Arvostelu

Taianomainen, välillä myös hauska, mutta myös paikoin pelottava.

Kovin paljoakaan Roald Dahlin tuotoksiin - saatika niistä käännettyihin elokuvaversioihin - en ole paljoakaan tutustunut. Ehkä yksi näistä oli tämä Tim Burtonin ohjaama Jali ja suklaatehdas, mikä enimmäkseen iski, vaikkei suosikkeihini kuulukkaan.

Mutta sitten on vielä yksi leffa, jonka minä muistan melko hämärästi lapsuuden syöveristä. Ja se on tämä, Iso kiltti jätti.

Orpotyttö Sophie herää eräänä yönä ja näkee kadulla ison ukkelin muiden talojen ikkunoiden ääressä. Pian tämä jättimäinen mies huomaa Sophien ja kaappaa hänet mukaansa jättien maahan. Sophien hyväksi tuuriksi jätti onkin kiltti, eikä tällä ole aikomuksena syödä ihmisiä, toisin kuin muut jätit. Lopulta Sophie ja BFG (Big Friendly Giant) aikovat tehdä jotain ilkeiden jättiläisten suhteen.

Vaikka on vanhassa animaatio venhentuneet grafiikat, nostattaa tämä silti kauniin tunnelman pintaan. Taianomainen, välillä hauska, mutta myös pelottava. Monille pienille lapsille tämä ei sovi; sen jo näkee ensimmäisestä ilkeästä jättiläisestä, joka hyökkää BFG:n kotikoloseen. Ne ovat ainoa (mutta myös oikeasti) pelottava asia koko leffassa, mikä johtuukin niiden rumasta ulkomuodosta.

Tässä on paljon nostalgia-arvoa, sillä kun viimeksi näin, olin kaiketi about 3-4-vuotias. Silti tämä on jäänyt hyvin mieleen, hienoltaan tunnelmaltaan ja ihanista lauluistaan. Suosittelen, mutta en kovin pienelle kohderyhmälle.

Pisteet: rating 80,000

Blairoid
Käyttäjä, 76 arvostelua
Arvosteltu: 14.10.2008
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Repe Sorsan haamujengi
Repe Sorsan haamujengi arvosana 3,90
Repe Sorsan haamujengi
Kaunotar ja hirviö
Kaunotar ja hirviö arvosana 4,10
Kaunotar ja hirviö
Leijonakuningas
Leijonakuningas arvosana 4,25
Leijonakuningas
Berliinin taivaan alla
Berliinin taivaan alla arvosana 4,06
Berliinin taivaan alla

Elokuvan tiedot

Iso kiltti jätti
Iso kiltti jätti arvosana 3,60

Iso kiltti jätti (1989)

Alkuperäinen nimi: The BFG

Genret:
Fantasia,
Valmistusvuosi:
1989
Pituus:
87 min
Ohjaajat:
Brian Cosgrove
Käsikirjoittajat:
John Hambley, Roald Dahl
Pääosanäyttelijät:
Amanda Root, Angela Thorne, Ballard Berkeley, David Jason, Don Henderson (II), Michael Knowles
Maat:
Iso-Britannia
Kielet:
englanti