Arvostelu

Sähäkkä sarjakuvafilmatisointi Black Widow’n vaiheista yhdeksi tärkeimmäksi Marvel sankareista.

Stan Leen, Don Ricon ja Don Heckin luoma sarjakuvahahmo venäläinen vakooja-taistelija Musta Leski esiintyi ensimmäisen kerran sarjakuvissa vuonna 1964. David Hayter oli ehdolla ohjaajaksi vuonna 2004 jolloin Black Widow’sta piti tehdä ensimmäinen sooloelokuva, mutta tuo elokuva kuopattiin syystä tai toisesta unholaan. Varsinaisen ensi-esiintymisen elokuvissa Black Widow teki Jon Favreaun ohjaamassa (Iron Man 2) elokuvassa jonka jälkeen Scarlett Johanssonin esittämä Natasha Romanoff/Black Widow on noussut yhdeksi Marvel Cinematic Universen suosituimmista hahmoista.

Scarlett Johanssonin Black Widow hahmon omaa sooloelokuvaa saatiin lopulta odottaa näinkin kauan ja vielä kaupan päälle Koronakin heitteli ensi-iltaa melkein vuoden eteenpäin. Russon veljekset lähtivät ohjaamaan Netflixin tulevaa (The Gray Man) elokuvaa joten Black Widow’n ohjaajaksi valikoitui hieman tuntemattomampi Australialainen Cate Shortland (Berlin Syndrome) joka seuraa (Wonder Womanin) ohjaaja Patty Jenkinsin jalanjälkiä ja tekeekin sen oikein mallikkaasti. Ajallisesti Black Widow sijoittuu (Captain America: Civil War) ja (Avengers: Infinity War) välille.

Vuonna 1995 Ohiossa asuva perhe äiti Melina (Rachel Weisz), isä Alexei (David Harbour), heidän lapset Yelena (Violet McGraw) ja Natasha (Ever Anderson) joutuvat yhtenä iltana lähtemään pakoon kun Alexei saa oudon paniikkikohtauksen että suuripaha Dreykov (Ray Winstone) on löytänyt heidät ja vie punaiseen huoneeseen. 21 Vuotta myöhemmin Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) on joutunut muiden ystäviensä kanssa kenraali Thaddeus Rossin (William Hurt) jahtaamaksi rikottuaan Sokovia sopimusta. Natasha matkustaa Norjaan SHIELD ystävänsä Masonin (O-T Fagbenle) avustamana. Pian Natasha törmää salaisuuteen menneisyydestään joka vie hänet takaisin Yelenan (Florence Pugh) luokse. Yhdessä he päättävät selvittää heitä vainonneen salaisuuden ja hakea Punavartijana tunnetun isänsä mukaan joka on ollut syyttömänä vankilassa. Pian heidän perässään on kylmä tappokone joka tuntuu tietävän heidän jokaisen liikkeensä.

Black Widow on sangen toimiva vakoiluhenkinen toimintatrilleri ja onnistunut sooloelokuva Black Widow hahmolle. Tarina yhdistaa perhedraamaa, salaliittotrilleriä, vakoilukertomusta ja sähäkkää toimintaelokuvaa keskenään varsin onnistuneesti. Black Widow on vähän kuin Marvel universumin Jason Bourne kohtaa Mission Impossiblen tyylinen kertomus.

Jac Schaefferin (WandaVision) ja Eric Pearsonin (Thor: Ragnarök) käsikirjoittama Black Widow pitää tarinan melko kiireisenä, mutta antaa hahmoille sopivasti aikaa ja iskee pari kertaa sopivasti kulmantakaa käänteillään. Kiristyvässä vakoiluhenkisessä maailmassa ystävä ja vihollinen eivät hirveästi erotu keskenään. Myös huumori ja traagisuus kohtaavat toimivassa tasapainossa. Aijempiin Marvel Cinematic Universen tapahtumiin ja hahmoihin viitataan juuri sopivasti, mutta pääpaino on kuten pitääkin Natasha Romanoffin hahmossa ja hänen läheisissä. Cate Shortlandin luomat takaa-ajokohtaukset ja toimintajaksot ovat visuaalisesti näyttäviä ja lähitaisteluissa annetaan ja otetaan osuvasti osumaa.

Tarinan pääpahiksena Ray Winstonen esittämän Dreykovin ohella häärivä Taskmaster Urakoitsija nousee astetta parempien MCU:n pahisten joukkoon vaikka tälläkin kertaa hahmo tulee varmasti jakamaan mielipiteet kahtia. Vastustajiensa ja uhriensa liikkeet ennalta lukevan pääkallomaskia pitävän hahmon liikkeet on toteutettu varsin näyttävästi. Samalla tarinan pahiksiin otetaan jopa pieni poliittinen kannanotto siitä kenellä on oikeus turmella toisen mieltä ja millä ehdolla.

Scarlett Johansson on oma itsensä päättäväisen Natasha Romanoffin roolissa. Lady Macbeth & Midsommar elokuvista pinnalle potkaissut Florence Pugh ei paljoa Scarlett Johanssonille häviä kovapintaisena Yelenana. Yhdessä tämä kaksikko pistää viihdyttävästi tuulemaan. Koko Black Widow’n valttikortti on David Harbourin Alexei Shostakov/Punavartija joka ottaa roolistaan hauskan Venäjän aksentin ohella kaiken ilon täydellä teholla irti ja nousee yhdeksi parhaimmista MCU:n sivuhahmoista. Rachel Weisz on myös erinomainen lähipiiristään huolehtivana Melinana. Vanhemmat konkarit William Hurt ja Ray Winstone jäävät hieman sivummalle valtaa hieman eritavalla ylläpitävinä kenraaleina.

Kokonaisuutena Black Widow on sähäkkä sarjakuvafilmatisointi Black Widow’n vaiheista yhdeksi tärkeimmäksi Marvel sankareista ja onnistunut aloitus uudelle MCU:n vaiheelle josta saadaan pieni maistiainen lopputekstien seassa.

Pisteet: rating 70,000

andy
Tähtääjä, 476 arvostelua
Arvosteltu: 07.07.2021
Katsottu: Teatterissa

Saman kategorian TOP-leffoja

Gran Torino
Gran Torino arvosana 4,20
Gran Torino
Toy Story 3
Toy Story 3 arvosana 4,07
Toy Story 3
Fight Club
Fight Club arvosana 4,21
Fight Club
Seittien linna
Seittien linna arvosana 4,08
Seittien linna

Elokuvan tiedot

Black Widow
Black Widow arvosana 3,13
Genret:
Toiminta,
Valmistusvuosi:
2021
Pituus:
133 min
Ohjaajat:
Cate Shortland
Käsikirjoittajat:
Eric Pearson, Jac Schaeffer, Ned Benson
Pääosanäyttelijät:
David Harbour, Florence Pugh, Olga Kurylenko, O-T Fagbenle, Rachel Weisz, Ray Winstone, Scarlett Johansson
Maat:
USA
Kielet:
englanti