Synkin hetki (2017)

Alkuperäinen nimi: Darkest Hour
Historiallisiin tapahtumiin pohjautuva Synkin hetki käynnistyy II maailmansodan alkumyllerryksistä. Juuri astuttuaan pääministerin tehtäviin Winston Churchill (Oscar-ehdokas Gary Oldman) joutuu tekemään yhden elämänsä mullistavimmista ja ratkaisevimmista päätöksistä. Solmiako rauha natsi-Saksan kanssa vai taistellako kansakunnan ihanteiden, vapauden ja itsenäisyyden puolesta?
- Ensi-ilta: 19.01.2018
- Ohjaajat:
- Joe Wright
- Käsikirjoittajat:
- Anthony McCarten
- Pääosanäyttelijät:
- Ben Mendelsohn, Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Lily James, Ronald Pickup, Stephen Dillane
- Maat:
- Iso-Britannia
- Kielet:
- englanti
Aiheeseen liittyvät uutiset
Yllättäen James Bondin jättänyt Danny Boyle tekee leffaa vuosisadan pop-sensaatiosta
Monia menestyselokuvia Trainspottingista Slummien miljonääriin tehnyt ohjaaja Danny Boyle ei suinkaan istu nyt toimettomana, vaikka hän hiljattain jätti taakse... Lue loput
Oscarit 2018 on jaettu: viime vuoden Oscar-mokan osalliset saivat uuden tilaisuuden
#MeToo-kampanja näkyi odotetusti tämän vuoden Oscar-gaalassa, joka oli samalla juhlallisesti 90. Oscar-tilaisuus. Jo tapahtumaa edeltäneellä punaisen maton os... Lue loput
Maailman kehnoimmaksi haukutun leffan ohjaaja nousi Golden Globe -lavalle
Viime yönä Yhdysvalloissa 75. järjestetyssä Golden Globe -gaalassa koettiin hauska hetki, kun ohjaaja Tommy Wiseau ilmaantui lavalle kesken näyttelijä ja ohjaa... Lue loput
Saman kategorian TOP-leffoja
Suosituksia
Kommentit

Dreamer
Käyttäjä
Vanhamies jaksoi vielä. Sekä Gary että Winston.Churchillin hahmosta on tehty aika vekkulimainen, mikä sinällään tekee leffast... Lue loput

