Arvostelu

Klassikoita, joita kenenkään ei pitäisi missata.

It was you,Fredo.You broke my heart..

Kummisetä II jatkaa suoraan siitä,mihin ikimuistoinen ykkösosa päättyi. Vanhan Don Corleonen menehdyttyä perhen kuopus Michael(loistava, loistava Al Pacino)otti Corleonen dynastian ohjat käsiinsä, joskin hieman erilaisella otteella kun isäukkonsa. Jatko-osa kertoo Michaelin noususta ja tuhosta perheen hallitsijana,mutta samalla on käynnissä myös toinen "sivujuoni", jossa seurataan nuoren Viton Corleonen (loistava, loistava Robert De Niro) kovin synkkää menneisyyttä. Vito Andolinin vanhemmat teurastettiin kun hän oli yhdeksän ja pikku pojannulikan oli pakko lähteä tappajia pakoon Amerikkaan (muistakaa,millä repliikillä koko saaga alkoi...), missä hänestä tuli nuorena miehenä New Yorkin italialaisemigranttien keskuudessa pelätty, mutta myös armollinen jenginjohtaja. Elokuvassa on siis käynnissä isän ja pojan vuorotellen seurattavat valta-taistelut, jotka kummatkin ovat ruumiiden täyttämiä.

Elokuvan kantava voima onkin ehdottomasti roolisuoritukset.Suosikkini Robert De Niro vetää ehdottomasti pointsit kotiin nuorena Vitona, joka joutui kärsimään paljon, mutta silti(tai ehkä juuri siksi) kasvoi armolliseksi mutta häikäilemättömäksi mieheksi. De Niron kerrotaankin matkineen mestari Brandon puhetyyliä ja liikuntaa, ja se näkyykin lopputuloksessa. Mutta myös Al Pacino on aivan sanoinkuvaamattomman loistava nuorena Michaelina, joka ei selvästikään pysty täyttämään isänsä jättämää valtaistuinta ja päätyykin lopulta kamalaan ratkaisuun ikimuistoisessa loppukohtauksessa, joka saa kyynleet silmään takuuvarmasti Mäntysuopaa paremmin.

Myös sivuosien esittäjät eivät jää varjoon,varsinkin Diane Keaton ja Talia Shire (Coppolan sisko) jäävät vahvasti mieleen Corleonen perheen naisina, joilla ei ole bisnestoimiin asiaa.Myös Robert Duvall Michaelin Consiglierina jää mieleen, sekä John Cazale surkeana Fredona (Cazale ehti lyhyen uransa aikana esiintyä vain viidessä elokuvassa, mutta lista on melko vaikuttava, mm Kauriinmetsästäjä ja Kummisetä I-II).

Kummisedät ovat emotionaalisesti hyvin vahvoja elokuvia ja tämä kakkos-osa onkin ehkä trilogian tärkein,ehkä elokuvia ei pitäisikään kutsua jatko-osiksi, vaan pikemminkin täydennys-sellaisiksi, sillä ne täydentävät hyvin toisiaan ja jokainen kolmesta osasta tuo Corleonen perheen traagiseen nousu ja tuho-tarinaan jotain tärkeää, mutta tämä kakkos-osa on selvä taitekohta, jonka lopussa Michael jää aivan yksin: koko perhe on joko kuollut tai hylännyt tämän "hirviön" oman onnensa nojaan. Tarinaa täydentää loistavasti Nino Rotan ja ohjaajan isän Carmine Coppolan unohtumaton ja vahva musiikki, joka jää katsojan mieliin soimaan seuraavaksi viikoksi.

Kummisedät ovat raskaan sarjan klassikoita, joita kenenkään ei pitäisi missata ja DVD-boksi onkin erinomainen tapa tutustua trilogiaan. Suosittelen, mutta varatkaa nenäliinoja.

Pisteet: rating 100,000

John Lennonjohto
Käyttäjä, 106 arvostelua
Arvosteltu: 24.06.2003
Katsottu: DVD

rating 100,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Harakiri
Harakiri arvosana 4,22
Harakiri
Rita Hayworth - avain pakoon
Rita Hayworth - avain pakoon arvosana 4,54
Rita Hayworth - avain pakoon
Auringonnousu
Auringonnousu arvosana 3,93
Auringonnousu
Milanon ihme
Milanon ihme arvosana 3,93
Milanon ihme

Elokuvan tiedot

Kummisetä osa II
Kummisetä osa II arvosana 4,29

Kummisetä osa II (1974)

Alkuperäinen nimi: The Godfather: Part II

Genret:
Rikos,
Valmistusvuosi:
1974
Pituus:
192 min
K15
Tunnetaan myös nimillä:
Kummisetä II, Mario Puzo's The Godfather: Part II
Ohjaajat:
Francis Ford Coppola
Käsikirjoittajat:
Francis Ford Coppola, Mario Puzo
Pääosanäyttelijät:
Al Pacino, Diane Keaton, John Cazale, Lee Strasberg, Michael V. Gazzo, Robert De Niro, Robert Duvall
Maat:
USA
Kielet:
englanti, italia, espanja