Arvostelu

Hämmentävän koukuttava mysteeritrilleri joka todistaa Edgar Wrightin olevan tunnelmallisen näppärä tarinankertoja.

Ohjaaja & käsikirjoittaja Edgar Wright on tullut elokuvamaailmalle tutuksi tunnelmallisen huvittavasta Simon Peggin ja Nick Frostin tähdittämästä Cornetto trilogiasta joka kattaa kauhukomedia (Shaun of the Dead:2004), toimintakomedia (Hot Fuzz:2007) ja sci-fi komedia (The World's End:2013) elokuvat jotka todistivat että Edgar Wrightilla riittää mielikuvitusta ja huumoria varsin viihdyttävään keitokseen. Edgar Wright ohjasi välissä pop-kulttuuria, sarjakuvafilmatisointia ja videopeliä sekoittavan (Scott Pilgrim vastaan maailma:2010) elokuvan. Vuonna 2017 Edgar Wright tehtaili kaahailutrillerin ja rikoselokuvan mainion sekoituksen (Baby Driver).

Nyt Edgar Wright kokeilee taitojaan itsensä ja Krysty Wilson-Cairnsin käsikirjoittamalla psykologisella trillerillä Last Night in Soho ja erinomaisesti kokeileekin sillä Last Night in Soho on mielenkiintoinen sukellus ihmismielen syöväreihin ja elokuvamatka vuoden 1965 Lontooseen. Last Night in Soho elokuvaa ehdittiin esittämään joissain maissa muutamia näytöksiä jo kevät-talvella 2020, mutta Korona pisti elokuvan melkein vuodeksi jäähylle ja uusi ensi-ilta tapahtui Venetsian elokuvajuhlilla 2021

Eloise Turner (Thomasin McKenzie) on nuori 1960 luvun musiikkia kuunteleva muotisuunnitelija opiskelija joka valitaan lontooseen uuteen muotiohjelmaan. Eloisea vaivaa hänen äitinsä traaginen itsemurha ja hänen isoäitinsä Peggy (Rita Tushingham) on pitänyt hänestä huolta. Eloise muuttaa Lontooseen tiukan Ms Collinsin (Diana Rigg) omistamaan asuntoon vuokralaiseksi. Yhtenä iltana Eloise huomaa oudokseen olevansa vuoden 1965 Lontoon Sohossa ja löytää itsestänsä yhtymäkohtia suosittuun laulajaan Sandieen (Anya-Taylor Joy) ja tämän vaikutusvaltaiseen manageriin Jackiin (Matt Smith). Aluksi Eloise epäilee näkyjään pelkiksi uniksi, mutta pian Eloisen pakkomielle Sandieta kohtaan sekoittaa menneisyyden ja nykyisyyden erikoiseksi painajaiseksi hänen ympärillään.

Last Night in Soho on hämmentävän terävä psykologinen trilleri Edgar Wrightilta joka rakentaa mystisen tarinansa maltillisen rauhallisesti. Last Night in Sohon tarinan alku muistuttaa enemmänkin jotain musikaalia jossa kuunnellaan ja saadaan viitteitä 1960 luvun musiikki kappaleista, mutta Edgar Wright alkaa hiljalleen nostattamaan uhkaavia tunnelma kierroksia mukaan tarinaan ja vie katsojan visuaalisesti kauniille elokuvatripille musiikkeineen vuoden 1965 Lontooseen ja samalla mukavan häiritsevään painajaiseen ihmismieleen. Varsinainen kauhu iskeytyy tarinan kylkeen salakavalan odottamattomasti mukaan. Hypnoottisen kauniin neonvaloissa kylpevän ja peilien maailmoissa liikkuvan tunnelman rikkoo pari sitäkin julmempaa shokkia.

Edgar Wrightin ja mainiosta sotatrilleristä (1917) tutun Krysty Wilson-Cairnsin käsikirjoittama Last Night in Soho on erikoisen aikamatkustuskikkailun ja useammankin genre sekoitelman ohella kuvaus lähimmäisen tällä kertaa äidin menetyksen hyväksymisestä ja uudesta alusta uudella paikkakunnalla. Samalla Last Night in Soho on kuvaus julkisuuden tuomasta varjopuolesta ja mihin se voi pahimillaan johtaa. Vuoden 1965 Lontoon Edgar Wright herättää nostalgisen näyttävästi tarinaan henkiin ja heittää muutamia osuvia kulttuuriviittauksia tuolta ajalta joista päällimäisenä 007-Pallosalama elokuvan ensi-ilta. Edgar Wright on hakenut tunnelmaan vaikutteita 1960-1970 lukujen tyylisistä elokuvista ja maustanut seosta Dario Argenton (Suspiria) ja Darren Aronofskyn (Black Swan) elokuvilla. Last Night in Sohon viimeinen näytös ja lopetus tulee varmasti jakamaan mielipiteitä, mutta onnistuu jättämään erikoisen tunteen.

Thomasin McKenzie ja Anya-Taylor Joy kaksikko ovat Last Night in Sohon voimavara ja kumpikin tekevät rooleissaan hyvät roolisuoritukset toisiinsa erikoisella tavalla kiintyneinä hahmoina. Matt "Doctor Who" Smith on erinomainen ylimielisenä managerina joka antaa vahvalle naiskaksikolle mainiota tukea. Veteraanit Terence Stamp salaperäisenä herrasmiehenä ja viimeisessä roolissaan esiintyvä Diana Rigg tiukkana vuokranantajana tuovat reippaan annoksen kokemusta tarinaan.

Kokonaisuutena Last Night in Soho on hämmentävän koukuttava mysteeritrilleri joka todistaa Edgar Wrightin olevan tunnelmallisen näppärä tarinankertoja.

Pisteet: rating 80,000

andy
Tähtääjä, 500 arvostelua
Arvosteltu: 12.11.2021
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

Blade Runner 2049
Blade Runner 2049 arvosana 3,89
Blade Runner 2049
Peli on menetetty
Peli on menetetty arvosana 4,01
Peli on menetetty
Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta
Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta arvosana 4,43
Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta
Vampyr
Vampyr arvosana 3,97
Vampyr

Elokuvan tiedot

Last Night in Soho
Last Night in Soho arvosana 3,29
Genret:
Trilleri,
Valmistusvuosi:
2021
Pituus:
116 min
Ohjaajat:
Edgar Wright
Käsikirjoittajat:
Edgar Wright, Krysty Wilson-Cairns
Pääosanäyttelijät:
Anya Taylor-Joy, Diana Rigg, Elizabeth Berrington, Jessie Mei Li , Matt Smith, Michael Ajao, Rita Tushingham, Synnove Karlsen, Terence Stamp, Thomasin McKenzie
Maat:
Iso-Britannia
Kielet:
englanti