppuun asti salassa, ja tekee kokemuksesta astetta piinaavamman. Psyko on todellakin nerokas elokuva, jonka aikana matkataan ihmismielen syvempiin syövereihin. Loppuratkaisu on kylmäävä ja viimeinen kuva jää mieleen pakollakin.

Anthony Perkins tekee elokuvan karismaattisimman roolin Norman Batesina. Unohtumaton suoritus, joka teki Perkinsistä viimeistään tämän jälkeen kuuluisan. Pakomatkallaan motelliin pistäytyvää Marionia esittävä Janet Leigh tekee myös hyvää työtä, kuten muutkin sivuosien esittäjät.

Psyko on yksinkertaisesti nerokas ja todella pelottava kauhun klassikko, jota kenenkään ei tulisi missata. Jos kärsit ennakkoluuloista näinkin ”vanhaa” elokuvaa kohtaan, kehotan silti katsomaan Psykon. Tulet kauhistumaan sen loistavuudesta.

Pisteet: rating 100,000

Mowgli
Tykittäjä, 119 arvostelua
Arvosteltu: 14.08.2009
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Noita
Noita arvosana 3,92
Noita
Chinatown
Chinatown arvosana 4,16
Chinatown
The Prestige
The Prestige arvosana 4,20
The Prestige
The Departed
The Departed arvosana 4,11
The Departed

Elokuvan tiedot

Psyko
Psyko arvosana 4,21

Psyko (1960)

Alkuperäinen nimi: Psycho

Genret:
Kauhu,
Valmistusvuosi:
1960
Pituus:
109 min
Ohjaajat:
Alfred Hitchcock
Käsikirjoittajat:
Joseph Stefano, Robert Bloch
Pääosanäyttelijät:
Anthony Perkins, Janet Leigh, John Gavin, John McIntire, Martin Balsam, Simon Oakland, Vera Miles
Maat:
USA
Kielet:
englanti