Arvostelu

Vanhojen Naisen logiikka -sketsien kokoelma ilman kunnollista juonta ja käsikirjoitusta.

Naisen logiikka on 1980-luvun Spede Show’sta tuttu sketsien sarja, jossa Speden esittämä mies ja Hannele Laurin esittämä vaimo keskustelevat yleensä autoiluun ja tekniikkaan liittyvistä asioista ja jokaisessa sketsissä nainen saa lopulta miehen sanattomaksi pettämättömällä logiikallaan. Nuo sketsien aiheet olivat usein peräisin Speden ja Riitta Väisäsen keskenään käymistä keskusteluista. Jostain syystä Spede halusi tehdä myös näihin sketseihin perustuvan elokuvan, ja niinpä Naisen logiikka -nimisen elokuvan kuvaukset aloitettiin vuonna 1991 Riitta Väisäsen kotona Orimattilassa. Spede hoiti ohjauksen, käsikirjoituksen ja tuottamisen sekä näytteli toista miespääosaa. Speden lisäksi mukana olivat näyttelijöinä vain Simo Salminen, Riitta Väisänen ja Hannele Lauri. Suomen Elokuvasäätiö myönsi elokuvalle 1,1 miljoonan markan suuruisen tuotantotuen.

Kuvauksia tehtiin ainakin vuosien 1991-1993 välillä ja sitten kuvaukset pistettiin yhtäkkiä tauolle. Pitkään luultiin, ettei leffa valmistu koskaan, mutta Elokuvasäätiön alkaessa perimään miljoonaansa takaisin, Pasanen joutui saattamaan elokuvan valmiiksi, jotta rahoja ei tarvitsisi palauttaa. Kun elokuvaan oli saatu materiaalia kasaan vain reilu tunti ja Speden oli tarkoitus vielä kuvata muutama lisäkohtaus, hän päättikin jostain syystä laittaa elokuvan raakaleikatun version levitykseen tekemättä siihen enää mitään muutoksia tai lisäyksiä. Elokuvan ensi-ilta koitti lopulta 21.5.1999 ja se sai elokuvateatterikierroksellaan vain hieman yli 300 katsojaa. Kukaan näyttelijöistä ei ensi-iltaan mennyt, sillä Spede oli kieltänyt, etteivät he saa missään tapauksessa mennä katsomaan elokuvaa.

Itse elokuva kertoo Speden ja Hannele Laurin esittämästä pariskunnasta Viljosta ja Vienosta, jotka saavat viikonloppuvieraikseen Simo Salmisen ja Riitta Väisäsen esittämän ystäväpariskunnan, Pullo ja Lea Pölkkysen. Elokuvan alussa Pullo saa tietää, että hän on saanut työstään potkut ja Pullo päättää lyödä Viljon kanssa vetoa siitä, että hän pystyy hankkimaan itselleen uuden työpaikan, jossa hänen palkkansa on 100 000 markkaa kuukaudessa. Tästä hypätäänkin sitten neljä vuotta eteenpäin, jolloin Pullo ja Viljo tapaavat uudestaan Pullon hienolla huvipurrella ja alkavat kertoilla toisilleen juttuja vaimojensa pettämättömästä logiikasta. Naiset sen sijaan puhuvat keskenään omista miehistään ja loppu onkin sitten lähes pelkkää Spede Show’sta tuttujen Naisen logiikka -sketsien toistoa. Spede on kuitenkin keksinyt myös pari uutta sketsiä ja onpa mukaan napattu myös kuvausaikaan vuonna 1992 kohua herättänyt aihe, eli Ruokolahden leijona, jota Tarzaniksi pukeutunut Pullo lähtee pyydystämään.

Elokuvan alussa mainitaan: ”Käsikirjoitus ja ohjaus: Spede”, mutta todellisuudessa leffalla ei ollut varsinaista käsikirjoitusta ollenkaan, vaan Spede jakeli kuvauksissa näyttelijöille vain pieniä paperilappuja, joihin hän oli kirjoitellut vuorosanoja. Suurin osa kohtauksista on siis täysin näyttelijöiden omaa improvisaatiota. Koska Spede laittoi levitykseen leffan raakaleikatun ja viimeistelemättömän version, niin mukaan on jäänyt ainakin yksi kohtaus, jossa Hannele Laurin ja Speden pokka pettää.

Elokuva on siis lähes kokonaan pelkkä vanhojen Naisen logiikka -sketsien kokoelma ilman kunnollista juonta ja käsikirjoitusta. Koko leffan ajan paistaa myös läpi se, että Spedellä on ollut kova kiire ja pakko saada leffa valmiiksi eikä kohtauksia ei ole ehditty miettimään ihan loppuun saakka. Kunnollisella käsikirjoituksella ja vähemmällä vanhojen Naisen logiikka -sketsien toistolla tästä olisi voinut saada oikeasti toimivan elokuvan. Tätä on myös kutsuttu Suomen huonoimmaksi elokuvaksi, mutta kyllä ne Suomen huonoimmat taitavat löytyä sieltä Visa Mäkisen ohjausten joukosta. Naisen logiikka -elokuva on nykyään mahdollista nähdä ajoittain ainakin Iltalehden ja Ilta-Sanomien sivujen kautta sekä myös YouTube-videopalvelussa. VHS- ja DVD-julkaisua ei ole ja tuskin koskaan tuleekaan.

Pisteet: rating 20,000

Juki
Käyttäjä, 36 arvostelua
Arvosteltu: 08.09.2021
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Diktaattori
Diktaattori arvosana 4,15
Diktaattori
Keltainen sukellusvene
Keltainen sukellusvene arvosana 3,83
Keltainen sukellusvene
Sátántangó
Sátántangó arvosana 4,44
Sátántangó
Kenraali
Kenraali arvosana 4,10
Kenraali

Elokuvan tiedot

Naisen Logiikka
Naisen Logiikka arvosana 2,20
Genret:
Komedia
Valmistusvuosi:
1999
Pituus:
70 min
Ohjaajat:
Spede Pasanen
Käsikirjoittajat:
Spede Pasanen
Pääosanäyttelijät:
Hannele Lauri, Riitta Väisänen, Simo Salminen, Spede Pasanen
Maat:
Suomi
Kielet:
suomi