Arvostelu

Tällä kertaa jokin on muuttunut viime osien jälkeen kunnolla. Freddylle on annettu lisää liikkumatilaa, joten mikäs sen nautinnollisempaa faneille.

Elm Street -sarjan neljäsosa, Unien valtias, ei ole mikään huono pätkä. Vaikka syntyperältään suomalaisen Renny Harlinin suurin osa tuotannosta on sitä säälittävää tasoa, tämä edustaa Die Hard 2:n ja Cliffhangerin rinnalla ohjaajan parhaimmistoa. Lisäksi tämä on omasta mielestä kolmanneksi paras osa.

Freddy Krueger on viimein kuollut. Silti edellisen osan jäljelle jääneistä Kristen epäilee Kruegerin kuolemaa. Kun Kinkaid ja hänen koiransa Jason joutuvat unessa paikkaan missä Freddyn luut on haudattuna, on helvetti irti. Freddy on palannut elävien kirjoihin, kostaakseen edellisille selviytyjille ja metsästämään uusia uhreja.

Tällä kertaa jokin on muuttunut viime osien jälkeen kunnolla. Freddylle on annettu lisää liikkumatilaa, joten mikäs sen nautinnollisempaa faneille. Tässä jopa Freddyn huumori pääsee kunnolla kukkimaan. Enää Freddy ei ole pelottava hahmo, mutta vetovoimaa yhäkin löytyy.

Ohjaus on todella hyvää, vaikka moni tunteekin Harlin jo pohjamutiin laskeutuneen maineen. Tästä huomaa, että Harlinia on laittanut kaikkensa peliin, eikä vain kakkosen ohjaajan tapaan osoita kiinnostamattomuutta sarjan jatkamista kohtaan. Lisäksi käsikirjoitus on hienoa jälkeä. Elokuva pitää sisällään mitä maukkaampia ominaisuuksia.

Löytyy elokuvasta silti heikkouksia: kolmosesta hyvä näyttelijä Patricia Arquette on jättänyt Kristenin roolin ja tilalle on pulpahtanut Tuesday Knight, joka on sata kertaa surkeampi näyttelijä edellisen rinnalla. Sen sijaan Rodney Eastman ja Ken Sagoes ovat pysyneet vielä mukana. Joukossa on myös Alice Wilcox, joka nousee - Englundia lukuunottamatta - muiden näyttelijöiden ylitse.

Kyseessä ei ole mikään huono tapaus vaan erittäin onnistunut. Aiempien osien tunnelma on kylläkin kadonnut, mutta Freddyn keppostelua on aina hauska katsella. Nyt jää nähtäväksi, mitä seuraava osa vaihteeksi tarjoaa.

Pisteet: rating 90,000

Blairoid
Käyttäjä, 76 arvostelua
Arvosteltu: 25.09.2008
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Prinsessa Mononoke
Prinsessa Mononoke arvosana 4,21
Prinsessa Mononoke
Alien - kahdeksas matkustaja
Alien - kahdeksas matkustaja arvosana 4,13
Alien - kahdeksas matkustaja
Ruumiinsieppaajat
Ruumiinsieppaajat arvosana 4,23
Ruumiinsieppaajat
Ninja Scroll
Ninja Scroll arvosana 3,86
Ninja Scroll

Elokuvan tiedot

Painajainen Elm Streetillä 4 - Unien valtias
Painajainen Elm Streetillä 4 - Unien valtias arvosana 3,17

Painajainen Elm Streetillä 4 - Unien valtias (1988)

Alkuperäinen nimi: A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master

Genret:
Kauhu,
Valmistusvuosi:
1988
Pituus:
93 min
Ohjaajat:
Renny Harlin
Käsikirjoittajat:
Brian Helgeland, Jim Wheat, Ken Wheat, William Kotzwinkle
Pääosanäyttelijät:
Andras Jones, Brooke Theiss, Danny Hassel, Ken Sagoes, Lisa Wilcox, Robert Englund, Rodney Eastman, Toy Newkirk, Tuesday Knight
Maat:
USA
Kielet:
englanti