Arvostelu

Lukitse ovesi, revi puhelimen johto seinästä ja keskity.

Barton Fink lienee Coen- veljesten kummallisin tekele. Mutta jumalaisen hyvä. Leffa myös vaatii katsojiltaan kaikista eniten. Tämä ei siis todellakaan ole aivot narikkaan- lajia, sillä jos nysväät katsomisen ohella muuta, tiput kärryiltä. Joten lukitse ovesi, revi puhelimen johto seinästä ja keskity.

Barton Fink, leffamme päähenkilö kirjoittaa näytelmiä tavallisesta elämästä. Duunareista, yhteiskunnan jokapäiväisistä asioista ja ongelmista. Hänen näytelmissään ei välky glamour ja ihmiset taistelevat olemassaolostaan. Hänen tekeleissään on siis ajatusta ja tarkoitusta. Fink on saanut jo jonkin verran nimeä Broadway:lla ja nyt hänet halutaan Hollywoodiin kirjoittamaan tyhjänpäiväinen b- luokan painielokuva. Sitten kaikki meneekin päin honkia. Ei luonnistu kirjoitus, ankeassa hotellissa tapetitkaan ei pysy seinillä ja on niin helvetin kuuma.

Barton Fink- elokuva on kiero, mustan huumorin allegoria Hollywoodista, tuosta sateenkaareen päässä sijaitsevasta aarrearkusta, baal joka nielee miehen luineen päivineen. Hollywood on hirviö, joka vaatii sinulta kaiken eikä anna mitään. Mikään ei tunnu miltään, sillä kaikkihan on vain bisnestä. Ja jos et kykene täyttämään omaa pientä onnetonta osaasi tuossa koneistossa, ei sinulla ole enää mitään virkaa tässä elämässä.

Kaiken kaikkiaan varsin riemastuttava tarina siis? Turturro tekee taattua laatua olevan roolityön Barton Finkinä, taas kerran. Voit lukea ahdistuksen ja helvetin tuskat hänen kasvoiltaan. Myös John Goodman suoriutuu tehtävästään loistavasti velmuna vakuutusmyyjänä. Siinä on muuten kaksi todella aliarvostettua näyttelijää. Kummallista.

Sivuosissa vilahtelee (kuten aina Coen leffoissa) periaatteessa pienehköjä hahmoja, silti niin tärkeitä ja varsin tarkkaan mietittyjä, kuten vaikkapa Steve Buscemin Chet tai John "Frasierien faija" Mahoney juoppohulluna kirjailijana.

nimimerkki: Iskela

Pisteet: rating 80,000


Vieras Arvosteltu: 08.01.2004
Katsottu: VHS

Saman kategorian TOP-leffoja

Kurjet lentävät
Kurjet lentävät arvosana 4,16
Kurjet lentävät
Valamiesten ratkaisu
Valamiesten ratkaisu arvosana 4,39
Valamiesten ratkaisu
Iivana Julma II
Iivana Julma II arvosana 4,05
Iivana Julma II
Milanon ihme
Milanon ihme arvosana 3,93
Milanon ihme

Elokuvan tiedot

Barton Fink
Barton Fink arvosana 3,96
Genret:
Draama,
Valmistusvuosi:
1991
Pituus:
116 min
Ohjaajat:
Ethan Coen, Joel Coen
Käsikirjoittajat:
Ethan Coen, Joel Coen
Pääosanäyttelijät:
John Goodman, John Mahoney, John Turturro, Jon Polito, Judy Davis, Michael Lerner, Steve Buscemi, Tony Shalhoub
Maat:
USA
Kielet:
englanti