Arvostelu

Ei pelkästään yksi parhaimpia kauhuleffoja, vaan se on myös edeltäjänsä tavoin kova yhteiskuntasatiiri.

Vuonna 1968 George A. Romero teki elokuvahistoriaan korkean merkkipaalun, mainion Night of the Living Deadin. Se näytti zombiet verenhmisina örisijöinä, toisin kuin esimerkiksi Jacques Tourneurin I Walked With a Zombie vuodelta 1943. Siinä zombiella ei ole kovinkaan suurta merkitystä voodoo-hommien rinnalla, ja zombie kävelee tai pysyy paikoillaan, eikä syö.

Zombie: Tuo elävä kuollut. Vuonna 1968 se näytettiin pelottavana ja verenhimoisena vastustajana. 10 vuotta myöhemmin siitä tuli tappavan leikin keskushahmo. Ja vuonna 1985 siitä tuli tukimuksen kohde.

10 vuotta Night of the Living Deadin jälkeen Romero teki rankan kauhueepoksen, Dawn of the Dead. Siinä pieni ihmisjoukko hakee suojaa hylätystä ostoskeskuksesta, joka tarjoaa myös kaiken tarpeellisen zombieiden metsästystä ja hauskan pitoa varten. Mutta joukon turvallisuus on vaarassa moottoripyörä-jengin toimesta. Näin alkaa kova kamppailu "hyvien", "pahojen" ja "rumien" kesken. Hyvillä tarkoitan tietenkin tuota pientä ihmisjoukkoa, pahoilla jengiläisiä ja rumillä yllätys, yllätys zombieita.

Dawn of the Dead ei ole pelkästään yksi parhaimpia kauhuleffoja, vaan se on myös edeltäjänsä tavoin kova yhteiskuntasatiiri ja myös kylmän sodan läpileikkaus. Rahoitusta jouduttiin hakemaan Italiasta käsin, ja leffan valmistuttua Dario Argento leikkasi siitä lyhemmän version Euroopan markkinoille.

Dawn of the Dead on trilogian isoin elokuva joka kantilta mitattuna, sillä se kestääkin jopa 2h 20min. Taitaa olla pisin näkemäni kauhuleffa. Pitkään ja laajaan tarinaan mahtuu paljon kaiken näköistä ja aika käytetäänkin hyvin eduksi. Maineestaan huolimatta Dawn of the Dead ei ole ollenkaan pelottava elokuva, eikä ikävä kyllä synkkäkään, mutta huumorin kukka kukkii, joko tahattomasti tai tarkoituksellisesti. Mutta joka tapauksessa syömäpuoli kannattaa jättää vähemmälle.

Dawn of the Dead on sekä minun, että itse Romeron suosikki Living Dead-triogiasta. Valitettavasti leffa ei ollut likikään niin synkkä ja pelottava kuin olin odottanut. Night of the Living Dead oli "kauhutalo" Dawn of the Dead "vuoristorata" ja Day of the Dead "jotain aivan muuta".

Vaikka en yleensä jatko-osista pidä, voin sanoa Dawn of the Deadin olevan parempi kuin Night of the Living Dead. Pitäsi varmaan remake jossain vaiheessa katsastaa, siltä ei tosin ole kummoisia odotksia.

"When There's No More Room in Hell the Dead Will Walk the Earth"

nimimerkki: The Wolf

Pisteet: rating 100,000

The Wolf
Tähtääjä, 66 arvostelua
Arvosteltu: 12.03.2006
Katsottu: DVD

rating 80,000

Saman kategorian TOP-leffoja

The Killer
The Killer arvosana 4,31
The Killer
Vampyr
Vampyr arvosana 4,00
Vampyr
The Shining - Hohto
The Shining - Hohto arvosana 4,16
The Shining - Hohto
Possession
Possession arvosana 3,86
Possession

Elokuvan tiedot

Dawn of the Dead
Dawn of the Dead arvosana 4,20
Genret:
Kauhu,
Valmistusvuosi:
1978
Pituus:
126 min
Ohjaajat:
George A. Romero
Käsikirjoittajat:
George A. Romero
Pääosanäyttelijät:
David Emge, Gaylen Ross, Ken Foree, Scott H. Reiniger
Maat:
USA
Kielet:
englanti