Arvostelu

Jedin paluu toi lähes täydellisen lopetuksen yhdelle parhaimmalle trilogialle.

Ensimmäinen Star Wars ja vuonna 1977 ilmestynyt Tähtien sota eli Star Wars: Episode IV - A New Hope on puhdas mestariteos, kolmen vuoden jälkeen aiemmasta elokuvasta katsottuna ilmestynyt Imperiumin vastaisku on parhaimpia elokuvia ikinä ja mestariteos sekin, sitten on vuonna 1983 ilmestynyt Jedin paluu, joka häviää aiemmille osille, mutta on silti mestariteos. Nyt on aika kertoa minun mielipiteeni Jedin paluusta, trilogian päättäjästä.

Luke, Leia, Chewbacca, R2-D2 ja C-3PO yrittävät vapauttaa heidän ystävänsä Han Solon. Han Soloa pitää vankina gangsteri Jabba The Hutt, joka ymmärtää vasta liian myöhään aliarvioineensa jediksi kasvaneen Luken. Onnistuneesti päättyneen paon jälkeen he suuntaavat muiden kapinallisten luokse. Luke lähtee kuitenkin Dagobahiin, jossa Yodan on tarkoitus viedä hänen koulutus loppuun. Onko Yoda sittenkin siihen liian vanha? Samaan aikaan Imperiumi on rakentamassa uutta kuoleman tähteä, jonka valmistumista tulee valvomaan Keisari. Viimeiseksi alkaa jännitys siitä saako Darth Vader ja Keisari käännytettyä Luken Voiman pimeälle puolelle.

Star Wars-elokuvien pääsaagan keskeisimpänä hahmona on aina ollut Skywalker. Näissä alkuperäisissä elokuvissa on Luke Skywalker ja esiosissa on Anakin Skywalker. Jedin paluussa Mark Hamill toistaa roolinsa Luken roolissa ja suoriutuukin siitä loistavasti. On hienoa nähdä tarina maalaispojasta, josta tulee koko galaksin ainoa toivo ja taitava jedi. Nykypäivän elokuvissa tämä on kuitenkin aika kulunutta. Sitten meillä on salakuljettajana tunnettu Han Solo, jonka rooliin hyppää jälleen kerran Harrison Ford. Hän valitettavasti jää hieman varjoon tässä kolmannessa elokuvassa. Ja mitäs Jedin paluu olisikaan ilman Leiaa, jota hienosti tulkitsee Carrie Fisher. Hänellä olikin enemmän ruutuaikaa kuin aiemissa elokuvissa. Oliko se hyvä asia? No olisin mieluummin nähnyt enemmän Han Soloa kuin Leiaa. Edeleen Darth Vader on lempparini kaikista Star Warssin hahmoista, koska hän on vain niin uhkaava James Earl Jonesin äänellä ja lisäksi hänen hahmonsa on käsikirjoitettu loistavasti.

Monet ovat kritisoineet sitä, että elokuva olisi liian lapsellinen. Voihan sen niinkin ajatella, mutta periaatteessa voi myös ajatella, että tämä on lastenelokuva. Star Warssia voi katsoa lapset, nuoret, aikuiset tai vanhukset. Kaikille löytyy omia piristysruiskeita, joiden avulla tulee pitämään elokuvasta. Itseäni eivät härinneet Ewokit tai mitkään muutkaan asiat, joista jotkut ihmiset ovat valittaneet. John Williamsin musiikki toimii täydellisesti ja lavastus toimii myös.

Jedin paluu ei ole täydellinen lopetus trilogialle, mutta tarpeeksi hyvä, jotta trilogiaa voi kutsua loistavaksi, mestariteokseksi tai ihan vaan kivaksi.

Pisteet: rating 100,000

Leffa Timppa
Käyttäjä, 116 arvostelua
Arvosteltu: 01.10.2017
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Aladdin
Aladdin arvosana 4,01
Aladdin
Kenraali
Kenraali arvosana 4,10
Kenraali
Hyökkäys erämaassa
Hyökkäys erämaassa arvosana 3,68
Hyökkäys erämaassa
Robocop
Robocop arvosana 4,10
Robocop

Elokuvan tiedot

Jedin paluu
Jedin paluu arvosana 4,19

Jedin paluu (1983)

Alkuperäinen nimi: Return of the Jedi

Genret:
Seikkailu,
Valmistusvuosi:
1983
Pituus:
134 min
Tunnetaan myös nimillä:
Star Wars Episode VI: Return of the Jedi
Ohjaajat:
Richard Marquand
Käsikirjoittajat:
George Lucas, Lawrence Kasdan
Pääosanäyttelijät:
Alec Guinness, Anthony Daniels, Billy Dee Williams, Carrie Fisher, David Barclay, David Prowse, Denis Lawson, Frank Oz, Harrison Ford, Ian McDiarmid, James Earl Jones, Jeremy Bulloch, Kenny Baker, Mark Hamill, Peter Mayhew, Timothy M. Rose, Warwick Davis
Maat:
USA
Kielet:
englanti