Arvostelu

Raaka potentiaali aktualisoituu todelliseksi klassikoksi.

Kuolemantähden romuttaminen ei tuhonnut Imperiumia. Itse asiassa se vain pillastui siitä ja prinsessa Leian (Carrie Fisher) komentamat kapinalliset piileskelevät aika kylmässä paikassa. Imperiumin vastaisku pakottaa evakuoimaan ja Leia siirtyy vähemmän yhteistyöhaluisen Han Solon (Harrison Ford) ja Chewien (Peter Mayhew) kyytiin. Samassa rytinässä Luke Skywalker (Mark Hamill) saa ilmestyksen jo kuolleelta Obi-Wanilta (Sir Alec Guinness): etsi Yoda (Frank Oz) ja kouluttaudu jediksi. Imperiumin puolella Darth Vader (David Prowse/James Earl Jones) pitää huolen henkilövaihdoksista, omaa aika shokeeraavia intressejä Skywalkerin suhteen ja näiden dramaattinen kohtaaminen käydään kaasujättiläisen yläkerroksissa.

George Lucas sai plakkariinsa varsinaisen lottovoiton nimeltä Tähtien sota ja luonnollisesti jatkoa alettiin tehdä. Kokenut Irvin Kershner istui ohjaamaan ja George Lucas itse vain antoi tarinan rungon Leigh Brackettille ja Lawrence Kasdanille. Näin jälkiviisaasti sanoen se oli paras skenaario, sillä puhtaasti arkkityyppinen avaruusseikkailu muuttuu tummasävyiseksi, moniulotteiseksi ja dramaattisesti jämäkäksi avaruusoopperaksi. Se tarkoittaa ihastuttavan retrokimaltavan kulahtanutta meininkiä missä pahikset ostavat vaatteensa Bossilta, perhesuhteet vääntyilevät ja aseiden kuningas on miekka. Lyhyesti sanoen Imperiumin vastaisku on avaruusooppera kirkkaimmassa muodossaan ja vielä erinomaisesti toteutettu sellainen.

Näyttelijät jotka George Lucasin alaisuudessa olivat pelkkiä liikkuvia rautalankaviritelmiä saavat ylleen paljon muovailuvahaa ja muodostuvat todellisiksi ikoneiksi. Carrie Fisher ja Harrison Ford kinastelevat urakalla ja Mark Hamill toimittaa hevosannoksen järkytystä. David Prowse antaa Darth Vaderille uhkaavan olemuksen ja James Earl Jonesin jyhkeä basso antaa ehdottoman auktoriteetin mörölle jota kaikki pelkäävät aiheesta. Frank Oz henkilöi nukketaituruudella arkkityypin täydellisesti, joskin Sir Alec Guinness vain lukee repliikkinsä ääneen. Lyhyesti sanoen näyttelijöiden työ on edeltäjäänsä valovuosia pidemmällä laadun suhteen.

Vaikka kuinka tämän leffan haluaa nähdä pelkkänä klassikon seuraajana niin se ei oikeudenmukainen tuomiointi. George Lucasin käsialan minimointi antaa raa'an potentiaalin loikata esiin ja loikkaa suoraan klassikkoklubiin. Tällaiset leffat viehättävät sukupolvia ja niiden vaikutus tuntuu vielä pidemmälle. Lisäksi kukaan ei tiedä pimeän puolen voimaa.

Pisteet: rating 100,000

Jurpo
Tähtääjä, 1432 arvostelua
Arvosteltu: 01.01.2016
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Hyvät, pahat ja rumat
Hyvät, pahat ja rumat arvosana 4,56
Hyvät, pahat ja rumat
Tähtien sota
Tähtien sota arvosana 4,16
Tähtien sota
Blade Runner
Blade Runner arvosana 4,08
Blade Runner
Toy Story - Leluelämää
Toy Story - Leluelämää arvosana 3,91
Toy Story - Leluelämää

Elokuvan tiedot

Imperiumin vastaisku
Imperiumin vastaisku arvosana 4,24

Imperiumin vastaisku (1980)

Alkuperäinen nimi: The Empire Strikes Back

Genret:
Seikkailu,
Valmistusvuosi:
1980
Pituus:
124 min
Tunnetaan myös nimillä:
Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back
Ohjaajat:
Irvin Kershner
Käsikirjoittajat:
George Lucas, Lawrence Kasdan, Leigh Brackett
Pääosanäyttelijät:
Alec Guinness, Anthony Daniels, Billy Dee Williams, Carrie Fisher, Clive Revill, David Prowse, Denis Lawson, Frank Oz, Harrison Ford, James Earl Jones, Jason Wingreen, Jeremy Bulloch, Kenny Baker, Mark Hamill, Peter Mayhew
Maat:
USA
Kielet:
englanti