Arvostelu

Mafiasaaga vaatii erinomaiset näyttelijät ja Mafiaveljissä niitä löytyy.

Joukko miehiä ajaa autossa pimeällä tiellä. Takakontista alkaa kuulua pauketta. Miehet pysäköivät auton ja katsovat takakonttiin. Takakontissa on ihmisen muotoinen verinen mytty joka liikkuu ja valittaa. Pienin miehistä ottaa lihaveitsen ja pistelee möykkyä kiukkuisena kunnes se lakkaa liikkumasta. Yksi miehistä sulkee takakontin ja voice-over alkaa selittämään. Realistinen, rujo ja äärimmäisen väkivaltainen saaga New Yorkin mafiosoista alkaa ja se pyörii yhden sellaisen ympärillä.

Martin Scorsesen mafiaelokuva potkaisee oopperamaiseen mafialeffojen genreen tuoretta verta ja ison annoksen väkivaltaa. Henry Hill (Liotta) on mafialle työskentelevä poika jonka ura lähtee pienistä rötöksistä ja etenee lopulta varsin tuottoisaan kokaiinikauppaan. Välissä istutaan vankilassa, joudutaan selvittämään perheongelmia koti- ja työrintamilla. Henryn parhaita kavereita ovat Jimmy "The Gent" Conway (De Niro), joka on leppoisa, ystävällinen ja jääkylmä roisto. Paul Cicero on vakuuttava ja pelottava tappaja. Tommy DeVito on liipasinherkkä ja arvaamaton psykopaatti. Nämä ovatkin Henryn lähimmät tuttavuudet, jotka hän tuntee vuosien ajan.

Mafiasaaga vaatii erinomaiset näyttelijät ja Mafiaveljissä niitä löytyy. Ray Liotta ei ole kovinkaan näkyvä, mutta siltikin äärimmäisen kyvykäs ja onnistuu erityisesti lopussa voittamaan katsojan puolelleen pääasiassa hyvin kosketeltavan kuolemanpelon avulla. Robert De Niro herättää todellista kauhua rauhallisen ja lempeän olemuksensa avulla. Joe Pesci taas tekee elämänsä suorituksen kiukkuisena, väkivaltaisena ja arvaamattomana Tommyna joka loukkaantuu helpolla ja loukkaantuessaan on murhaavan vaarallinen. Kyseinen fuckia vilisevä rooli saikin Oscar-patsaan. Toisen Oscar-ehdokkuuden arvoinen suoritus on Lorraine Bracco Henryn sitkeänä vaimona, Karenina.

Mafiaveljet on loistava elokuva. Sen tarina on täynnä väkivaltaa ja kertoo mafian armottomasta todellisuudesta puhtaan elokuvan keinoin. Se ei kylläkään kerro tarinaa miehestä joka nousee valtaan tappamisella vaan miehestä joka ei voinut nousta valtaan. Mafiassa ei ole ystäviä tai kunnioitusta. Kuka tahansa saattaa joutua koska tahansa kenen tahansa tappamaksi mistä tahansa syystä, joten iske puukko selkään hyvällä omatunnolla - ei tarvitse katua. Leffan ainoa heikkous on hieman liian pitkä kesto, mutta sen ymmärtää elokuvan luodessa perusteellisen kuvan mafian armottomasta väkivaltamaailmasta.

Henry Hill ei todellakaan ole mikään moraalinen esikuva kenellekään, mutta hän teki "The Right Thing" ja sellaisena hänen tarinansa kestää.

DVD on erinomainen paketti ja ekstroissa ovat paitsi elokuvan tekijät myös todellinen Henry Hill esittämässä omia näkemyksiään elokuvasta.

nimimerkki: Jurpo

Pisteet: rating 80,000

Jurpo
Tähtääjä, 1435 arvostelua
Arvosteltu: 01.11.2006
Katsottu: DVD

rating 80,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Taksikuski
Taksikuski arvosana 4,11
Taksikuski
Peli on menetetty
Peli on menetetty arvosana 4,01
Peli on menetetty
American History X
American History X arvosana 4,27
American History X
Mississippi palaa
Mississippi palaa arvosana 3,93
Mississippi palaa

Elokuvan tiedot

Mafiaveljet
Mafiaveljet arvosana 4,34

Mafiaveljet (1990)

Alkuperäinen nimi: Goodfellas

Genret:
Rikos
Valmistusvuosi:
1990
Pituus:
145 min
Ohjaajat:
Martin Scorsese
Käsikirjoittajat:
Martin Scorsese, Nicholas Pileggi
Pääosanäyttelijät:
Joe Pesci, Lorraine Bracco, Paul Sorvino, Ray Liotta, Robert De Niro
Maat:
USA
Kielet:
englanti, italia