Arvostelu

Sairaan kaunis hullunmylly ja yksi vuosikymmenen kovimmista kauhuelokuvan mestariteoksista joka pistää ilmat hetkeksi aikaa pihalle kovemmastakin katsojasta.

This process might seem overwhelming. But with a little practice, it can soon become a pleasurable experience. This is perfectly natural.

Ohjaaja-käsikirjoittaja-näyttelijä Zach Creggerin nimi ei varmaan sano monellekaan vielä mitään. Zach Cregger on käsikirjoittanut ja ohjannut itsensä tähdittämän (Miss March:2009) komedian ja näytellyt (Date and Switch:2014) komediassa, mutta nyt Zach Cregger pamauttaa itsensä elokuvamaailman tietoisuuten todenteolla Barbarian nimisellä kauhuelokuvalla. Zach Creggerin käsikirjoittama ja ohjaama Barbarian on mielikuvituksen monipuolinen taidonnäyte ja helposti yksi kovimmista läpimurtoelokuvista joka liittyy samalle listalle Neil Marshallin (Dog Soldiers:2002), James Wanin (Saw:2004), Ari Asterin (Hereditary:2018), Julia Ducournaun (Raw:2016), Drew Goddardin (The Cabin in the Woods:2011), Jordan Peelen (Get Out:2017) ja Alexandre Bustillon & Julien Mauryn (Inside:2007) itsensä läpi lyöneiden kauhuelokuvien kanssa.

Barbarian on elokuvakokemus joka vie menessään yhdelle viime vuosien hulluimmalle elokuvamatkalle. Comic-Con tapahtumassa järjestetyssä erikoisnäytöksessä joillain katsojilla oli esiintynyt pahoinvointia ja reaktiot olivat olleet katsojilla voimakkaita. Barbarian on todellakin sellainen elokuvakokemus josta mitä vähemmän siitä etukäteen tietää sitä kutkuttavampi kokemus tulee olemaan. Hieman erikoista on että Barbarian julkaistaan Suomessa Disney + palvelussa eikä elokuvateatterissa jossa se tietämättömyys tulevasta olisi päässyt täysillä oikeuksiinsa.

Sateisena iltana Detroitin esikaupunki-alueella Tess (Georgina Campbell) saapuu vuokraamaansa Airbnb asuntoon seuraavana päivänä olevaa työhaastattelua varten. Samassa asunnossa asuukin jo vuokralainen Keith (Bill Skarsgård) joka väittää saaneensa asunnon toisen vuokrafirman kautta. Keith saa houkuteltua Tessin jäämään yöksi hänen kanssaan jotta he voivat seuraavana päivänä korjata väärinkäsityksen. Yöllä Tess kuulee omituisesti kun joku availee ovia samassa asunnossa ja Keith saa oudon paniikkikohtauksen kesken unen. Seuraavana päivänä Tess huomaa haastatteluun lähtiessä oudokseen että kaikki muut asunnot samalla kadulla on erikoisesti ränsistynyt ja tyhjillään. Kadulla vastaan tuleva koditon mies Andre (Jaymes Butler) varoittaa että kyseisellä alueella on tapahtunut outoja asioita. Palattuaan asunnolle huomaa Tess kellarista lähtevän salaisen käytävän. Samaan aikaan tuottaja AJ (Justin Long) saa syytteen seksuaalisesta häirinnästä ja hän päättää tulla myymään Detroitissa omistavansa asunnon oikeuskuluja varten. Vuonna 1982 samassa talossa asunut Frank (Richard Brake) tekee jotain vääjäämätöntä mikä jättää pysyvän jäljen.

Barbarian on yksi vuoden parhaimmista elokuvakokemuksista ja mukavasti moneen suuntaan kurkottavista kauhuelokuvista. Zach Creggerin luoma maailma Barbarian tarinassa on niin umpikiero jolla voisi korkkiruuvin vääntää ylösalaisin. Lähtökohta on kuin jostain klassisen kliseisestä tarinasta jossa on sateinen ilta ja nuori nainen kohtaa tuntemattoman muukalaisen ja pienen alkujännitteen jälkeen juodaankin jo lasilliset viiniä ja rupatellaan mukavia. Tässä kohdassa katsoja odottaa että tästä tulee jonkinlainen romanttinen rom-com tai täysiverinen psykopaattitrilleri, mutta siitä eteenpäin Zach Cregger vie tarinan täysin erilaiseen häiriintyneeseen ja paikoin jopa melko sairaaseenkin mielipuolisuuden maailmaan. Zach Cregger risteyttää erinomaisella tavalla kolme eri tarinalinjaa keskenään samaan Detroitin taloon. Zach Cregger ei tunne minkäänlaista armoa tarinan hahmoja kohtaan vaan laittaa heitä täysin odotamatta rumaankin gore-myllyyn.

