Arvostelu

Hieno elokuva draamassa, hyvä toiminnassa ja tuomioimaton Bond-leffojen mittarilla.

Niin siinä sitten kävi että James Bondin (Daniel Craig) ja Madeleine Swannin (Léa Seydoux) suhde päättyi keskinäiseen pettämissyyttelyyn ja pommien paukkumiseen. Samalla ukko painui maan alle rastatukkien entisessä koloniassa Karibialla. Vuosia myöhemmin huippusalaista projektia sörkitään Spectren pyssymiesten toimesta ja DNA-tunnistava nanokone lähtee teille tietämättömille kuten myös hullu tiedemies Valdo Obruchev (David Dencik). M (Ralph Fiennes) on aiheesta kärmeissään ja lisäksi Bondin veljeily Felix Leiterin (Jeffrey Wright) kanssa on sen verran iso juttu että koodinumeron 007 haltija Nomi (Lashana Lynch) lähetetään hakemaan komentaja Bond takaisin, sillä joku veti välistä ja tämä joku omaa niin ystävällisen nimen kuin Ljutsifer Safin (Rami Malek). Bond-leffoille ominaista kieroilua, kaahailua ja meininkiä on luvassa isosti ja pitääpä sitä Ernst Stavro Blofeldiakin (Christoph Waltz) tentata. Apuna komentaja Bondilla ovat luonnollisesti Q (Ben Whishaw) joka tuntee tieteen ja Moneypenny (Naomie Harris). Eksoottisen ruumiinpiirteen ja häijyn nimen omaavalla pahiksella on em. hullun tiedemiehen lisäksi yksisilmäinen kätyri (Dali Benssalah) ja suunnitelmakin pysyy piilossa vaikka siitä tulee selvää jälkeä.

Michael G. Wilsonin ja Barbara Broccolin sopimus Daniel Craigin kanssa päättyi ja lopetusta hallinnoimaan istutettiin Cary Joji Fukunaga. Ukko alkoi naputella ja nykäisi kasaan melkein kolme tuntia kestävän agenttiseikkailun eksoottisissa lokaaleissa missä selkeä jatkumo elokuvien välillä näyttää vahvuutensa ja heikkoutensa. Daniel Craigin henkilöimä James Bond laitetaan hahmolle epätavallisen henkilökohtaisiin tilanteisiin ja Craig pääsee näyttämään niitä dramaattisia taitojaan erittäin odottamattomassa yhteydessä. Tämä versio James Bondista on kaikista dynaamisin ja tämän värikkään machofantasian täyttämä elämä saadaan jopa näyttämään säälittävältä ja kurjalta. Se on aika odottamaton käänne. Ben Whishaw ja Naomie Harris ovat vankka tukijoukko ja arvonimen M kantaja Gareth Mallory ei todellakaan ole tilivelvollinen alaisilleen ja ei katso pahalla työpaikkajuopottelua jos siihen on hyvä syy. Léa Seydoux palaa (Sama Bond-tyttö kahdessa Bondissa!) edellisestä Bondista ja draamalliset kyvyt ovat vankat. Lashana Lynch omaa kauniin ihon ja pyssyt mahdollistavat romuluisen rouvashenkilön olevan 007-arvonimen arvoinen. Se miksi hänet on elokuvaan kirjoitettu on ihan toinen asia mihin Allekirjoittanut kieltäytyy osallistumasta. Ana de Armas omaa vain muutamia kohtauksia, mutta on vakuuttavan elegantti ilmestys ja tarjoaa koomista keveyttä elokuvaan ja sama pätee Jeffrey Wrightiin joka ennustelee.

Rami Malek on epätavallisen hillitysti puhuva pahis jonka pakasta on pudonnut monta korttia ja tämän sekaisin oleva konttori on tappavia kasveja sisältävä saari Japanin lähettyvillä. Bond-kirjansa lukeneille se on paha enne. Nimikin on niin hurja että alleviivatumpaa pahista on vaikea löytää. Onneksi jokainen kohtaus missä ukko esiintyy on erinomaisen kolkko ja Dali Benssalah on se eksoottisen piirteen omaava kätyri. Christoph Waltz teki lyhyen, mutta ehdottomasti palkkansa arvoisen työtehtävän Ernst Stavro Blofeldina joka itse asiassa luotti ihan vaan loogisesti arvattavan kohteen kyttäämiseen ja tällä on arpi. David Dencik on näljäinen hullu tiedemies jolla ei ole minkäänlaista ongelmaa takkinsa kääntämiseen ja itse asiassa tietää täsmälleen mitä hänen työnsä tekee ja on jopa iloissaan sen toimintatehosta.

Kokonaisuus jätti pahasti ristiriitaisen maun. Vaarallista ja väkivaltaista eloa viettäneen miehen kohtaaminen oman inhimillisen haurautensa kanssa toimii, mutta sen yhdistäminen James Bondin kanssa on vaarallista peliä. Samaten ikonisen arvonimen (vaika ei niitä taideta ottaa kierrosta) alleviivattu siirtyminen herättää kummastusta. Onko Broccoli & Wilson kyllästynyt James Bondiin ja päättäneet lopettaa kaiken tyylikkäästi vai mitä on tekeillä? Nämä kulissien takaiset omituisuudet heittävät varjon elokuvaan itseensä joka on erinomaisen dramaattista toimintaa ja näyttää James Bondin kaikista hauraimmillaan, mutta juurikin noiden dramaattisten uhkapelisijoitusten jälkeen on vaikea edes odottaa uutta James Bondin seikkailuista kertovaa elokuvaa, vaikka tällaisen MI6:n tekemisistä varmasti löytyy kerrottavaa. Dramaattisesti hieno elokuva missä on laadukasta toimintaa vaikka ohjaaja pitääkin liikaa kieppukamerasta, mutta Bond-leffana se ei ole loistava ja sen takia oikeudenmukaista tuomiointia ei ole mahdollista antaa.

Pisteet: rating 60,000

Jurpo
Tähtääjä, 1442 arvostelua
Arvosteltu: 17.10.2021
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

Psyko
Psyko arvosana 4,21
Psyko
Blade Runner 2049
Blade Runner 2049 arvosana 3,88
Blade Runner 2049
Sukellusvene U-96
Sukellusvene U-96 arvosana 4,35
Sukellusvene U-96
Kadonneen aarteen metsästäjät
Kadonneen aarteen metsästäjät arvosana 4,20
Kadonneen aarteen metsästäjät

Elokuvan tiedot

007 No Time to Die
007 No Time to Die arvosana 3,40

007 No Time to Die (2021)

Alkuperäinen nimi: No Time to Die

Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2021
Pituus:
163 min
Tunnetaan myös nimillä:
Bond 25
Ohjaajat:
Cary Fukunaga
Käsikirjoittajat:
Cary Fukunaga, Ian Fleming, Neal Purvis, Phoebe Waller-Bridge, Robert Wade (I)
Pääosanäyttelijät:
Ana de Armas, Ben Whishaw, Billy Magnussen, Christoph Waltz, Dali Benssalah, Daniel Craig, David Dencik, Jeffrey Wright (I), Lashana Lynch, Lea Seydoux, Lisa-Dorah Sonnet, Naomie Harris, Ralph Fiennes, Rami Malek, Rory Kinnear
Maat:
Iso-Britannia, USA
Kielet:
englanti