Arvostelu

Terävällä symboliikalla saadaan katsojakin miettimään, että onko köyhien parempi elämä mahdollista ainoastaan saduissa.

Vittorio De Sica oli aina ylittämätön ohjaaja tarkastellessaan yhteiskunnan synkillä alueilla elävien jäsenten pyrkimystä parempaan elämään toivottomalta vaikuttavissa olosuhteissa. Sodanjälkeinen fasismin kurittama Italia on oiva ympäristö ainutlaatuiselle selvitymiskertomukselle, joka tuo sanomansa ruudulle ilman erityisesti korostettua kyynisyyttä.

Orvoksi jäänyt poika kohtaa kaltaisiansa kerjäläisiä Milanon laidalla ja liityttyään näiden seuraan hän pyrkii tuomaan järjestystä ja kurinalaisuutta villiin ja värikkääseen joukkoon. Päättäväisyytensä avulla pojasta tulee yhteisön eräänlainen johtohahmo ja asema vahvistuu entisestään kun hän saa käsiinsä kyyhkyn, jonka avulla pystyy toteuttamaan toiveita. Erikoiskyvyt ovatkin tarpeen taistelussa rikkaita ja vaikutusvaltaisia auktoriteetteja vastaan, jotka ahnehtivat kerjäläisten kansoittamaa aluetta.

De Sicaa voi oikeutetusti kehua siitä, että hän pystyy yhdistämään parhaan osaamisensa neorealismissa täysin eri lajityyppiin. Vaikka filmi kääntyykin fantasian puolelle päähenkilön löydettyä ihmekyyhkyn, niin ohjaaja säilyttää silti huolettoman vireensä eivätkä dynaamiset ja yksityiskohtaiset otokset Milanosta syrjäytä missään vaiheessa teoksen inhimillistä sanomaa. Terävällä symboliikalla saadaan katsojakin miettimään, että onko köyhien parempi elämä mahdollista ainoastaan saduissa, mitä painotetaankin erityisesti omintakeisessa loppuratkaisussa.

Pisteet: rating 100,000

AP
Tähtääjä, 79 arvostelua
Arvosteltu: 29.07.2008
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Vampyr
Vampyr arvosana 3,97
Vampyr
Taivas ja helvetti
Taivas ja helvetti arvosana 4,29
Taivas ja helvetti
Fight Club
Fight Club arvosana 4,21
Fight Club
Seitsemäs sinetti
Seitsemäs sinetti arvosana 3,94
Seitsemäs sinetti

Elokuvan tiedot

Milanon ihme
Milanon ihme arvosana 3,93

Milanon ihme (1951)

Alkuperäinen nimi: Miracolo a Milano

Genret:
Komedia,
Valmistusvuosi:
1951
Pituus:
93 min
K3
Ohjaajat:
Vittorio De Sica
Käsikirjoittajat:
Adolfo Franci, Cesare Zavattini, Mario Chiari, Suso Cecchi d'Amico, Vittorio De Sica
Pääosanäyttelijät:
Brunella Bovo, Emma Gramatica, Francesco Golisano, Guglielmo Barnabò, Paolo Stoppa
Maat:
Italia
Kielet:
italia