Zach Creggerin käsikirjoittama Barbarian on kutkuttavan härnäävästi rakennettu mysteeripalapeli jonka jokainen pala toimii paremmin kuin hyvin. Kauhuelokuvaksi Barbarian repäisee katsojaa painostavalla tunnelmalla ja mukavalla hiiviskelyllä pimeällä kellarinkäytävillä jossa ei välillä tiedä tai näe mitä vastaan tulee. Toisaalla Barbarian on ajankohtainenkin #MeToo henkinen kuvaus seksuaalisen häirinnän syytteen saavan tuottajamogulin itsetunnosta ja siitä mitä on valmis tekemään puhdistakseen maineensa. Kauhuelokuvan ja paikoin saatiirimaisen tarinankerronan välissä piilee myös sysisynkän komedian piirteitä. Kuvaaja Zach Kupersteinin hienot kuvakulmat Detroitin syrjäisiltä kaduilta ja pimeiltä kellarinkäytäviltä tuovat oman annoksensa tarinan tunnelmaan. Kun Zach Cregger hiljalleen alkaa vedellä mattoa katsojan jalkojen alta pois jäljelle jää yksi mieleenpainuvimmista elokuvahetkistä pitkään aikaan joka tulee varmasti aiheuttamaan monenlaisia reaktioita. Barbarian saa brutaalin hurmeisilla shokkikohtauksilla Kevin Smithin (Tuskin), David Cronenbergin (Kärpäsen), Alex Garlandin (Menin) ja James Wanin (Malignantin) ällöttävyydet näyttämään vain neulalta heinäpellossa.

Useissa tv-sarjoissa esiintynyt Georgina Campbell tekee varsin toimivan roolityön erikoisten tapahtumien keskelle joutuvana Tessinä. Bill "Pennywise" Skargårdin Keith hahmo on mukavan mystinen josta katsojallakaan ei ole varmaa onko hän ystävällinen vai onko ystävällisyyden takana jotain muutakin. Justin Long on erinomainen ärsyttävän ylimielisen tuottajan roolissa. Richard Brake ja Jaymes Butler pärjäävät myös mainiosti pienemmissä rooleissaan joista varsinkin Richard Braken hahmo saa inhon ja vihan tunteen nousemaan äärimilleen. Matthew Patrick Davis vastaa tarinan mieleenpainuvimmasta hahmosta jollaista ei vähään aikaan ole vastaan tullut. Zach Cregger piipahtaa pienessä cameo-roolissa tarinan keskellä.

Kokonaisuutena Barbarian on sairaan kaunis hullunmylly ja yksi vuosikymmenen kovimmista kauhuelokuvan mestariteoksista joka pistää ilmat hetkeksi aikaa pihalle kovemmastakin katsojasta. Zach Cregger lyö itsensä läpi kuin John Carpenter, David Cronenberg tai Sam Raimi nuoruudenpäivinään taidokkaasti rakennetulla ja toteutetulla kauhuelokuvalla joka tulee totisesti jakamaan mielipiteet kahtia. Sanonnat kuinka sairas hirviö ihminen voi pahimillaan olla ja äidin rakkaus on ikuista jäävät ajatuksiin pyörimään hetkeksi aikaa lopputekstien tullessa ruudulle.

Pisteet: rating 100,000

andy
Tähtääjä, 500 arvostelua
Arvosteltu: 26.10.2022
Katsottu: Kotona

Saman kategorian TOP-leffoja

Blade Runner
Blade Runner arvosana 4,08
Blade Runner
Blade Runner 2049
Blade Runner 2049 arvosana 3,89
Blade Runner 2049
Vertigo - Punainen kyynel
Vertigo - Punainen kyynel arvosana 4,27
Vertigo - Punainen kyynel
Sukellusvene U-96
Sukellusvene U-96 arvosana 4,35
Sukellusvene U-96

Elokuvan tiedot

Barbarian
Barbarian arvosana 3,65