Arvostelu

Pallosalama on varmasti juuri yksi niistä tärkeimmistä Bondeista.

SPECTRE on se kuuluisa rikollisjärjestö minkä kanssa Britannian salainen palvelu on joutunut painimaan Bond leffojen saralla. Nyt kaapataan pari ydinkärkeä ja kiristetään suoraan NATOlta suurta rahasummaa järjestön toiminnan ylläpitoon. Pääjehuna suoraan ei toimi SPECTREN pääjehu ja bondin arkkivihollinen, Mr Blofeld, vaan silmälappuinen miljonääri nimeltä Largo. Nassauhum sijoittuva Pallosalama kuulu Bond-tarinoiden klassisimpiin seikkailuihin.

Järjestykseltään neljäs Bond-elokuva oli varmasti aikanaan kaikista kunnianhimoisin sarjan tekele. Runsaasti vedenalaisia jaksoja sisältävä pläjäys on varmasti toiminut uranuurtajana vedenalaisten systeemien kuvaamisessa leffoissa. Lopputaistelu käydään pääsääntöisesti huikeasti kuvatussa vedenalaisessa miljöössä. No, aikahan on tietenkin tehnyt tehtävänsä, mutta otetaan myös huomioon että tuosta alkaa piakkoin olla 40 vuotta. Joten tietyllä mielellä tuohon ei voi suhtautua kuin kunnioituksella.

Näinkin pitkän ajanjakson ja koko Bond-elokuvien perspektiivin turvin on tietenkin leffaa tarkkailtava. Myönnettävä on että Pallosalama on varmasti juuri yksi niistä tärkeimmistä Bondeista. Parhaimmistoon se kuuluu ehdottomasti. Sen ainuita ongelmia mielestäni on että se ilmestyi sarjassa vieläkin paremman eli Kultasormen jälkeen. Edeltäjä toimii oikeastaan kaikilla saroilla paremmin kuin Pallosalama. Roolihahmot ovat onnistuneempia ja ennenkaikkea tarina on tiiviimpi. Pallosalamassa junnaillaan paikkapaikoin hieman liikaa.

Elokuvan klassisimmat jutut ovat siis vedenalainen lopputaistelu, selkäreppuraketti ja harppuunameininki. Tunnarin vetää yhä voimissaan hetkutteleva papparainen nimeltä Tom Jones. Bondit tulee tietenkin arvioida vähän omalla asteikolla, sehän on selvää. Kokonaisuutta katsoen neljä pointsia on hieman alavireisesti annettu, mutta ehkä kuitenkin lähimpänä totuutta.

Pisteet: rating 80,000

Kustaa
Ylläpitäjä, 227 arvostelua
Arvosteltu: 04.11.2002
Katsottu: DVD

rating 90,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Tappajahai
Tappajahai arvosana 4,11
Tappajahai
Scarface - arpinaama
Scarface - arpinaama arvosana 4,42
Scarface - arpinaama
Komisario Palmun erehdys
Komisario Palmun erehdys arvosana 4,21
Komisario Palmun erehdys
Inception
Inception arvosana 4,14
Inception

Elokuvan tiedot

Pallosalama
Pallosalama arvosana 3,37

Pallosalama (1965)

Alkuperäinen nimi: Thunderball

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
1965
Pituus:
125 min
Tunnetaan myös nimillä:
007 - Pallosalama
Ohjaajat:
Terence Young
Käsikirjoittajat:
Ian Fleming, Jack Whittingham, John Hopkins, Richard Maibaum
Pääosanäyttelijät:
Adolfo Celi, Claudine Auger, Luciana Paluzzi, Sean Connery
Maat:
Iso-Britannia
Kielet:
englanti, ranska