Arvostelu

Fight Club on terävä satiiri nykypäivän yhteiskunnasta, jossa tunteet on tukahdutettu.

David Fincher aloitti ohjaajan uransa mainosten ja musiikkivideoiden tekemisellä. Ensimmäinen pitkä elokuva oli Alien 3 (1992), jonka ohjaajaksi hänet valittiin Renny Harlinin kieltäydyttyä. Fincherin seuraava ohjaustyö Seven olikin jo valtaisa menestys. Se teki teki hänestä ohjaajan Hollywoodin A-sarjaan, missä hän on toistaiseksi myös pysynyt.

Fincherin vuonna 1999 ohjaama Fight Club perustuu Chuck Palahniukin romaanin. Siitä on käsikirjoituksen on muokannut Jim Uhls.

Elokuvan kertoja Jack (Edward Norton) on ahdistunut. Työelämä on pelkkää tyhjänpäiväistä toimistorutiinia eikä vapaa-aikaan kauheasti tuo helpotusta huoneiston täyttäminen Ikea-katalogin koko mallistolla. Hän kärsii unettomuudesta ja tuijottelee yökaudet TV-shopia puolinukuksissa.

Jack pyytää lääkäriltä pillereitä tuskaansa mutta tohtori määrääkiin hänet syöpäsairaitten kokouksiin, koska siellä näkee ”todellista tuskaa”. Tämä tuntuukin auttavan, ainakin hetkeksi. Näissä tapaamisissa hän törmää Marlaan (Helena Bonham Carter), jolla tulee olemaan iso merkitys Jackin elämässä.

Jackin elämästä tuntuu kuitenkin yhä puuttuvan jotain. Kaivattua lisäpotkua tulee kun hän tapaa saippuakauppias Tyler Durdenin (Brad Pitt), joka tuntuu olevan kaikessa Jackin vastakohta. Tylerin mielestä nykyajan miehen ongelma on se, että ei enää ole sotia, joissa voisi taistella niin kuin isät ja isoisät tekivät. Elannon hankkimiseksi ei tarvitse fyysisesti ponnistella. Soturiksi ja metsästäjäksi luotu ihminen onkin vain kuluttaja ja shoppailija, joka tekee tyhjänpäiväistä työtä päästäkseen vapaa-aikana kuluttamaan rahansa tarpeettomiin asioihin. Tylerin mielestä tämä tukahduttaa ihmisen villin puolen. Hän haluaa perustaa Jackin kanssa kerhon, jossa aggressiot voidaan purkaa luonnollisesti, nyrkkitappeluissa. Tappelukerhosta tulee valtava menestys, ja jonkin ajan kuluttua Tylerillä on jo isommat kuviot mielessään.

Fight Club on terävä satiiri nykypäivän yhteiskunnasta, jossa tunteet on tukahdutettu. Syöpään sairastunut Bob (Meat Loaf) pystyy purkamaan tunteitaan avoimesti vasta kun pallit on leikattu irti ja hänelle alkaa kasvaa tissit. Toinen syöpäsairas, nainen nimeltä Chloe, uskaltaa puhua avoimesti seksistä vasta kun hän on kuolemaisillaan.

Elokuvan tappelukohtaukset ovat todella brutaaleja. Ne menevät täysin överiksi. Todellisuudessa kukaan ei moisen mäiskeen jälkeen olisi hengissä. Fight Clubin tappelupukarit sen sijaan menevät seuraavana päivänä töihin aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Korkeintaan silmä on mustana ja poskihammas vähän heiluu.

Elokuvan väkivaltaisuutta on voimakkaasti kritisoitu. Mutta sitä ei mielestäni ole tarkoitettukaan realistiseksi, eikä elokuvassa ole sen enempää väkivaltaa kuin vaikka Jackie Chanin tai Jean-Claude Van Dammen elokuvissa. Vastaavanlaista nyrkin ja monon heilutusta tulee nykyään joka tuutista. Silti Fight Club on herättänyt enemmän kohua. Tämä on surkuhupaisaa, koska juuri Fight Clubin kaltaiset elokuvat herättävät miettimään väkivallan perimmäisiä syitä. Samanlaisen "tapetaan viestintuoja" -ilmiön joutuivat kokemaan aikoinaan myös elokuvat Kellopeli appelsiini tai Syntyneet tappajiksi.

Visuaalisesti Fight Club on tyrmäävän komea jo alkuteksteistä. Kamera liikkuu tavalla johon ei normaalisti ole totuttu: se menee seinien ja pään läpi. Elokuvassa käytetään paljon takaumia, mikä sinänsä ei ole uutta, mutta niissäkin on omaperäinen ja hauska ote.

Edward Norton on roolissaan erinomainen, ja hän on elokuvan varsinainen päähenkilö eikä Brad Pitt, niin kuin mainosten ja alkutekstien perusteella voisi luulla. Pitt on omalla tavallaan vakuuttava, mutta hänen esittämänsä Tyler on hahmona yksituumaisempi kuin Nortonin esittämä Jack.

David Fincher on ohjaajana kiistaton lahjakkuus, mutta Fight Clubissa on omat ongelmansa. Se tuntuu toimivan vain provokaation tasolla, iskuna katsojan kasvoihin. Siinä jaksetaan meuhkata ihmisen primitiivisestä puolesta, mutta se ei tarjoa mitään älyllistä vaihtoehtoa, jota nimenomaan jää kaipaamaan. Tästä asiasta olisi mielenkiintoista vääntää kättä David Fincherin kanssa. Siis henkisesti.

Jussi Huhtala

Pisteet: rating 80,000


Vieras Arvosteltu: 15.09.2002
Katsottu: DVD

rating 100,000
rating 100,000

Saman kategorian TOP-leffoja

The Shining - Hohto
The Shining - Hohto arvosana 4,16
The Shining - Hohto
Seitsemän
Seitsemän arvosana 4,19
Seitsemän
Harakiri
Harakiri arvosana 4,20
Harakiri
Possession
Possession arvosana 3,86
Possession

Elokuvan tiedot

Fight Club
Fight Club arvosana 4,21
Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1999
Pituus:
139 min
Ohjaajat:
David Fincher
Käsikirjoittajat:
Chuck Palahniuk, Jim Uhls
Pääosanäyttelijät:
Brad Pitt, Edward Norton, Helena Bonham Carter, Meat Loaf
Maat:
USA, Saksa
Kielet:
englanti