Arvostelu

Hyytävän tehokas tunnelmacoctail joka nousee James Wanin parhaaksi elokuvaksi sitten ensimmäisen Saw:n.

"You've been a bad, bad boy Gabriel!"

Ohjaaja & käsikirjoittaja James Wan on pistänyt itsensä likoon yhtenä viime vuosien tehokkaimmista tunnelmanluojista. (Saw), (The Conjuring-Kirottu) ja (Insidious) kauhuelokuvasarjojen pääarkkitehtinä toimiva James Wan on päässyt myös kokeilemaan taitojaan toimintaseikkailu elokuvien parissa (Fast & Furious 7) ja (Aquaman) kaltaisilla elokuvilla. James Wan näytti kykynsä myös varsin pätevällä kostotrilleri (Death Sentencellä) ja kliseisen tehokkaalla nukkekauhuelokuva (Dead Silencellä) joissa myös tunnelma oli saatu kohdilleen. James Wan palaa uusimalla elokuvallaan Malignant kauhuelokuvan pariin ja tekeekin sen salakavalan tehokkaasti ja mieleenpainuvasti.

Vuonna 1993 Simionin mielisairaalassa tohtori Florence Weaver (Jacqueline McKenzie) tekee kollegoiden kanssa pelottavan havainnon yhdestä potilaasta Gabrielista ja pian tapahtuu jotain hirveää. Nykypäivänä Seattlessa asuva raskaana oleva Madison Mitchell (Annabelle Wallis) elää jatkuvassa pelossa väkivaltaisen miehensä Derekin (Jake Abel) kanssa. Rajun riidan jälkeen Madison näkee karmean painajaisen tummahiuksisesta hahmosta ja pian Derek löydetään julmasti surmattuna. Samaan aikaan Seattlea ravisuttaa sarjamurhaaja joka surmaa lääkäreitä ja tapausta tutkiva etsivä Kekoa Shaw (George Young) alkaa epäillä Madisonin liittyvän juttuun. Apuun tulee Madisonin sisko Sydney (Maddie Hasson) ja yhdessä he huomaavat että lapsuudessaan heillä oli mielikuvitusystävä nimeltä Gabriel.

Malignant on hyytävän tehokas sukellus ihmismieleen ja varsin tyylikäs kauhutrilleri jossa James Wan on pistänyt mielikuvituksensa liikkeelle. Malignant on 1980 luvun tyylinen kauhutrilleri jossa yhdistyvät Mario Bavan kauhuvisiot, Brian De Palman trillerit sekä David Cronenbergin & William Friedkinin hurjimmat kauhukohtaukset. James Wan maltaa rakentaa Malignantin mysteeriä mukavan rauhallisesti, mutta nostattaa koko ajan (House on Haunted Hill) tyylisestä avauskohtauksesta lähtien tunnelman käsinkosketeltavaksi.

Audiovisuaalisesti Malignant on komennäköinen ja kuuloinen kauhutrilleri jonka maailmassa sataa vettä kuin (Se7en) elokuvassa konsanaan. James Wan osaa pistää lajityypin kliseet tarinan sekaan varsin toimivasti ja varsinkin rockyhtyeestä karannutta hahmoa muistuttava varjoissa ja nurkissa liikkuva Gabriel onnistuu olemaan sopivan uhkaava kauhuelokuvan pahis. James Wanin, Akela Cooperin ja Ingrid Bisun käsikirjoittama Malignant ottaa myös taustalla kantaa näihin ikävän usein uutisotsikoissa olleisiin perhe ja parisuhdeväkivalta tapauksiin. James Wan on jälleen piilotellut tarinan sekaan pieniä vihjauksia aijemmista elokuvistaan.

Varsinaiset kauhukohtaukset James Wan toteuttaa sopivan rujolla asenteella, mutta osaa tiivistää hiiviskelyistä ja jopa tv,n tuijotuksesta oman kieron annoksen tarinan tunnelmaan. Viimeinen 20 minuuttia lyökin sitten katsojasta ilmat pihalle toden teolla ja tarjoaa yhden lähivuosien mieleenpainuvimman finaalin joka tulee varmasti porautumaan tunteisiin ja jakamaan mielipiteitä.

Annabelle Wallis tekee pääroolissa fyysisesti ja henkisesti rankan roolin erikoisten tapahtumien keskelle joutuvana Madisonina. George Young on pätevä innokkaana etsivänä. Jake Abel piirtää sadistisen kauhukuvan narsitisesta aviomiehestä. Maddie Hasson kulkee toimivasti mukana Madisonin siskona. Jacqueline McKenzie ja Christian Clemenson Gabrielia tutkivina lääkäreinä tekevät näpsäkät sivuroolit.

Kokonaisuutena Malignant on hyytävän tehokas tunnelmacoctail joka nousee James Wanin parhaaksi elokuvaksi sitten ensimmäisen Saw:n. Kuka tai mikä Gabriel sitten lopulta on? se kysymys jää pyörimään alitajuntaan hetkeksi aikaa lopputekstien rullatessa valkokankaalle.

Pisteet: rating 80,000

andy
Tähtääjä, 500 arvostelua
Arvosteltu: 11.09.2021
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

American History X
American History X arvosana 4,27
American History X
Vihreä maili
Vihreä maili arvosana 4,38
Vihreä maili
Kummisetä osa II
Kummisetä osa II arvosana 4,29
Kummisetä osa II
Blade Runner
Blade Runner arvosana 4,08
Blade Runner

Elokuvan tiedot

Malignant
Malignant arvosana 3,41