Arvostelu

Yksi vuoden komeimmista elokuvakokemuksista. Visuaalisesti kaunis sci-fi elokuva jonka lopputekstien aikana tekisi jo mieli hakea liput "mahdolliseen?" toiseen osaan Dyynin tarinaa.

"A great man doesn't seek to lead, he is called to it."

"This is MY dune. Kill them all."

Frank Herbertin kirjoittama sci-fi romaani Dyyni 1965 on eräänlainen sci-fi tarinoiden kulmakivi joka on saanut vuosien varrella useita jäljitteliöitä. Frank Herbert kirjoitti Dyynille useammankin jatko-tarinan ja hänen poikansa Brian Herbert jatkoi myös Dyynin tarinaa. Ensimmäisen kerran Dyynistä suunniteltiin elokuvaversiota 1974 ohjaaja Alejandro Jodorowskyn toimesta, mutta elokuvaprojekti kaatui useampaan ongelmaan. Vuonna 1984 ohjaaja David Lynch otti Dyynin tehtailuun ja toteutti siitä Kyle MacLachlanin tähdittämän elokuvan joka muistetaan vähemmän positiivisista asioista vaikka itse elokuvalla oma kannattajakuntansa on.

Nyt Frank Herbertin Dyynin on ottanut käsittelyyn yksi viime vuosien taidokkaimmista tarinankertojista elokuvamaailmassa Denis Villeneuve. Tehokkailla ja tunnelmallisilla trillereillä (Vangitut:2013), (Enemy:2013), ja (Sicario:2015), kauniin ajattelevalla sci-fi elokuvalla (Arrival:2016) ja yhdellä viime vuosien onnistuneimmalla jatko-osalla (Blade Runner: 2049:2017) elokuvamaailman a-sarjaan noussut Denis Villeneuve on saanut Dyyni elokuvaansa mukaan melkoisen näyttelijäkaartin.

Aavikkoisella Arrakis planeetalla keisarin pidettyä valtaa kiertoradalla ja jättimatojen vaaniessa maan alla Arrakista hoitaa Caladanista kotoisin oleva Atreidesin suku. Herttua Leto Atreidesin (Oscar Isaac) ja tämän vaimon Lady Jessican (Rebecca Ferguson) poika Paul Atreides (Timothée Chalamet) on alkanut nähdä unta salaperäisestä nuoresta naisesta Chanista (Zendaya). Arrakis planeetan arvokas vientituote rohto on keittämässä melkoista soppaa. Atreidesin suvun asemestari Gurney Halleck (Josh Brolin) pitää tiukkaa linjaa innokkaan miekkamestari Duncan Idahon (Jason Momoa) kanssa. Arrakis planeetan entinen hallitsija valtaa janoava paroni Vladimir Harkonnen (Stellan Skarsgård) ja tämän umpikierot apulaiset Glossu "beast" Rabban (Dave Bautista) ja Piter De Vries (David Dastmalchian) päättävät aloittaa Atreidesin suvun syrjäyttämisen ja ottaa vallan Arrakisilla takaisin itselleen.

Denis Villeneuve jatkaa Dyynillä siitä mihin (Blade Runner: 2049:llä) jäi ja muuttaa mahtipontisen sci-fi kertomuksen upeaksi elokuvakokemukseksi. Dyyni on melankolisen runollinen sci-fi fantasiaseikkailu jossa Denis Villeneuven pitkäaikainen panostus Frank Herbertin tarinaan selkeästi näkyy. Denis Villeneuve herättää Frank Herbertin luoman feodalismisen maailmankuvan näyttävästi henkiin ja Dyyni on nimenomaan elokuva joka on koettava isolta Isense/Imax tyyliseltä valkokankaalta jossa Dyynin maailma pääsee kosketukseen katsojan kanssa.

