Arvostelu

Viihdyttävän ovelasti useita ovia avaava trilleri nousee tähän asti parhaaksi Dan Brownin kirjoittamista Robert Langdon elokuvista.

The darkest places of hell are reserved for those who remain in the moral crises of the largest neutral.

Elokuvaveteraanit ohjaaja Ron Howard ja näyttelijä Tom Hanks heittäytyvät kolmannen kerran Dan Brownin kirjoittamien romaanien maailmoihin elokuvassa Inferno. Da Vinci-koodi:2006 ja Enkelit & Demonit:2009 saavat seurakseen kutkuttavan viihdyttävän mysteeritrillerin Inferno. Tosin Dan Brown kirjoitti Enkelit & Demonit ja Da Vinci-Koodin ohella myös Robert Langdonista kertovan Kadonnut Sympoli romaanin, mutta jostain syystä tuota ei ole pidetty toistaiseksi tarpeeksi mielenkiintoisena filmata elokuvaksi.

Da Vinci-Koodi oli melkoinen menestys niin romaanina kuin elokuvanakin. Tarinassa reissattiin pitkin Eurooppaa mystisen maljan ja käytännössä yhden valheen perässä. Elokuva ja itse romaani jakoivat ihmisten mielipiteet jyrkästi kahtia.Enkelit & Demonit tiivisti tapahtumapaikan, tunnelman ja pisti Robert Langdonin juoksemaan pitkin Vatikaania etsimässä massiivista antimateria pommia. Inferno jatkaa hieman Enkelit & Demonit tyylisellä trilleri otteella, mutta laajentaa tarinankerronan temmelyskentän isommaksi ja panokset vieläkin suuremmiksi.

Jos et ole lukenut Inferno romaania tai saatika katsonut yhtään traileria kyseisestä elokuvasta näin ollen aina parempi. Robert Langdon (Tom Hanks) herää yhtenä yönä Firenzeläisessä sairaalassa eikä jostain syystä muista yhtään mitään. Langdon ei tuskin ole kunnolla ehtinyt silmiään avata kun sairaalan käytävälle hyökkää aseistautunut nainen, mutta kuin tyhjästä yksi sairaalan lääkäri Sienna Brooks (Felicity Jones) kaappaa Langdonin mukaansa ja jostain syystä Brooks tuntuu tietävän kokoajan pakomatkan heitä seuraavalle naiselle. Samoihin aikoihin maapallon väestönkasvusta uhkaavia tuhokuvia piirtänyt biologi Bertrand Zobrist (Ben Foster) tekee yllättäen itsemurhan. Hiljalleen nämä kaksi tapausta alkaa hitsautua yhteen tavalla joka saattaa tehdä ihmiskunnalle järkyttävän madonluvun.

Inferno on näpsäkkä ja mukavasti mukaansa tempaiseva trilleri, joka nostattaa tunnelmaa heti alkuteksteistä lähtien melko tiiviksi tarinan ympärille. Inferno yhdistää salakavalan viihdyttävästi keskenään: muistinmenetys-mysteeriä, psykopaattitrilleriä, salaliittokertomusta, historian ja taiteen tutkimusta, takaa-ajo jännäriä ja lopunajan pelottelua. Ron Howard pitää tarinan hyvin eteenpäin rullaavana ja vaikka Infernon tarinan taustalla onkin loppupeleissä hyvä vastaan paha asetelma niin tällä kertaa ei olekaan mustavalkoisesti heti selvää kuka hahmoista on kuka ja mitkä kenenkin motiivit ovat.

David Koeppin (Panic Room:2002)&(Maailmojen Sota:2005) käsikirjoittama tarina Dan Brownin romaanin pohjalta heittää jatkuvasti visaisia kysymyksiä yhdessä katsojalle ja elokuvan hahmoille. Tällä kertaa kysymykset vievät Robert Langdonin tutkimaan Danten jumalaista näytelmää ja siihen liittyviä arvoituksia. Tarinan seassa parit juonenkäänteet ja takaumajaksot iskevät katsojaa pari kertaa sopivasti linssiin. Inferno ottaa myös ajankohtaisesti kantaa näihin viime vuosina ikävästi Euroopassa ja muualla yleistyneisiin terroristi-iskuihin ja ihmiskunnan väestönluvun kasvuun. Mitä jos lopulta tarvitaan vain yksi ihminen poistamaan useampi miljardi ihmistä yhdellä pienellä liikkeellä.

Kahdesta aijemmasta Robert Langdon elokuvasta tunnettu kuvaaja Salvatore Totino saa kyllä Firenzestä ja parista muusta Euroopan kaupungista sateisia sivukujiaan myöten mainiosti kaiken irti tarinan sekaan. Inferno on visuaalisesti paikoin hienonnäköinen elokuva. Varsinkin visio maanpäällisestä helvetistä mistä Robert Langdon saa välillä outoja ajatuskatkoksia, jossa mystinen nainen heiluttaa käsiään ja jää massiivisen verenpaisumuksen eteen on kuin jostain pahimmasta painajaisesta. Infernoa siivittää konkari Hans Zimmerin hyytävät musiikit.

Tom Hanks on jälleen takuuvarma itsensä rauhallisen, mutta sopivan päättäväisen Robert Langdonin roolissa. Piakkoin Star Wars maailmaan liittyvä Felicity Jones on pirteä ilmestys Landgonia auttavana Sienna Brooksina. Monista sivurooleista tunnettu Ben Foster ei paljoa ruutuaikaa saa, mutta hoitaa tonttinsa eräänlaisena lopunajan profeettana Bertrand Zobristina maniosti. Slummien Miljonääri ja Jurassic World elokuvista tunnettu Irrfan Khan koko selkkausta aitiopaikalta seuraavana salaperäisen järjestön johtaja Harry Sims ja Koskemattomat elokuvasta tunnettu Oma Sy tapauksen keskellä häärivä mystinen agentti tuovat Infernoon mainiosti taustatukea.

Kokonaisuutena Inferno on viihdyttävän ovelasti useita ovia avaava trilleri nousee tähän asti parhaaksi Dan Brownin kirjoittamista Robert Langdon elokuvista.

Pisteet: rating 70,000

andy
Tähtääjä, 505 arvostelua
Arvosteltu: 14.10.2016
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

The Prestige
The Prestige arvosana 4,20
The Prestige
Bound
Bound arvosana 3,97
Bound
Blade Runner 2049
Blade Runner 2049 arvosana 3,88
Blade Runner 2049
The Raid 2: Berandal
The Raid 2: Berandal arvosana 3,95
The Raid 2: Berandal

Elokuvan tiedot

Inferno
Inferno arvosana 2,69
Genret:
Trilleri
Valmistusvuosi:
2016
Pituus:
121 min
Ohjaajat:
Ron Howard
Käsikirjoittajat:
Dan Brown, David Koepp
Pääosanäyttelijät:
Ana Ularu, Ben Foster, Felicity Jones, Irrfan Khan, Omar Sy, Sidse Babett Knudsen, Tom Hanks
Maat:
USA, Japani, Turkki, Unkari
Kielet:
englanti