Arvostelu

Täysin unholaan jäänyt klassikko, joka ansaitsisi parempaa.

Että minä hihkuin riemusta, kun onnistuin löytämään tämän YouTubesta ja pääsin katsomaan. Elokuva oli nimittäin minulle lapsuudesta tuttu, kun tämä oli muinoin nauhoitettu vanhalle VHS:lle (kasetti oli kadonnut ajat sitten). Sen verran muistin, että tämä oli kaunis ja hyvin jännittävä lasten animaatio. Enkä muistellutkaan ihan väärin kun viimeinkin melkein 20 vuotta myöhemmin pääsin tekemään taas tuttavuutta Don Bluthin parhaimman animaation kanssa.

Juoni: Hiirirouva Brisbylla on huolia, sillä hänen poikansa sairastaa keuhkokuumetta ja on vuoteenoma. Kyntöpuuhatkin ovat juuri sinä hetkenä aluillaan ja talo on vaarassa joutua traktorin alle. Toistaiseksi ongelmasta selviydytään traktorin hajottua, mutta kuinka kauan pitää odottaa, ennen kuin vaara taas uhkaa? Näin käy avuntoivossa matka vanhan pöllön luona, joka neuvoo rouva Brisbytä käymään hakemassa apua ruusupensaan viisailta rotilta. Ja koko aika Brisby ihmettelee, kuinka kaikki tuntevat hänen edesmenneen miehensä Jonathanin...

Don Bluth työskenteli jo ennen tämän tekemistä animaattorina Disneyllä oppiakseen animaation salat. Erottuaan sieltä hän siis päätti luoda täysin omia elokuvia, joihin lukeutuu tämän lisäksi muitakin mestariteoksia, esim. Fievel matkalla Amerikkaan ja Maa aikojen alussa. Se on kyllä kumma, että juuri tätä ei kovinkaan muistetta, sillä tämä on täysin unholaan jäänyt klassikko, joka ansaitsisi parempaa.

Animaatio on todella laadukasta ja yksityiskohtaista. Lisäksi se on kaunista ja tunnelmaa herättävä. Koskaan ennen en ole missään muussa animaatiossa kokenut samanlaista tunnekuohua kuin tässä. Mahdollisimman arkista, kuin myös taianomaista ja scifimäistä. Tämä on myös ihastuttavan jännittävä, sillä poiketen kovasti Disneyn elokuvista kuoleman läheisyys on aina hurjimmissakin kohdissa läsnä, minkä takia hyvä tunnelma syntyy pakostikkin.

Elokuvassa voi myös samastua hahmoihin. Rouva Brisby, Justin-rotta ja Jeremy-varis ovat ne samastuttavimmat hahmot, jälkimmäisin juuri hauskuutensa takia ja Dom Deluisen äänen sopiminen sille kuin nakutettu. Ääninäyttely on todella sujuvaa ja Jerry Goldsmithin musiikki on kuin sokerina pohjalla eli kaikin puolin loistavaa.

Tuloksena on siis hyvin kattava kokemus alle puolitoista tuntiseksi elokuvaksi. Tämän on jokaisen animaation ystävän nähtävä, sillä se olisi suuri synti ja häpeä jättää näkemättä jotain näin kaunista ja upeata. Ja mikä parasta, tästä ei ole olemassa suomenkielistä duppausta!

Pisteet: rating 100,000

Blairoid
Käyttäjä, 76 arvostelua
Arvosteltu: 06.08.2009
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Koskemattomat
Koskemattomat arvosana 4,20
Koskemattomat
Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota
Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota arvosana 4,30
Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota
Taksikuski
Taksikuski arvosana 4,10
Taksikuski
Unelmien sielunmessu
Unelmien sielunmessu arvosana 4,47
Unelmien sielunmessu

Elokuvan tiedot

NIMH – Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa
NIMH – Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa arvosana 4,08

NIMH – Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa (1982)

Alkuperäinen nimi: The Secret of NIMH

Genret:
Animaatio,
Valmistusvuosi:
1982
Pituus:
82 min
Ohjaajat:
Don Bluth
Käsikirjoittajat:
Don Bluth, Gary Goldman, John Pomeroy, Robert C. O'Brien, Will Finn
Pääosanäyttelijät:
Arthur Malet, Derek Jacobi, Dom DeLuise, Elizabeth Hartman, Hermione Baddeley, Ian Fried, John Carradine, Peter Strauss, Shannen Doherty, Wil Wheaton
Maat:
USA
Kielet:
englanti