Arvostelu

Elokuva pursuaa viisasta juonenkuljetusta ja loistavia näyttelijäsuorituksia kivenkovalta tähtikaartilta.

Kummisetä-trilogia on yksi parhaimpia elokuvatrilogioita. Ykkönen on mm. rankattu Imdb:n parhaimpien elokuvien listan ykköseksi. Ykkönen voitti myös kolme Oscar-pystiä. Sitten se kakkonen. Yleensä menestyselokuvien jatko-osat ovat väsähtäneitä tai muuten huonoja. Kummisetä 2 onkin poikkeus tuossa kategorissa. Elokuvaa pidetään jopa onnistuneempana kuin ykkösosaa. Omasta mielestä tuo ei ole totta mutta ei Kummisetä 2:n mahtia voi kiistää. Tämä löytyy jo mainitulta Imdb:n listalta neljänneltä sijalta ja tämä elokuva voitti peräti kuusi Oscaria. Patsaat tulivat parhaasta elokuvasta, ohjauksesta (Francis Ford Coppola), käsikirjoituksesta (Francis Ford Coppola, Mario Puzo), sivuroolista (Robert De Niro), musiikista (Nino Rota, Carmine Coppola) ja lavastuksesta. Tuon jälkeen on pakko sanoa että pystit oli ansaittu ja elokuvaa varten oli paiskittu paljon töitä. Kummisetä 2:ssa kaikki on melkein täydellistä, lukuunottamatta elokuvan kestoa jota olisi voitu hieman karsia sillä mukaan on eksynyt vähemmänkin kiinnostavia kohtauksia, mutta hyvä näinkin ja se ei vaikuta elokuvan tasoon mitenkään. Kyllä Kummisetä 2 on ansainnut paikkansa elokuvahistoriasta ensimmäisen Kummisedän rinnalla. Kaikki odotukset lunastettiin ja jo alku osoitti että ei tämä mikään turha teos olekkaan. Sisältäähän tämä myöskin De Niron huikean roolisuorituksen nuorena Vito Corleonena ja Michaelin persoona saa uusia piirteitä, joita ensimmäinen Kummisetä ei vielä näyttänyt.

Kakkonen jatkaa suoraan siitä mihin ykkönen jäi. Michaelista on tullut kuuluisan mafiaperheen johtaja. Hän ei ole samanlainen johtaja kuin ykkösessä johtajana ollut Marlon Brandon esittämä Vito Corleone, sillä hän pyrkii tekemään vaimonsa Kayn (Diane Keaton) mieliksi monista perheen liiketoimista laillisia. Tuo on elokuvan lähtökohta ja siitä alkaakin Michaelin nousu ja tuho. Elokuvan on myös tärkeä sivujuoni. Elokuvassa näytetään välillä takautumia Vito Corleonen nuoruusvuosista jotka eivät olleet pojalle suopeita. Hän joutui lapsena elelemään yksin, sillä hänen vanhempansa murhattiin verisesti pojan silmien edessä. Lapsuus ei ollut muutenkaan suopea nuorelle Corleonelle sillä Vito joutui lähtemään tappajia pakoon Amerikkaan. Sitten kun hän alkoi kasvaa niin hän löysi rikokset. Siitä tuli loppujen lopuksi hänen leipänsä ja hän kosti vanhempansa murhaajille ja alkoi rakentaa omaa mafiavaltakuntaansa. Sitten en enää selitä juonta sillä katsojan täytyy kokea kokonaan tämä mahtava juoni ja sen koukerot katsomalla koko elokuva. Ja yhteen menoon tietysti, pitkästä kestosta huolimatta. Silloin pystyy eläytymään elokuvan synkkään maailman täydellisesti ja oppii tuntemaan elokuvan hahmot. Ja vielä suremaan ja iloitsemaan heidän puolestaan, sillä kukaan hahmo ei jää ohueksi vaan kaikille hahmoille annetaan kunnolliset luonteet ja jokaisella on omat heikkoutensa ja vahvuutensa.

