Arvostelu

Ilman sitä jotakin tarina tuntuu enemmän pakolla kuin ilolla tehdyltä.

Voi, voi! Taisi George Lucasilta loppua ideat kolmanteen Star Warsiin kun näin tönkön osan meni tekemään. Kahden edellisen mestariteoksen jälkeen luulisi Georgen tietävän mitä meni kirjoittamaan kun oli onnistunut edellisissäkin niin hyvin. Mahtava ensimmäinen osa on kulttipätkä, seuraavana paras jatko-osa ikinä ja ylitti melkein esimmäisen. Mutta mikä meni vikaan Jedin paluussa?

Ensinnäkin elokuvan alku on harvinaisen pitkäveteinen joka ei sisällä muuta kuin tylsää pölinää ilman sen suurempaa jännitystä. Alun pölinöiden jälkeen siirrytään ponnettomaan ilmalaivalla taisteluun. Alkua voi kuvailla sanalla turhauttava. Alun jälkeen elokuva paranee huomattavasti. Vanhat sankarit lähtevät Endorin metsäkuuhun tuhoamaan suojakilpigeneraatorin jotta kapinalliset voisivat hyökätä uutta kuolemantähteä vastaan kun siellä majailee itse Keisari, Imperiumin pää-piru, joka tahtoisi käännyttää Luken pimeälle puolelle Darth Vaderin seuraajaksi.

Tarinan heikkous piilee siinä että se kierrättää kaikki Uuden toivon elementit ja on poistanut Imperiumin vastaiskusta tulleen synkkyyden ja laittanut sen tilalle Uuden toivon seikkailuhengen. Mielestäni tarinassa olisi saanut olla paljon synkempi tunnelma. Sen sijaan tilalle laittettiin lapsille suunnattu meininki jota korostaa ennen kaikkea Endorin metsäkuussa asuavat nallemaiset Ewokit. Elokuvan ainoa synkkä kohta on Vaderin ja Luken välien selvittely, johon olisi saanut varata paljoin enemmän aikaa Endoranin metsäkuun taistelun sijaan.

Mutta ei niin pahaa etteikö jotain hyvääkin; näytteliät tekevät jälleen kerran nappi suorituksen ja efektipuoli on mainitsemisen arvoinen joskaan ei yhtä häikäisevä kuin Uudessa toivossa ja Imperiumin vastaiskussa. Keisari on juuri tarpeeksi inhottavan ja häijyn oloinen kuin Imperiumin johtajan pitääkin olla. Tunteeliset kohtaukset toimivat hyvin.

Mutta jokin jää vain puuttumaan ja ilman sitä jotakin tarina tuntuu enemmän pakolla kuin ilolla tehdyltä. Yksi palukka tulee synkistelystä ja loput kaksi Star Warsin Midaan kosketuksesta. Ja täytyy muistaa että toimiihan tämä paljon paremmin kuin esim. Pimeän uhka.

nimimerkki: varikkodroidi

Pisteet: rating 60,000

Trinity
Käyttäjä, 5 arvostelua
Arvosteltu: 24.07.2006
Katsottu: DVD

Saman kategorian TOP-leffoja

Imperiumin vastaisku
Imperiumin vastaisku arvosana 4,24
Imperiumin vastaisku
Robocop
Robocop arvosana 4,10
Robocop
127 tuntia
127 tuntia arvosana 3,72
127 tuntia
Toy Story 2
Toy Story 2 arvosana 3,74
Toy Story 2

Elokuvan tiedot

Jedin paluu
Jedin paluu arvosana 4,19

Jedin paluu (1983)

Alkuperäinen nimi: Return of the Jedi

Genret:
Seikkailu,
Valmistusvuosi:
1983
Pituus:
134 min
Tunnetaan myös nimillä:
Star Wars Episode VI: Return of the Jedi
Ohjaajat:
Richard Marquand
Käsikirjoittajat:
George Lucas, Lawrence Kasdan
Pääosanäyttelijät:
Alec Guinness, Anthony Daniels, Billy Dee Williams, Carrie Fisher, David Barclay, David Prowse, Denis Lawson, Frank Oz, Harrison Ford, Ian McDiarmid, James Earl Jones, Jeremy Bulloch, Kenny Baker, Mark Hamill, Peter Mayhew, Timothy M. Rose, Warwick Davis
Maat:
USA
Kielet:
englanti