Anzalone
Käyttäjä
Hyvä historiallinen draama, joka on kuitenkin täysin Oldmanin loistavan roolisuorituksen varassa. Ilman sitä Darkest Hour olisi aika keskiverto k... Lue loput
Kommentit
Dreamer
Käyttäjä
12.10.19 klo 11:10
Vanhamies jaksoi vielä. Sekä Gary että Winston.
Churchillin hahmosta on tehty aika vekkulimainen, mikä sinällään tekee leffasta viihdyttävämmän. Politikointi hänen ympärillään tuo lisädraamaa sodan ajan koviin päätöksiin.
Jotain tästä jäi kuitenkin puuttumaan. Vaikka The Puhe olikin hieno, ei se saanut ihoa kananlihalle, kuten aikoinaan... Maanalais-kohtauskin oli vähän turhan teatraalinen.
6,5/10
Anzalone
Käyttäjä
22.09.19 klo 18:28
Hyvä historiallinen draama, joka on kuitenkin täysin Oldmanin loistavan roolisuorituksen varassa. Ilman sitä Darkest Hour olisi aika keskiverto kamaa. Miespääosan Oscar meni oikeaan osoitteeseen.
Ludil
Käyttäjä
02.07.19 klo 15:56
Winston Churchillistä ja toisen maailmansodan politiikasta kertovasta ”Darkest Hourista” on alkuun Masua kompaten todettava se, mikä pyöri mielessä pitkin leffaa: Kuinka leffa muistuttaa Spielbergin ”Lincolnia” siinä määrin, että tuntui siltä myös. En sano, että kumpikaan elokuvista olisi missään nimessä huono, mutta molemmista löytyy tietynlaista kuivaa raskassoutuisuutta sekä vaadetta suurpiirteistä tietoutta perehtyneemmälle yleissivistykselle. Mutta kuitenkin, koska molemmissa elokuvissa on erinomaisia näyttelijäsuorituksia ja historianesitys on kuvattu tyydyttävästi (ja ylipäätään niin hyvin kuin realistisesti voi), olen ihan tyytyväinen siitä, että olen molemmat nyt nähnyt – siitäkin vaarasta huolimatta, että luultavasti tulen muistamaan ”Lincolnista” vain Daniel Day-Lewisin hienon roolin ja vastaavasti ”Darkest Hourista” Gary Oldmanin moitteettomuuden.
→ Molempien elokuvien suurin miinus on siis se, ettei kumpikaan muuttanut/muuta historiankäsitystäni mihinkään. Toisaalta se ei ehkä haittaa, koska päähuomioni oli siinä, kuinka politiikassa edetään ja mitkä tapahtumat ja henkilöt ovat niitä, jotka koetaan myöhemmin historiankirjoituksellisesti merkittäväksi ja miksi. Politikoinnin lisäksi ”Darkest Hour” maalailee ilahduttavasti Churchillista persoonaa, jonka kuuluisat aforismit kohentavat mitä tahansa kohtausta reippahasti. Näihin liittyen elokuvan sanoma on edelleen ajankohtainen, koska tunteet tuntuvat määrittävän varsin pitkälti kaikkea politiikkaan liittyvää ja myös sitä, mitä halutaan tallettaa historiaan. Jos elokuva olisi kouluttanut enemmänkin tyylillä ”kuinka tulla Churchilliksi” eli kertonut siitä, miksi oikeasti Churchill koettiin niin merkittävänä henkilönä, elokuva olisi liikuttanut sen myötä enemmän. Se olisi ollut se versio ”Darkest Hourista”, jolle olisin antanut kiitettävänkin arvosanan, mutta kaipa...näh...kaipa tällainen neutraalinpuoleinen ja harmaa esitys nyt ainakin kolme tähteä saa.
Titan90
Käyttäjä
07.06.19 klo 17:08
Eurooppa on tuhon partaalla, kun mahtavan Saksan joukkoja johdattaa eteenpäin muuan korpraali. Ranska on luhistumassa ja Britannia seuraa sivusta omien joukkojensa vetäytymistä. Kansalle toitotetaan, kuinka kaikki on hyvin, mutta vatiojohto tietää asian hieman paremmin. Kohta saatetaan nostaa salkoon jokin hieman erilainen lippu. Moisessa myllerryksessä myös politiikan kenttää joudutaan kuokkimaan uudelleen ja orastavaan valokeilaan nousee muuan Winston Churchill (Gary Oldman), joka alkaa hieman epäröiden viedä omaa rautaista näkemystään eteenpäin, samalla meren toiselle puolelle anomuksia lähetellen.
Darkest Hour ei aiheestaan huolimatta ole sotaelokuva ainakaan kohtausten osalta. Montaa kertaa ei taida pyssyä näkyä, vaan kamera keskittyy olemaan turvassa valtion sotajohdon keskuksessa, seuraillen miljoonien ihmisten elämään vaikuttavia päätöksiä. Moinen aiheuttaa myös sen, että kovimmat toiminnasta pitävät saattavat vetäytyä elokuvan ääreltä pian alun jälkeen pois. Draaman ystäville sen sijaan on tarjolla ihan kohtalainen paketti, joka on höystetty parilla huikealla roolisuorituksella.
Kokonaisuudessaan Darkest Hour ei kuitenkaan ole mikään erityisen mieleenpainuva teos. Näyttelijäsuoritukset ovat erinomaisia, mutta muut osa-alueet valahtavat välttävän tai hyvän välimaastoon. Pientä glorifiointia on havaittavissa, mutta suotakoon se anteeksi taiteen nimissä. Paikoitellen paikallaan seisova elokuva on kolmen sekä kolmen ja puolen tähden välimaastossa, mutta Oldmanin suoritus nostaa riman juuri ja juuri sillä puolikkaalla ylöspäin.
öhman
Käyttäjä
23.12.18 klo 22:00
Tämä elokuva on suoraan sanottuna tämän 1900-luvun tunnetuimman brittiläisen valtiomiehen palvontaa. Koko täysin keksitty metrokohtaus oli lähinnä vaivaannuttava. Eikö Churchill itse sanonut jotakin siihen suuntaan että: "Paras argumentti demokratiaa vastaan on viiden minuutin keskustelu keskiverto-äänestäjän kanssa."? No ainakin elokuvan tekijöiltä tämä on päässyt unohtumaan. Silti pisteet roolisuorituksistaan Oldmanille ja etenkin Hänen Majesteettiaan esittävälle Mendelsohnille.
Edellinen sivu | 1 2 3 | Seuraava sivu