Arvostelu

Kummisetä on komea aloitus mafiasaagalle.

Kummisetää on kehuttu paljon, eikä aiheetta. Kyseessä on varmasti yksi maailman parhaimpia elokuvia. IMDb:n listoilla tämä on maailman paras elokuva ja minunkin listoilla tämä kamppailee Hohdon ja Hyvien, pahojen ja rumien kanssa. Elokuvaa on myöhemmin imitoitu paljon. Elokuvassa on paljon ikimuistoisia kohtauksia ja repliikkejä. Toimintaa ei tältä kannatta odottaa, vaan lähinnä rikosdraamaa. Kummisetä sai myös kolme Oscaria. Suomessa elokuva oli alun perin K-18, mutta myöhemmin ikärajaa laskettiin.

Francis Ford Coppola ja Mario Puzo tekivät yhdessä käsikirjoituksen elokuvaan, joten tämän voi olettaa noudattavan alkuperäisromaania. Toteuttaminen ei sitten ollutkaan aivan vaivatonta, sillä tuotantoyhtiö pisti vähän välistä kapuloita rattaisiin. Etenkin näyttelijöiden valinnoissa oli paljon erimielisyyksiä. Onneksi Coppola sai kuitenkin toteutettua elokuvan omalla tavallaan.

Juonesta en paljon voi paljastaa spoilaamatta liikaa. Sen voin kuitenkin kertoa, että Corleonen mafiaperheen pää don Vito Corleone (Marlon Brando) saa Sollozzolta (Al Lettieri) ehdotuksen aloittaa huumekaupan. Vanha don kuitenkin pitää huumeita huonona juttuna, eikä halua olla tukemassa huumekauppaa. Tästä ei muut mafiaperheet pidä ja kaduilla alkaa virrata veri puolin ja toisin. Don Vito aikoo myös vetäytyä syrjään mafiaperheen toiminnasta ja alkaa nimeämään itselleen seuraajaa. Vahvin ehdokas on juuri sodasta palannut Michael Corleone (Al Pacino).

Coppola on saanut ohjattua hienon elokuvan. Tähän on myös Nino Rotan avustuksella saatu hieno musiikki. Myös näyttelijät tekevät hyvää työtä. Marlon Brando näyttelee hienosti vanhaa donia ja Al Pacino, joka oli vielä tuolloin tuntematon näyttelijä, tekee hyvän roolisuorituksen. Jokainen kohtaus on tehty hienosti. Veren näyttämistä ei kavahdeta ja jokainen murha suoritetaan ilman turhia höpinöitä. Myös dialogi pysyy järkevällä tasolla, eikä siinä sorruta surkeisiin one-linereihin. Kummisetä on komea aloitus mafiasaagalle.

Pisteet: rating 100,000

Ville
Tähtääjä, 492 arvostelua
Arvosteltu: 20.10.2004
Katsottu: VHS

Saman kategorian TOP-leffoja

Tokyo Story
Tokyo Story arvosana 4,26
Tokyo Story
Tule ja katso
Tule ja katso arvosana 4,29
Tule ja katso
Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta
Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta arvosana 4,43
Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta
Murskattuja kukkia
Murskattuja kukkia arvosana 4,15
Murskattuja kukkia

Elokuvan tiedot

Kummisetä
Kummisetä arvosana 4,33

Kummisetä (1972)

Alkuperäinen nimi: The Godfather

Genret:
Rikos,
Valmistusvuosi:
1972
Pituus:
168 min
K15
Tunnetaan myös nimillä:
Mario Puzo's The Godfather
Ohjaajat:
Francis Ford Coppola
Käsikirjoittajat:
Francis Ford Coppola, Mario Puzo
Pääosanäyttelijät:
Abe Vigoda, Al Pacino, Diane Keaton, James Caan, John Cazale, Marlon Brando, Richard S. Castellano, Robert Duvall, Sterling Hayden, Talia Shire
Maat:
USA
Kielet:
englanti, italia