Arvostelu

Liika hidastelu syö reilusti tunnelmaa.

Ei ihme että Barbara (Judith O´Dea) on kauhuissaan. Hän on juuri nähnyt veljensä kuoleman. Kaiken lisäksi häntä jahtaa verenhimoinen zombie. Barbara pakenee zombieta autiolta vaikuttavaan maalaistaloon, josta löytyy muitakin eläviä ihmisiä (+ yksi kuollut) - Ben (Duane Jones), Harry (Karl Hardman) ja Helen Cooper (Marilyn Eastman) ja heidän Karen-tyttärensä, Tom (Keith Wayne) ja Judy (Judith Ridley). Heille tulee riitaa, miten tilanteesta selviydyttäisiin. Ben yrittäisi pakoa jollain keinolla, kun taas Harry kannattaa linnoittautumista talon sisään. Ihmisten yhteistyön pätkiminenkään ei yhtään helpota tilannetta.

Night of the Living Dead mullisti aikoinaan kauhugenren: sankari (Ben) oli musta, väkivaltaa oli runsaasti, eikä kaikki välttämättä päättynyt onnellisesti, ja lisäksi elokuva oli todella realistinen. Realismi luo elokuvaan hienoa tunnelmaa, mutta tunnelmaa syö reilusti liika hidastelu. Hidas etenemistahti luo myös hienoa ahtaanpaikankauhua, mutta osittain myös pilaa tunnelmaa, niin että välistä alkaa unettaa.

Muuten kaikki toimii. Näyttelijäntyö on loistavaa, etenkin Karl Hardman ja Duane Jones ovat loistavia, eikä kukaan ole huono. Statistit (zombit) tekevät myös mahtavaa työtä. Tom Savinin maskeeraus ei ole vielä niin loistavaa kuin seuraavissa osissa, mutta zombit näyttävät silti vakuuttavilta. Elokuvan maineesta huolimatta se ei ole kovinkaan raaka, eivätkä sisäelimet sun muut edes näytä mustavalkoisina niin yököttäviltä. Pelottavakaan leffa ei onnistu olemaan, mutta jännitystä se luo kyllä. Ja oikeastaan elokuvan tarkoitus tuntuu olevan enneminkin herättää pohdintaa, ovatko ihmiset sittenkään pahempia kuin zombit, kuin pelottaa.

George A. Romeron ohjaus on mahtavaa ja lopputwist on ikimuistoinen. Elokuva vaatii aika paljon ajattelua, ja sisältää mahtavaa ihmiskuntakritiikkiä, mutta se on silti myös viihdyttävä. Tai no, paikoitellen vähän tylsä, mutta muuten viihdyttävä.

Pisteet: rating 90,000

vomppa
Käyttäjä, 55 arvostelua
Arvosteltu: 09.06.2009
Katsottu: Kotona

Kulttitavaraa.

Cuomi 17.10.2005

rating 90,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Cannibal! The Musical
Cannibal! The Musical arvosana 3,88
Cannibal! The Musical
The Lighthouse
The Lighthouse arvosana 3,96
The Lighthouse
Kauhujen kaupunki
Kauhujen kaupunki arvosana 3,84
Kauhujen kaupunki
Dawn of the Dead
Dawn of the Dead arvosana 4,20
Dawn of the Dead

Elokuvan tiedot

Night of the Living Dead
Night of the Living Dead arvosana 4,05
Genret:
Kauhu
Valmistusvuosi:
1968
Pituus:
93 min
Tunnetaan myös nimillä:
Elävien kuolleiden yö (tv)
Ohjaajat:
George A. Romero
Käsikirjoittajat:
George A. Romero, John A. Russo
Pääosanäyttelijät:
Bill Hinzman, Charles Craig, Duane Jones, Judith O'Dea, Judith Ridley, Karl Hardman, Keith Wayne, Kyra Schon, Marilyn Eastman, Russell Streiner
Maat:
USA
Kielet:
englanti