Arvostelu

Zombiet ovat hitaita löntystelijöitä eivätkä ole juttutuulella.

Olin kuullut paljon George A. Romeron klassisesta Livin dead -trilogiasta (Night of the living dead, Dawn of the dead ja Day of dead), jotka nyt vihdoin julkaistiin suomessa DVD painoksina, silti itse tuli katsottua Night of the living dead sub tv:ltä kun se tässä jonki aikaa sitten tuli.

Hautausmaalla liikkuvat mies ja nainen näkevät oudon miehen, joka käy naiseen käsiksi. Nainen kuitenkin selviää naarmuitta (mutta ei traumoitta) ja pääseekin turvaan erääseen taloon. Taloon tulee muitakin ja pian älytään että ympärillä on zombielauma, johon tehoaa vain tuli tai laukaus päähän. Talosta löytyvästä TV:stä seurataan uutisia kuinka zombit ovat syntyneet ,mitä vaaraa niistä on ja kuinka ne tapetaan. Nämä uutiset luovat leffaan realismin tuntua.

Ajattelin että leffa olisi aika surkea "muka-kauhu" 60-luvulta. Mustavalkoinen pikku budjetin leffa pääsi kuitenkin yllättämään positiivisesti. Mustavalkoisuus tuo leffaan tunnelmaa ja ei häiritse yhdessäkään kohtaan. Vaikka leffa ei ole mikään hirvittävän raaka on k-18 leima varmasti 60-luvulla ollut paikallaan. Zombiet ovat hitaita löntystelijöitä eivätkä ole juttutuulella ja ne käyvät päälle laumoina.

Romeron leffa ei tarjoa pirteyttä tai onnellista loppua vaan ihka aitoa ja tinkimätöntä kauhua. Romero on zombieleffojen mestari ja Night of the living dead on (ainakin silloin) omaperäinen kauhuklassikko ja uuden kauhun aloittaja. Duane Jones oli ensimmäinen musta kauhu leffanpäätähti. Night of the living dead kestää juuri sopivan ajan, eikä siihen kyllästy.

nimimerkki: Criiticco

Pisteet: rating 100,000

Criiticco
Käyttäjä, 60 arvostelua
Arvosteltu: 28.01.2003
Katsottu: Kotona

Kulttitavaraa.

Cuomi 17.10.2005

rating 90,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Antichrist
Antichrist arvosana 3,50
Antichrist
Frankensteinin morsian
Frankensteinin morsian arvosana 3,88
Frankensteinin morsian
Ruumiinsieppaajat
Ruumiinsieppaajat arvosana 4,23
Ruumiinsieppaajat
Ystävät hämärän jälkeen
Ystävät hämärän jälkeen arvosana 3,77
Ystävät hämärän jälkeen

Elokuvan tiedot

Night of the Living Dead
Night of the Living Dead arvosana 4,05
Genret:
Kauhu
Valmistusvuosi:
1968
Pituus:
93 min
Tunnetaan myös nimillä:
Elävien kuolleiden yö (tv)
Ohjaajat:
George A. Romero
Käsikirjoittajat:
George A. Romero, John A. Russo
Pääosanäyttelijät:
Bill Hinzman, Charles Craig, Duane Jones, Judith O'Dea, Judith Ridley, Karl Hardman, Keith Wayne, Kyra Schon, Marilyn Eastman, Russell Streiner
Maat:
USA
Kielet:
englanti