Arvostelu

Voima on vahva tässä elokuvassa

George Lucasin luoma ja ohjaama Star Wars ilmestyi vuonna 1977. Siitä tuli massiivinen menestys ja kaikkien aikojen suurimpia ilmiöitä elokuvahistoriassa. Elokuva sai inspiraationsa vanhoista Flash Gordon-seikkailuista. Elokuva täydentyi trilogiaksi ja yhdisteli avaruusseikkailua oopperamaisissa ja eeppisissä mittasuhteissa mytologiaan esitellen lukuisia unohtumattomia hahmoja ja fantasiamaisia elementtejä, kuten jediritarit ja voima.

Ensimmäinen elokuva on kuitenkin 4. episodi, lisänimeltään Uusi toivo. Sitten tuli Irvin Kershnerin ohjaama Imperimin vastaisku (1980), 5. episodi, joka on edelleen koko sarjan paras teos ja sen arvostelen nyt tässä. Tämän trilogian päättää hyvin Jedin paluu (1983). Star Wars-elokuvia on kuitenkin tehty ja tehdään edelleen lisää, joten sarja jatkuu vielä pitkään.

Tarinassa urheat kapinalliset taistelevat edelleen galaksin valloittanutta pahaa Imperiumia vastaan. Ensimmäisessä elokuvassa kapinalliset saavuttivat ensimmäisen merkittävän voittonsa tuhottuaan Imperiumin massiivisen aseen, Kuolemantähden. Kapinalliset ovat pakosalla ja ovat vetäytyneet Luke Skywalkerin (Mark Hamill) johdolla piiloon jäiselle Hoth-planeetalle. Imperiumi onnistuu löytämään heidät ja käyvät vastaiskuun. Pahalla Darth Vaderilla on suorastaan pakkomielle löytää Luke henkilökohtaisista syistä. Kapinalliset pakenevat taas ja Luke lentää syrjäiselle Dagobah-planeetalle etsimään jedimestari Yodaa jatkaakseen jedi-koulutustaan. Samaan aikaan Han Solo (Harrison Ford), prinsessa Leia (Carrie Fisher), Chewbacca ja C-3PO yrittävät paeta epätoivoisesti vihollisia viallisella Millenium Falcon-aluksella Imperiumin saavuttaessa heitä koko ajan. Paon aikana Han ja Leia alkavat tulla läheisemmiksi toisilleen.

Tämä elokuva on suorastaan hengästyttävää katsottavaa, eikä tätä suotta pidetä yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista jatko-osista. Elokuva syventää henkilöhahmoja mielenkiintoisella tavalla sekä on varsin synkkä ja dramaattinen tunnelmaltaan. Toimintakohtaukset ovat näyttäviä ja vauhdikkaita.

Darth Vader on tässä kovimmillaan. Uusista hahmoista mieleenpainuvin on pienikokoinen jedimestari Yoda, jota Muppeteista tuttu Frank Oz esittää hyvin nukella. Hienon kokonaisuuden kruunaa lopun kaksintaistelu Luken ja Vaderin välillä, mikä päättyy vaikuttavan yllättävällä tavalla, jos ei tunne tarinaa entuudestaan.

Tämä elokuva tulee jäämään mieleeni ainutlaatuisena teoksena, joka esitteli oivallisen tavan tehdä moniulotteisia jatko-osia. Alkuperäisessä Star Wars-trilogiassa on edelleen voimaa, jossa tämä on sen kantava keskikohta.

Pisteet: rating 100,000

Mr. Johnny
Käyttäjä, 8 arvostelua
Arvosteltu: 05.05.2018
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Hyvät, pahat ja rumat
Hyvät, pahat ja rumat arvosana 4,56
Hyvät, pahat ja rumat
Blade Runner 2049
Blade Runner 2049 arvosana 3,91
Blade Runner 2049
Henkien kätkemä
Henkien kätkemä arvosana 4,31
Henkien kätkemä
Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit
Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit arvosana 4,31
Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit

Elokuvan tiedot

Imperiumin vastaisku
Imperiumin vastaisku arvosana 4,24

Imperiumin vastaisku (1980)

Alkuperäinen nimi: The Empire Strikes Back

Genret:
Seikkailu,
Valmistusvuosi:
1980
Pituus:
124 min
Tunnetaan myös nimillä:
Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back
Ohjaajat:
Irvin Kershner
Käsikirjoittajat:
George Lucas, Lawrence Kasdan, Leigh Brackett
Pääosanäyttelijät:
Alec Guinness, Anthony Daniels, Billy Dee Williams, Carrie Fisher, Clive Revill, David Prowse, Denis Lawson, Frank Oz, Harrison Ford, James Earl Jones, Jason Wingreen, Jeremy Bulloch, Kenny Baker, Mark Hamill, Peter Mayhew
Maat:
USA
Kielet:
englanti