Kummisetä 2:n roolisuoritukset ovat uskomattomia. Al Pacino näyttelee Michaelin roolin sellaisella taidolla että oksat pois. Etten uskaltaisi jopa väittää että tässä nähdään häneltä hitusen parempi roolisuoritus kuin ensimmäisessä Kummisedässä. Saattaa johtua siitäkin että tässä elokuvassa Al Pacino onkin pääosassa sillä ensimmäisessä Kummisedässä hän jäi Marlon Brandon jalkoihin. Tosin tästäkin elokuvasta löytyy Pacinolle varteenotettava kilpailija. Nimittäin veteraaninäyttelijä Robert De Niro. Hän näyttelee unohtumattomasti nuoren Vito Corleonen roolin ja tunnetustihan hän paneutuu aina rooleihinsa. Tätäkin rooliansa varten De Niro asui pitkään Sisiliassa ja opetteli Marlon Brandon ilmeitä ja ääntelemistä videolta. De Niro voittikin lopulta Oscarin roolistaan kuten myös edeltäjänsä Brando. Vito Corleone onkin eniten Oscareita saanut roolihahmo. Muutkin näyttelijät selviytyvät rooleistaan ongelmitta. Pacinon ja De Niron jälkeen tulee mieleen John Cazale, joka näyttelee Fred! oa. Fredo on tässä elokuvassa enemmän esillä kuin ykkösessä mikä on sinänsä hyvä päätös sillä tässä osassa John Cazale pääsee näyttämään loistavia näyttelijäntaitojaan. Myös Rockysta tunnettu Talia Shire näyttelee hyvin Conniena. Lisäksi elokuva sisältää monia muita hyviä näyttelijöitä, mutta jos luettelisin he kaikki niin siinä menisi tämäkin aika.

Francis Ford Coppola ohjaa varmalla kädellä ja onkin hyvä että Francis onkin ohjaajana tässä elokuvassa. Ehdokkaana oli mm. Martin Scorsese, joka olisisi sinänsä ihan hyvä ohjaaja mutta mielestäni Coppola sopii paremmin Kummisedän ohjaajan pallille paremmin kuin kukaan muu. Käsikirjoitus on mestarillisesti kirjoitettu. Kässäri paneutuu Corleonen suvun vaiheisiin ilman sen kummempia kikkailuja. Loppujen lopuksi Kummisetä 2 on maanmainiota viihdettä jokaiselle mafiaelokuvien ystäville. Elokuva pursuaa viisasta juonenkuljetusta ja loistavia näyttelijäsuorituksia kivenkovalta tähtikaartilta. Toimintapläjäysten ystävien ei tähän kannata paljoa koskea sillä Kummisetä 2 on hyvin puhelias ja surumielinen elokuva mafiaperheen noususta ja laskusta. Katso tämä niin et pety. Tällaista elokuvaa ei nykyään paljon osata tehdä ja se onkin iso harmi.

nimimerkki: Mask

Pisteet: rating 100,000

Mask
Käyttäjä, 174 arvostelua
Arvosteltu: 30.07.2004
Katsottu: DVD

rating 100,000

Saman kategorian TOP-leffoja

American Beauty
American Beauty arvosana 4,09
American Beauty
Seitsemän
Seitsemän arvosana 4,19
Seitsemän
Alaston satama
Alaston satama arvosana 4,05
Alaston satama
Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota
Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota arvosana 4,30
Once Upon a Time in America - suuri gangsterisota

Elokuvan tiedot

Kummisetä osa II
Kummisetä osa II arvosana 4,29

Kummisetä osa II (1974)

Alkuperäinen nimi: The Godfather: Part II

Genret:
Rikos,
Valmistusvuosi:
1974
Pituus:
192 min
K15
Tunnetaan myös nimillä:
Kummisetä II, Mario Puzo's The Godfather: Part II
Ohjaajat:
Francis Ford Coppola
Käsikirjoittajat:
Francis Ford Coppola, Mario Puzo
Pääosanäyttelijät:
Al Pacino, Diane Keaton, John Cazale, Lee Strasberg, Michael V. Gazzo, Robert De Niro, Robert Duvall
Maat:
USA
Kielet:
englanti, italia, espanja