Arvostelu

Yksi kauhugenren merkkiteoksista ja Romeron uran paras elokuva.

Ohjaaja George A. Romero tuli hetkessä tunnetuksi vuonna 1968 ohjaamallaan kulttiteoksella Night of the Living Dead, joka uudisti kauhugenreä melkoisen lailla. Kymmenen vuoden kuluttua Romero viimeistään räjäytti pankin hillityn tyylikäällä Dawn of the Deadilla, joka on edelleenkin yksi kauhuelokuvien korkeimalle sijoitettuja teoksia Psychon, Hohdon, Manaajan ja Evil Deadin kanssa. DatD oli aikanaan yksi raa'immista elokuvista joita 70-luvulla ja 80-luvun alussa nähtiin. Tästä puolestaan voidaan kiittää goremaskeeraja Tom Savinia, joka näyttelee DotD:ssä pienen roolin sekä Italialaista Dario Argentoa, joka on leikannut yhden version Dawnista ja toiminut yhtenä tuottajista.

Kuolleiden henkiin herääminen jatkuu kovaa tahtia, eikä pelastusta tunnu löytyvän mistään. Pienen uutisryhmän kaksi jäsentä Stephen (Emge) ja hänen tyttöystävänsä Francine (Ross) päättävät lähteä pakoon helikopterilla. Mukaansa he ottavat Stephenin kaverin erikoispoliisiyksikössä työskentelevän Rogerin (Reiniger) ja hänen kaverinsa Peterin (Foree), jotka ovat juuri epäonnistuneet eräässä operaatiossa. Helikopterista näkee kuinka laaja kuoleman epidemia on. Zombeja liikkuu kaikkialla armeija ja maanviljelijät lahtaavat heitä kuin heinää. Sitten eteen tulee tyhjältä vaikuttava ostoskeskus, jonka katolle nelikko päättää laskeutua ja he huomaavat, että täällä riittää tavaraa hetkeksi aikaa ja zombit vaeltevat vain alakerroksissa.

Dawn of the Dead on edelleenkin yksi parhaimmista kauhuelokuvista viimeisen 30 vuoden aikana. Se on edelleenkin näyttävä ja ajatuksia herättävä elokuva. Dawnia pidetään Romeron parhaana elokuva ja sitähän se helposti on, vaikka Night of the Living Dead lähes yhtä loistava onkin. Romeron tyyliin Dawn ei ole pelkkä kauhuelokuva, siihen on lisätty loistavaa yhteiskunnallista saatiiria mukaan, joka saa tarinan tuntumaan aidolta. Ostoskeskus puolestaan luo loistavaa tunnelmaa kun nelikko pitää hauskaa. Onhan täällä kuolleillakin joitain muistoja, he toteavat.

Dawn of the Deadin budjetti ei ollut mikään huimaava, mutta edelleenkin efektit ja roiskeet näyttävät hyvinkin todellisilta. Tästä voikin nähdä Romeron kuvaaman värimaailman, joka on todella komea. Kun Stephenia ammutaan hississä käteen hänen valkoinen käsivartensa pursuaa heti verta joka näyttää vieläkin aidolta. Kuten Nightsissä ja Dayssä Romero kuljettaa tarinaa loistavasti kuvaten pienen ryhmän taistelua apocalyptisessä ympäristössä jossain pienessä tilassa, tosin tällä kertaa melko suuressa. Pääosanesittäjät David Emge, Ken Foree, Scott H. Reiniger ja Gaylen Ross tekevät loistavaa roolityötä, unohtamatta Tom Savinin pientä roolia rikollisena. Nähtiinhän Foree ja Reiniger myös Zach "300" Sniderin keskinkertaisen re-maken pienissä rooleissa.

Kokonaisuutena Dawn of the Dead on yksi kauhugenren merkkiteoksista ja Romeron uran paras elokuva mitä mies on ohjannut ja tulee ohjaamaan. Dawn of the Dead ei ole pelkästään älykäs ja nokkela mestariteos, se on loistava elokuva.

nimimerkki: andy

Pisteet: rating 100,000

andy
Tähtääjä, 476 arvostelua
Arvosteltu: 13.07.2007
Katsottu: DVD

rating 80,000

Saman kategorian TOP-leffoja

Papillon
Papillon arvosana 4,21
Papillon
Reservoir Dogs
Reservoir Dogs arvosana 4,25
Reservoir Dogs
Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta
Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta arvosana 4,43
Pulp Fiction - tarinoita väkivallasta
Fight Club
Fight Club arvosana 4,21
Fight Club

Elokuvan tiedot

Dawn of the Dead
Dawn of the Dead arvosana 4,20
Genret:
Kauhu,
Valmistusvuosi:
1978
Pituus:
126 min
Ohjaajat:
George A. Romero
Käsikirjoittajat:
George A. Romero
Pääosanäyttelijät:
David Emge, Gaylen Ross, Ken Foree, Scott H. Reiniger
Maat:
USA
Kielet:
englanti