Arvostelu

Kyseessä on hyvä Stephen Kingin tarinaan perustuva TV-elokuva.

Salem's Lot oli vaikea hankkia, kun yritin etsiä sen DVD:nä käsiini. Lopultakin voin sanoa, että se oli sen arvoista; kyseessä on hyvä Stephen Kingin tarinaan perustuva TV-elokuva.

Painajainen -nimellä suomennetun Salem's Lot -romaanin kautta tutustuin aiheeseen ensimmäistä kertaa, mutta ennen tätä elokuvaa näin vuonna 2004 valmistuneen uusintaversion. Se oli vakuuttava toteutukseltaan, mutta nykyaikaisuuteen siirtyminen ja vähäinen kauhu turmelivat nopeasti hyvän tunnelman. No, oman mielipiteeni mukaan tämä leffa korjasi aika paljonkin.

Benjamin Mears (Soul) saapuu lapsuutensa kaupunkiin, Salem's Lotiin (tai Jerusalem's Lotiin, niin kuin paikallisilla on tapana sitä kutsua). Benin tarkoituksena olisi kirjoittaa kirja Marstenin talosta, joka on jättänyt häneen traumaattiset jäljet. Sitten taloon ilmaantuu uusia asukkaita, antiikkikauppiaat Richard K. Straker (Mason) sekä Kurt Barlow. Aluksi yksi poika katoaa. Lopulta asukkaita alkaa kuolemaan oudon epidemian aiheuttamana - heräten taas öisin saalistamaan eloonjääneitä.

Kun sain DVD:n itselleni, tajusin piteleväni kädessäni sen leikkaamatonta versiota. Mutta kun kolmituntinen, kahteen osaan jaettu minisarja oli katsottu, ihmettelin sen sensuroinnin syytä. Elokuvassa ei esiintynyt kuin yksi näkyvä väkivaltainen kohtaus, eikä sekään mikään paha ollut. Enimmäkseen leffassa on turvauduttu kauhuun ja säikyttelyyn, missä onnistutaan kuin onnistutaankin. Tämä taitaa olla ihan Tobe Hooperin ansiota, mainiosti kun ohjaa. Eikä ole mikään ihme, sillä samaa tekniikka Hooper käytti Teksasin moottorisahamurhaajassa, mistä syystä siitäkin satuin pitämään.

Elokuvassa on monia hyviä näyttelijöitä, mm. David Soul sankarin roolissa ja James Mason Strakerina. Cully Sawyeria esittävä George Dzundza eläytyy hyvin, saaden hahmon näyttämään uhkaavalta ja arvaamattomalta, mikä tekee ihan suuren vaikutuksen. Eikä Kurt Barlowia näyttelevä Reggie Nalder vedä sen hullummin, vaikkakaan repliikkejä ei tulla kuulemaan häneltä koko elokuvan aikana.

Ensimmäinen Kingin romaanin pohjalta tehty minisarja toimii kuin toimii - vielä melko heikoista tehosteista ja pienestä roskaisuudesta huolimatta. Leffa kohoaa ehdottomasti parhaitten kauhuelokuvien kastiin, sillä tämä osasi sentään luoda tunnelman kuin se vuonna 2004 tehty Salem's Lot.

Okei, jotta tämä ei menisi liialliseksi ylistelyksi, voin sanoa yhden huonon puolen elokuvasta. Kauhujen kaupunki -suomennos on aika tyhmä.

Pisteet: rating 100,000

Blairoid
Käyttäjä, 76 arvostelua
Arvosteltu: 01.10.2008
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Nykyaika
Nykyaika arvosana 4,19
Nykyaika
Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta
Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta arvosana 4,43
Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta
Harakiri
Harakiri arvosana 4,20
Harakiri
American History X
American History X arvosana 4,27
American History X

Elokuvan tiedot

Kauhujen kaupunki
Kauhujen kaupunki arvosana 3,84

Kauhujen kaupunki (1979)

Alkuperäinen nimi: Salem's Lot

Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1979
Pituus:
184 min
K16
Ohjaajat:
Tobe Hooper
Käsikirjoittajat:
Paul Monash, Stephen King
Pääosanäyttelijät:
Bonnie Bedelia, David Soul, Ed Flanders, Elisha Cook jr., George Dzundza, James Mason, Julie Cobb, Lance Kerwin, Lew Ayres
Maat:
USA
Kielet:
englanti