Arvostelu

Kyseessä on järkyttävä elokuva, muttei ryppyotsaisella tavalla.

Pikku-Alexin harrastuksiin kuuluu seksi, ultraväkivalta ja huumeet, kuten kenen tahansa teini-ikäisen nadsattia vääntävän maltsikin. Hymyillen röyhkeästi ja pyllyä rapsutellen hänen elämänsä sujuu rattoisasti, kunnes fallospatsas lipsahtaa, vähän liian kovaa, ja Alex istuu vankilassa murhasta.

Vankilassa Alex tutustuu uuteen hoitomuotoon, jonka avulla ihmisestä tulee "hyvä". Alex hakeutuu henkisesti väkivaltaiseen hoitoon, mutta "parannuttuaan" päätyy yhteiskunnan hylkiöksi.

Kellopeliappelsiini sijoittuu tulevaisuuteen, jossa Neuvostoliiton vaikutus näkyy joka puolella (erityisesti nuorison puheessa), poliisit ovat hävyttömiä ja kaupungit slummiutuvat.Yhteiskuntakritiikki on raakaa. Monet ovat kritisoineet elokuvaa siitä syystä, että se on vanhanaikainen - tulevaisuudessa on vinyylilevyjä ja kirjoituskoneita ja niin edes päin. Minua se ei häirinnyt laisinkaan. Huvittavaa on tosin se, että tulevaisuudessa tuntuu olevan haalarit ja putkipuvut aina muodissa.

Kellopeliappelsiinin tunnelma on toisesta maailmasta, eikä se ole juurikaan vanhentunut. Kyseessä on järkyttävä elokuva, muttei sillä ryppyotsaisella tavalla (70-luvun väkivalta on vielä melko kilttiä eikä seksiäkään ole kuin yhden viattoman Beethovenin säestämän pikku rupeaman verran), mutta psykopaattikertomusta siitä ei saa mitenkään. Alex on ehdottomasti hurmaavin pahis elokuvan historiassa, ja jonkinlainen ristiriidan tuntu on havaittavissa. Malcolm McDowellin huikaiseva näyttely tekoripsissä ja koristeellisessa juhlatakissa, laukomassa iskurepliikkejä enkeleiden pasuunoista on sellainen mikstuura, että heikottaa.

Stanley Kubrickin ohjaus yksinkertaisen tehokasta ja upeaa, aah, ja musiikki! Punainen ruutu, psykedeelisen Moog-syntetisaattorin ensimmäiset äänet ja Alexin rauhallinen kerronta sykäyttävät selkäpiitä. Kellopeliappelsiini on nerokas elokuva.

nimimerkki: Lolita

Pisteet: rating 100,000


Vieras Arvosteltu: 16.02.2007
Katsottu: DVD

Alex paranee...

Söpö 14.01.2003

rating 90,000

Saman kategorian TOP-leffoja

The Shining - Hohto
The Shining - Hohto arvosana 4,16
The Shining - Hohto
Seitsemän samuraita
Seitsemän samuraita arvosana 4,34
Seitsemän samuraita
Imperiumin vastaisku
Imperiumin vastaisku arvosana 4,24
Imperiumin vastaisku
Harakiri
Harakiri arvosana 4,22
Harakiri

Elokuvan tiedot

Clockwork Orange - Kellopeliappelsiini
Clockwork Orange - Kellopeliappelsiini arvosana 4,16

Clockwork Orange - Kellopeliappelsiini (1971)

Alkuperäinen nimi: A Clockwork Orange

Genret:
Rikos,
Valmistusvuosi:
1971
Pituus:
137 min
Tunnetaan myös nimillä:
Clockwork Orange - Kellopeli appelsiini, Kellopeli appelsiini, Kellopeliappelsiini (tv)
Ohjaajat:
Stanley Kubrick
Käsikirjoittajat:
Anthony Burgess, Stanley Kubrick
Pääosanäyttelijät:
Malcolm McDowell, Michael Bates, Patrick Magee, Warren Clarke
Maat:
Iso-Britannia, USA
Kielet:
englanti