Visuaalisesti Dyyni on uskomattoman kaunis sci-fi elokuva jossa kuvaaja Greig Fraserin loihtimat kuvat aavikkoiselta hiekkaplaneetalta ja avaruudesta luovat oman annoksen tarinan kiehtovaan tunnelmaan. Denis Villeneuve tasapainottelee tarinassa osuvan onnistuneesti massiivisten joukkokohtausten ja rauhallisempien keskustelujaksojen kanssa ja muutenkin (Arrivalin) ja (Blade Runner: 2049) tavoin Denis Villeneuve kuljettaa Dyynin tarinaa maltillisen rauhallisesti. Arrakis planeetan uumenissa elävät jättimadot ovat yhdet vaikuttavimmista jättihirviöistä pitkään aikaan ja niiden toteutukseen käytetty aikaa näkyy mainiosti.

Frank Herbertin alkuperäisen romaanin pohjalta Denis Villeneuven, Jon Spaihtsin ja Eric Rothin käsikirjoittama Dyyni antaa hahmoille mainiosti aikaa tarinan keskellä ja kuvaa sukukertomusta, poliittista juonittelua ja vallankaappausyritystä tarinan keskellä varsin toimivasti, mutta ennen kaikkea Dyyni on huikea sci-fi elokuva. Hyvät ja pahat Denis Villeneuve kuvaa tarinassaan myös toimivalla asenteella ja antaa hahmoille asiallisen motiivin tekemiinsä asioihin.

Timothée Chalamet on pääroolissa Paul Atreidesina jonka näkökulmasta suurin osa Dyynin tarinaa koetaan varsin hyvä. Oscar Isaac ja Rebecca Ferguson ovat tämän vanhempina myös erinomaisia saaden hyvin tukea tuttuun tyyliinsä kärttyisältä Josh Brolinilta. Jason Momoan Duncan Idaho tuo tarinaan annoksen kunnollista seikkailuhenkeä ja Zendaya ripauksen herkkää rauhallisuutta. Hauskasti maskeerattu Stellan Skarsgård on toimivasti toteutettu vallasta nauttiva suuruudenhullu pahis. Dave Bautista ja David Dastmalchian ovat tämän toimivaltaa täyttävinä Glossu Rabbanina ja Piter De Vriesinä myös mainioita rooleissaan. Javier Bardem alkuperäisen Fremen-heimon johtajana Stilgarina, Charlotte Rampling mystisen Bene Gesserit liiton jäsenenä ja Chen Chang lääkäri Wellington Yuehina tuovat tarinaan panoksillaan annoksen kokemusta.

Kokonaisuutena Dyyni on yksi vuoden komeimmista elokuvakokemuksista. Visuaalisesti kaunis sci-fi elokuva jonka lopputekstien aikana tekisi jo mieli hakea liput "mahdolliseen?" toiseen osaan Dyynin tarinaa.

Pisteet: rating 90,000

andy
Tähtääjä, 500 arvostelua
Arvosteltu: 17.09.2021
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

2001: Avaruusseikkailu
2001: Avaruusseikkailu arvosana 4,20
2001: Avaruusseikkailu
Maa aikojen alussa
Maa aikojen alussa arvosana 3,88
Maa aikojen alussa
Vaarallinen romanssi
Vaarallinen romanssi arvosana 4,14
Vaarallinen romanssi
Seitsemän samuraita
Seitsemän samuraita arvosana 4,34
Seitsemän samuraita

Elokuvan tiedot

Dyyni
Dyyni arvosana 3,69

Dyyni (2021)

Alkuperäinen nimi: Dune

Genret:
Sci-fi,
Valmistusvuosi:
2021
Pituus:
155 min
Tunnetaan myös nimillä:
Dune: Part One
Ohjaajat:
Denis Villeneuve
Käsikirjoittajat:
Denis Villeneuve, Eric Roth, Frank Herbert, Jon Spaiths
Pääosanäyttelijät:
Babs Olusanmokun, Chang Chen, Charlotte Rampling, Dave Bautista, David Dastmalchian, Jason Momoa, Javier Bardem, Josh Brolin, Oscar Isaac, Rebecca Ferguson, Sharon Duncan-Brewster, Stellan Skarsgård, Stephen McKinley Henderson, Timothée Chalamet, Zendaya
Maat:
USA
Kielet:
englanti